Rogaland fylkeskommune ønsker å bistå kommuner med konkrete samfunnsutfordringer til etablering av prosjekter som resulterer i målbare gevinster i form av økt næringsutvikling, økt bolyst og/eller besøkslyst.
Gjennom Rogalandsmodellen som prosessmodell for utviklingsarbeid, er målet å ta tak i lokale utfordringer og fortrinn, og jobbe innovativt for å snu disse til muligheter for nyskaping og innovasjon.
Bruk av Rogalandsmodellen er særlig aktuelt innenfor satsingsområder som er i tråd med i fylkeskommunens nærings- og innovasjonsstrategi, ren energi og maritim framtid, mat fra grønn og blå sektor og reiselivsutvikling, men modellen kan også benyttes til utvikling knyttet til andre utfordringer og muligheter identifisert av kommunen.
Søknadsfrist
Søknadsfristen er 12. april 2024.
Vi vurderer i tillegg en utlysning høsten 2024.
Søk støtte via regionalforvaltning sine sider
Formål
Rogalandsmodellen har som formål å
- identifisere og analysere viktige utfordringer eller problemstillinger kommunen står ovenfor
- bidra med kompetanse slik at kommuner kan planlegge, veilede og gjennomføre utviklingsprosjekter med mål om å skape bærekraftig og inkluderende utvikling
- fremme samarbeid og dialog mellom ulike aktører og skape gode arenaer for deltakelse, samarbeid og prosjekter
Informasjon om Rogalandsmodellen, krav til søknaden og utvelgelseskriterier
Rogalandsmodellen er en prosessmodell for utviklingsarbeid som kan brukes av kommuner for å styrke steds- og næringsutviklingsarbeidet (bosteds-, bedrifts- og besøksattraktivitet).
Modellen består av ulike metoder og verktøy, og er utviklet av innovasjonsklyngen Nordic Edge og Rogaland fylkeskommune.
Rogalandsmodellen består av tre faser:
- Innsikt; tilegning av tilstrekkelig kunnskap om utfordringer og muligheter
- Utsikt; konkretisering av prosjekter og satsingsområder knyttet til mulighetene som er avdekket i innsiktsfasen
- Oppsikt; utvelgelse av prosjekter for implementering, finne samarbeidspartnere og detaljplanlegge valgte prosjekter
Fylkeskommunen deltar, gir råd, veileder og dekker kostnadene med å fasilitere og gjennomføre utviklingsarbeidet for de tre fasene. Kommunen kan i tillegg få dekket utgifter på inntil 250 000 kroner til aktiviteter i prosessen.
Kommuner som får støtte må stille med egeninnsats i arbeidet. Det er kommunen som er prosjekteier og leder arbeidet, og det er derfor en forutsetning at prosessen er administrativt og politisk forankret.
Kommunen fyller ut en enkel søknad via nettsidene til regionalforvaltning. Søknaden må tydeliggjøre hvilke samfunnsutfordringer dere vil jobbe med, og en beskrivelse av hvordan disse tar utgangspunkt i vedtatte planer/strategier og politisk forankring. Det må fremgå i søknaden hvordan arbeidet er politisk og administrativt forankret.
I vurderingen av hvilke prosjekter som får støtte, legger vi vekt på følgende:
- hvor stort potensial prosjektet har for å gi forbedringer i besøks-, bosteds- og bedriftsattraktivitet/næringsutvikling
- hvor realistisk det er at prosjektet vil lykkes, og om det kan lede til langsiktig og bærekraftig utvikling av lokalsamfunn
- i hvilken grad prosjektet er administrativt og politisk forankret
- om prosjektet har positive ringvirkninger for andre kommuner i regionen
- i hvilken grad prosjektet samsvarer med fylkeskommunale prioriteringer
- total prosjektportefølje, tematisk og geografisk