Skriveveileder - slik skriver vi i Rogaland fylkeskommune

3. Bruker du ord og formuleringer som er presise og forståelige for alle leserne?

I tråd med kommunikasjonsstrategien vår skal vi skrive forståelig og bruke et enkelt, tydelig språk. Språkloven pålegger oss å bruke et språk som er klart, korrekt og tilpasset mottakerne. I tillegg må vi være faglig presise og følge regelverket også innenfor ulike fagområder.  Så hvordan får vi til alt dette? 

Tilpass språket til den aktuelle leseren og sammenhengen

Det finnes ingen tryllegrep som gjør alle tekster forståelige for alle mulige lesere. Det viktigste er å tilpasse teksten så godt du kan til den aktuelle leseren og sammenhengen – med sunn fornuft kommer du langt. Er du i tvil, er det lurt å tenke gjennom hva du vet om målgruppa: Kan det hende at leserne har dårlig tid, lesevansker eller liten erfaring med tekster fra det offentlige? Har noen av dem kanskje norsk som andrespråk? Er det sannsynlig at de kjenner fagbegrepene?

Skriv slik du ville ha sagt det

Den enkleste veien til klarspråk går via det muntlige språket. Unngå derfor formuleringer som du ikke ville ha brukt muntlig overfor de samme personene. Skriv at vi skal «nå målet» heller enn å «realisere målbildet». Og: Vi sier jo ikke «dette brev», så skriv heller «dette brevet».

  • Bruk «du», «vi/me» og konkrete navn for å få tydelig fram roller og ansvar. Skriv heller «Du får innvilget søknaden om forskjøvet læretid» enn «Det innvilges forskjøvet læretid». Det er også bedre å skrive «Dere får tilskudd til å restaurere og vedlikeholde verneverdig fartøy» enn bare «Søknaden innvilges».
  • Bruk enkle verb der du kan, og vær oppmerksom på unødvendig kompliserte substantivuttrykk. Skriv heller at du skal «evaluere en sak» enn at du skal «gjennomføre en evaluering». Det er altså bedre å «spise lunsj» enn «å foreta lunsjavvikling».
  • Bruk gjerne fagbegreper for å uttrykke deg presist, men 
    — bruk dem bevisst og bare når det ikke finnes allment tilgjengelige synonymer
    — vær sikker på at alle leserne forstår, og skriv gjerne inn en forklaring i en parentes eller i en ekstra setning

Eksempler - presis og forståelig

Sammenlign tekstene under: Hvilke forskjeller legger du merke til?

Eksempel 1: Byråkratisk språk

Her er sammendraget formulert i et unødvendig byråkratisk språk:

Forståelig språk, eksempel 1 - Klikk for stort bilde

Eksempel 2: Muntlig språk

Her er sammendraget formulert omtrent slik vi ville ha sagt det:

Eksempel 2, forståelig - Klikk for stort bilde