Lurer du på hvordan ting henger sammen i verden? Kanskje geofag er et fag for deg? Geofag handler om å forstå jordsystemene, både hvordan de virker sammen og hver for seg, og hvordan de former jorda over tid. Med jordsystemene menes det atmosfæren, kryosfæren (alt som er frosset), hydrosfæren (både ferskvann og saltvann), geosfæren og biosfæren. Faget legger vekt på å forstå hvordan disse systemene fungerer og hvordan de påvirker hverandre. Verden trenger mange flere som forstår disse sammenhengene om vi skal lykkes med å løse de mange problemene vi står overfor i fremtiden.
Nettskolen i Rogaland tilbyr Geofag 1 og Geofag 2 vekselsvis annet hvert år. Skoleåret 2024-2025 tilbys Geofag 1.
Skoleåret 2025-2026 tilbys Geofag 2. Disse to fagene kan man ta uavhengige av hverandre og i vilkårlig rekkefølge. Begge fagene gir realfagspoeng – 0,5 pr fag.
Geofag 1: fokus på geosfæren (den faste jorden) og hydrosfæren (ferskvann). Vi jobber blant annet med bergarter og elver, hvordan disse sfærene former landskap, hvilke naturkatastrofer de kan forårsake og hvilke naturressurser de kan levere.
Geofag 2: fokus på atmosfæren, kryosfæren (is) og hydrosfæren (havet). Klimaendringer og meteorologi er viktige deler av faget dette året, men vi ser og på naturfarer og ressurser knyttet til disse sfærene.
Slik foregår undervisningen
Som elev i geofag på Nettskolen i Rogaland får du hver uke et ukesoppdrag. Dette består av videoer du skal se, sider du skal lese og nettsteder du skal bruke, samt oppgaver du skal løse. Oppgavene skal leveres inn, og du vil få tilbakemelding på disse. Du vil kunne gjøre ukesoppdraget når du vil i løpet av uka. Vi skal ha noe feltarbeid, det vil si at du skal ut i ditt nærmiljø og gjøre deg kjent med forholdene der. Vi møtes fysisk en til to ganger i året. Det å delta på et nettfag krever at du har god selvdisiplin og evner å jobbe selvstendig. Samtidig gir det stor grad av fleksibilitet og stor frihet til når og hvor du vil arbeide med faget. Den viktigste egenskapen for å lykkes med geofag, er nok likevel at du er nysgjerrig på sammenhenger og at du ønsker å forstå mer av hvordan prosesser i verden henger sammen. Vi veksler mellom skriftlige prøver, muntlige prøver (Teams) og innleveringer.
Slik melder du deg på
Snakk med Nettskolen sin kontaktperson på din skole.
Mer informasjon om faget