1. Bakgrunn
- Hålandsvatnet er en næringsrik innsjø med beliggenhet i Stavanger og Randaberg kommuner. Det er et viktig og godt tilrettelagt friluftsområde i et gammelt og aktivt jordbrukslandskap. Innsjøen har i dag dårlig økologisk tilstand og har de senere årene vært preget av årvisse oppblomstringer av giftproduserende cyanobakterier (Blågrønnalger). Den eutrofierte tilstanden er en følge av økt mengde næringsstofftilførsel fra nedbørsfeltet over lengre tid. I tråd med FNs tiår for naturrestaurering, er en rekke tiltak under arbeid for å redusere tilførsel av næringsstoffer igjennom prosjektet "Bedre vannkvalitet i Hålandsvatnet” . Det kan derimot ta flere tiår før effekten fra slike tiltak kan observeres.
- Over tid har den økte næringstilførselen ført til at sedimentet er svært rikt på næringsstoffer (fosfor er viktigst her). Under rette betingelser som oppstår sesongvis og under algevekst (oksygenfritt bunnvann og/eller høy pH), lekker fosfor ut fra sedimentene til innsjøens vannmasser. Dette gir økt næringstilgang til algevekst som igjen fører til ytterligere utlekking. På denne måten går fosfor i syklus internt i innsjøen og har en selvforsterkende effekt. Denne interngjødslingen er viktig for utviklingen av den høye algebiomassen i man observerer om våren og sommeren. I samsvar med vannforskriftens kvalitetskriterier har innsjøinterne tiltak har potensiale til å bremse interngjødslingen og redusere tiden det tar før innsjøen når bedre økologisk tilstand uten giftige algeoppblomstringer (Figur 1).
- Alle innsjøer er ulike, dermed er det variasjon i hvilken effekt ulike innsjøinterne tiltak har for hver. For å sikre effektivitet samtidig som økologien blir ivaretatt, må derfor tiltakene nøye utarbeides. Dette er et forprosjekt, ikke en anbudskonkurranse. I denne omgang skal det kun samles inn løsningsforslag til mulige tiltak. Disse skal utredes i lys av effekt, pris og kompleksitet. Deretter vil det gjennomføres en faglig vurdering av en ekspertgruppe. Endelig leveranse vil være en kostnadsestimert tiltaksplan for innsjøinterne tiltak i Hålandsvatnet. Etter prosjektet vil Stavanger og Randaberg kommune overta informasjonen. De vil da ta en avgjørelse på hvordan de ønsker å benytte informasjonen og føre prosessen videre.
2. Innsjødata
Dette avsnittet gir kun en kort beskrivelse av Hålandsvatnet. For spesifikasjoner og utdypende informasjon anbefales tilknyttede referanser listet nedenfor.
Hålandsvatnet har et areal på 1.2 km 2 (Tabell 1). Innsjøen er relativt smal og avlang, og er sterkt vindpåvirket. Nedbørsfeltet og vanntilførselen er liten i forhold til innsjøvolumet og den teoretiske oppholdstiden er lang. Innsjøen er relativt dyp i forhold til overflatearealet, med ganske bratte bassengvegger ned til ca. 12-14 meter (Molværsmyr 2022).
Tabell 1: Innsjødata for Hålandsvatnet
Temperatursjiktning inntrer normalt tidlig i mai, mens fullsirkulasjon om høsten ofte skjer midt i oktober. I størstedelen av stagnasjonsperioden ligger sprangsjiktet mellom 7 og 12 meter, og i vannet under sprangsjiktet avtar oksygeninnholdet raskt som følge av betydelig nedbrytningshastighet. Oftest er det oksygenfritt i det dypeste partiet allerede tidlig i juni, men fra tidlig juli er det ofte oksygenfritt i vannsøylen under 10-15 meter. Dybdefordelingen er viktig for hvordan intern gjødsling i innsjøen eventuelt vil foregå (Molværsmyr 2019). Årsaken til og mengde fosforlekkasje varierer i grunt- og dypvannssedimenter (Molværsmyr 2010, Molværsmyr 2022, Stølen 2021). Det er fosfor fra gruntliggende (aerobe) sedimenter som er forventet å gi det dominerende bidraget til interngjødsling i denne innsjøen (Molværsmyr 2019), dette som følge av økt pH ved algevekst. Det er også variasjon i fosforutvekslingen mellom sediment og vannmasser (Stølen 2021).
