Formålet med undersøkelsen er å lære mer om hvordan det står til med helse og trivsel i Rogaland. Folks egne erfaringer og opplevelser er viktige å ha med når fylkeskommunen og kommunene skal utforme tiltak for å gjøre Rogaland til et enda bedre sted å bo og leve, for alle.
Spørsmålene handler om helse, trivsel og andre forhold som har betydning for folkehelsa.
- Oppvekst- og levekårsforhold: blant annet økonomiske vilkår og forhold som gjeld bostad, arbeid og utdanning, sosial støtte
- Fysisk, biologisk, kjemisk og sosialt miljø: blant annet nærmiljø og støyplager
- Skader og ulykker
- Helserelatert atferd: fysisk aktivitet, ernæring, bruk av tobakk og rusmiddel
- Helsetilstand: helse, tannhelse, sykdom og psykiske plager
Invitasjon til undersøkelsen sendes ut fra 25. september 2023. Undersøkelsen vil være tilgjengelig for å svare på til rundt 6. Oktober.
Undersøkelsen er kun tilgjengelig for de som blir invitert. Grunnen til dette er at det bidrar til at de som svarer i størst mulig grad representerer et tverrsnitt av befolkningen. De inviterte blir kontaktet per SMS og epost.
Deltakere blir trukket tilfeldig fra Folkeregisteret. Kontaktregisteret til Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) blir brukt for å hente e-post eller mobilnummer.
Opplysningen som deltakere gir, blir lagret og behandlet i samsvar med gjeldende regler om personvern.
- Alle opplysninger vil bli behandlet uten navn og fødselsnummer eller andre direkte gjenkjennende opplysninger.
- Resultatene vil bare bli publiserte på gruppenivå og aldri på individnivå. Det vil ikke være mulig å kjenne igjen enkeltpersoner i statistikk eller forskning som kommer fra undersøkelsen.
- Fylkeskommunen/bostedskommunen vil bare motta anonyme datafiler for videre analyser.
- Det kan bli aktuelt for Folkehelseinstituttet å hente inn opplysninger også fra andre kilder, slik som opplysninger om hushold, landbakgrunn, sysselsetting, inntekt og helse. Slike data vil da bli hentet fra registre i Statistisk sentralbyrå. Formålet er kvalitetskontroll og framstilling av gode analyser.
Les mer på FHI sine nettsider.
Vi har allerede et godt kunnskapsgrunnlag for barn og unge gjennom undersøkelsen Ungdata.
Dette er to navn på den samme undersøkelsen. Den ble tidligere kalt fylkeshelseundersøkelse, men navnet ble endret til folkehelseundersøkelse. Dette ble gjort for å tydeliggjøre at undersøkelsen handler om mer enn helse – også trivsel, livskvalitet og sosiale forhold er viktige deler av undersøkelsen.