Helleristninger Aubeberget, Stavanger

På Sunde, ikke langt fra innseilingen til Hafrsfjord, ble det på 1950-tallet funnet et av Nord-Jærens største helleristningsfelt.

Helleristninger på Aubeberget. Foto - Klikk for stort bildeDu kan se mange ulike skip på Aubeberget. Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger

Praktisk informasjon

  • Adkomst: natursti
  • Turavstand: ingen
  • Universell utformet adkomst: nei
  • Parkering: ikke tilrettelagt

Kart

Finn helleristningene på Aubeberget på kartet

Oppdag Aubeberget

På slutten av 1950-tallet oppdaget arkeologistudenten Bjørn Myhre et større felt med helleristninger på et svaberg med utsikt over Hafrsfjord, på Sunde. Under et tynt lag med lav ble det funnet nærmere 100 figurer. I nærheten av feltet er det også funnet en Vestlandsøks (steinøks), en slipehelle og flere artefakter av flint.

Helleristningene

Feltet består av minst 100 figurer, fordelt på flere konsentrasjoner. En gruppe ligger i den vestlige delen, like ved foten av svaberget. To grupper ligger lenger øst og noe høyere på berget.

De fleste figurene er skipsfigurer, men her er også hjulkors og sirkler i ulike former, kanskje solsymboler og fotsåler. Det største skipet er 2,10 meter langt, og det nest-største er 1,90 meter.

Minst tolv skålgroper er synlige, i ulik størrelse. Også to store flyttblokker hundre meter sørvest for svaberget har skålgroper.

Mellom de tre gruppene i feltet har en oppdaget en enslig skålgrop og restene av en skipsfigur. Dette har gitt mistanke om at flere figurer har gått tapt, kanskje ved forvitring av berget.

Helleristningene på Aubeberget. Illustrasjon - Klikk for stort bildeHelleristningene på Aubeberget.

 

Adkomst

Helleristningene på Aubeberget ligger like ved turveien ved Hafsrfjord. Det er ikke tilrettelagt parkeringsplass like ved feltet, men det er eksempelvis parkeringsplass i Møllebukta.

Deler av feltet er tilrettelagt med natursti og lokaliteten er skiltet.

Kulturminner i nærområdet

  • Fluberget
  • Visteholå
  • Helleristningene på Rudlå

Kilder og mer informasjon

Lær mer om helleristninger på nettsiden til Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Oppdag flere kulturminner på nettsiden kulturminnesøk.no

Kontakt

Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.