Helleristningene på Kattaberget viser godt igjen ved gode lysforhold.
Rogaland fylkeskommune
Praktisk informasjon
- Adkomst: natursti
- Turavstand: ingen
- Universell utformet adkomst: nei
- Parkering: offentlig parkeringsplass like vest for feltet
Kart
Finn helleristningene på Bø på kartet
Oppdag Bø
Helleristningene på Bø består av minst 5 skipsfigurer, 1 fotsåle og 16 skålgroper spredt utover tre flater.
Om helleristningene
Skipene har loddrette streker som representerer mannskap eller passasjerer. Hvis du gransker skipene nøye, kommer det fram detaljer. Ombord i skip A er en av strekene Y-formet, og vi tror den forestiller et menneske som strekker armen opp og tilber sola. På samme skip er det også en figur som ligner på en slange. De største mannskapsstrekene i skip B og C tror vi er lurblåsere. Ombord i skip D er det et såkalt «brudepar». Skålgropene som er plassert i nærheten av skipa kan symbolisere sola. Fotsålen kan vise til gudenes nærvær.
Ristningene var tidligere oppmalt. Siden malingen nå har skallet av kan det være vanskelig å se ristningene på bergflaten.
Det andre feltet, rundt 7 meter øst for det første, omfatter en gruppe på minst 10 skålgroper, de fleste er klart markert. Nordøst for det andre feltet finner man det tredje feltet bestående av minst to groper.
Noen av ristningene har blitt skadet i årenes løp.
Adkomst
Helleristningene på Bø er ikke tilrettelagt med parkeringsplass eller universelt utformet adkomst. Like vest for helleristningsfeltet ligger det imidlertid en offentlig parkeringsplass, og fra her kan du følge gang- og sykkelvei frem til informasjonsskilt om helleristningene. Feltet er tilgjengelig med en natursti.
Kulturminner i nærområdet
- Haneberg, helleristninger og gravhaug
- Rosslandsguden
- Helleren i Jøssingfjord
Kilder og mer informasjon
Lær mer om helleristninger på nettsiden til Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.
Oppdag flere kulturminner på nettsiden kulturminnesøk.no
Kontakt
Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.