Helleristninger Haneberg, Sokndal

På sørsiden av Sokno, ved Haneberg finnes et helleristningsfelt fra bronsealderen. Ny dokumentasjonsmetode har gitt nye detaljer om den kjente ristningen «Økseskipet».

Området ved helleristningene ved Haneberg. Foto - Klikk for stort bildeHelleristningene ved Haneberg ligger like ved veien, på berget til høyre i bildet. Rogaland fylkeskommune

 

Praktisk informasjon

  • Adkomst: ligger like inntil Hanebergveien
  • Turavstand: ingen
  • Universell utformet adkomst: nei
  • Parkering: ikke tilrettelagt

Kart

Finn helleristningene på Haneberg på kartet

Oppdag Haneberg

På sørsiden av Sokno, ved Haneberg finnes et helleristningsfelt bestående av minst to skip og flere skålgroper. Feltet er datert til bronsealderen (1800 – 500 f.Kr.). Ei flyttblokk med 12 skålgroper ble flyttet hit i 1979.

Det er vanskelig å se skipene på bergflaten.

Om helleristningene

Bruk av 3D-skanner avslører nye ristninger og utdypende detaljer på bergflatene. Dette er “Øksebåten” skip A på Haneberg i Sokndal et godt eksempel på.  Resultat fra skanningene visualiserte tydelig et skip, men et skip med dyrehodestevn og en menneskefigur i front, og ikke ei øks slik en tidligere tolket ristningen.

Ombord i skip B er det en ringfigur tolka som et solsymbol. Skålgropene som er plassert nær skipene, kan symbolisere sola. Skipet er det vanligste motivet på helleristningsfeltene fra bronsealder.

Illustrasjon av helleristningene. Illustrasjon - Klikk for stort bildeØksebåten på Haneberg er en unik ristning. Nye undersøkelser viser at det kanskje ikke dreier seg om en øks i det hele tatt.

Adkomst

Helleristningene på Haneberg er ikke tilrettelagt med parkeringsplass eller universelt utformet. Informasjonsskiltet er plassert ved gravhaugen som ligger 80 meter øst for helleristningene. Feltet med skipene ligger like inntil Hanebergveien.

Kulturminner i nærområdet

  • Kattaberget
  • Rosselandsguden
  • Helleren i Jøssingfjord

Kilder og mer informasjon

Lær mer om helleristninger på nettsiden til Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Oppdag flere kulturminner på nettsiden kulturminnesøk.no

Kontakt

Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.