Helleristninger Rudlå, Stavanger

Midt i Stavanger sentrum, på Rudlå like nord for Kampen skole ligger den mest urbane helleristningslokaliteten på Jæren.

Eldre foto av helleristningene på Rudlå. Foto - Klikk for stort bildeDokumentering av helleristningene på Rudlå en gang mellom 1915-1920. Interessant både for fotografen og barna som bodde i nærområdet den gang. Eivind de Lange, Arkeologisk museum, UiS

Praktisk informasjon

  • Adkomst: asfaltert gang og sykkelvei
  • Turavstand: ingen
  • Universell utformet adkomst: nei
  • Parkering: ikke tilrettelagt

Kart

Finn helleristningene på Rudlå på kartet

Oppdag Rudlå

Helleristningsfeltet på Rudlå ble oppdaget i 1918, da en del av knausen skulle sprenges bort i forbindelse med gateopparbeiding og er definitivt det mest urbane feltet med bergkunst på Jæren. Det er derfor også det feltet som er mest utsatt for slitasje og skade fra et bymiljø. Tidligere er det observert spor etter piggdekk på bergflaten, maling, "falske helleristninger", samt rust fra gjerdestolpene som står bak ristningene.

Helleristningene

Helleristningene på Rudlå er fra ca. år 1800 - 500 f.Kr. og dateres til bronsealder. Motivene på feltet – rundt 20 alt i alt - er skip, øksefigurer, ringfigurer og fotsåler. Tre av skipene har mannskapsstreker og ett er uten. To av skipene med mannskapsstreker har dessuten groper hugget inn i skroget.

Deler av feltet er i nyere tid blitt vandalisert med moderne signaturer og årstall.

Det er funnet flere helleristninger i nærområdet.

Adkomst

Helleristningene på Rudlå er ikke tilrettelagt med parkeringsplass eller universelt utformet. Det går en asfaltert gangs og sykkelvei forbi feltet og lokaliteten er skiltet.

Kulturminner i nærområdet

  • Fluberget
  • Visteholå
  • Helleristningene på Aubeberget

Kilder og mer informasjon

Lær mer om helleristninger på nettsiden til Arkeologisk museum, Universitetet i Stavanger.

Oppdag flere kulturminner på nettsiden kulturminnesøk.no

Kontakt

Hjelp oss å ta vare på kulturminnene. Dersom du oppdager skader på kulturminnene, ta kontakt med Rogaland fylkeskommune på epost arkeologi@rogfk.no.