Referanser med spesifikasjoner og utdypende informasjon:
- Enge, E. 2023. Prøvefiske i Hålandsvatnet, Stavanger & Randaberg 21.juni 2023 (oppdragsgiver: Stavanger Kommune).
- Hålandsvatnet (vann-nett): VannNett-Portal
- Molværsmyr, Å., 2010. Undersøkelser av sedimentene i Hålandsvatnet. International Research Institute of Stavanger, rapport IRIS – 2010/114
- Molværsmyr, Å., 2019. Innsjøinterne tiltak i Hålandsvatnet - vurdering av muligheter og effekter. NORCE Norwegian Research Centre AS, rapport 021-2019
- Molværsmyr, Å., Bechmann, M., Kvørnø, S., Turtumøygard, S., 2022. Tilførsler og avlastningsbehov for Hålandsvannet i Rogaland. NORCE Norwegian Research Centre AS, NIBIO Norsk institutt for bioøkonomi, rapport Klima og miljø 2-2022
- Stølen, M (2021), A phosphorous mass-balance and implications of sedimentary phosphate release in lake Hålandsvatn, University of South Eastern Norway
3. Retningslinjer
Løsningsforslagene skal rettes mot tiltak innad i innsjøen (forslag som rettes mot ytre påvirkning (eks. avrenning) vil ikke bli behandlet). De skal fokusere på å løse en/flere eller en kombinasjon av hovedutfordringene listet nedenfor og i figur 1. Det må fremgå en kontret plan med metode for gjennomføring og tidsbruk, samt et kostnadsestimat. Det kan både være forankrede og nye løsninger, men det kreves referanser. Negativ påvirkning på økologien og friluftsliv skal begrenses (se punkt 4).
A) Algeoppblomstringer / høy pH
B) Fosfor lagret i gruntvannssedimenter
C) Fosfor lagret i dypvannssedimenter
D) Oksygensvinn i bunnvann
Figur 1 Et snitt av innsjøen som illustrerer de ønskelige effektene fra løsningsforslagene knyttet til hovedutfordringene internt i Hålandsvatnet. (A) Reduksjon av giftige algeoppblomstringer og pH. Bremse interngjødsling fra grunt (B) og dypvannssedimenter (C), samt ved å oksygenere bunnvannet (D).4. Andre hensyn
Hålandsvatnet er et aktivt friluftsområde med en yrende økologi. Det er viktig at løsningsforslagene har vurdert hvordan tiltaket kan gjennomføres for å begrense negativ påvirkning både på land og i vann. Det er i dag en stor ørretpopulasjon som forvaltes av Hålandsvatnets grunneierlag. I tillegg er det forekomst av sørv og funn av ål (Enge 2023). Innad i innsjøen er det også andre ferskvannsorganismer, som bunndyr og insekter både i sedimentene og vannmassene. Videre er det rundt og i tilknytning til vannet, fugler. Ved beskrivelse av tiltak må det tas hensyn til hekketid.
5. Hvordan søker du: Løsningsforslag meldes inn slik
Løsningsforslag meldes inn slik:
- Før det sendes inn løsningsforslag må “Retningslinjer for løsningsforslag” og “Faglig bakgrunn for innsjøinterne tiltak” leses. Disse inneholder bakgrunnsinformasjon, innsjødata med referanser til spesifikasjoner, retningslinjer og føringer for prosessen, samt faglig bakgrunn for innsjøinterne tiltak i Hålandsvatnet.
- Bruk deretter skjemaet på nettsiden for å sende inn løsningsforslag og evt. vedlegg*. Løsningsforslag kan leveres på norsk og engelsk.
*VIKTIG: Informasjon som sendes inn vil bli unntatt offentligheten når det er rettslig grunnlag for dette. Derimot vil informasjonen bli benyttet i delprosjektet innsjøinterne tiltak og av ekspertgruppen som skal utrede de ulike tiltakene. I prosjektets sluttfase vil det utformes en rapport for innsjøinterne tiltak, der hensyn til sensitiv informasjon og konkurransebetingede opplysninger skånes i samsvar med aktuell aktør.
Frist for innsending av løsningsforslag er 1. desember 2024.
6. Prosessen videre
- Delprosjektet er et forprosjekt, ikke en anbudskonkurranse. I denne omgang skal det kun samles inn løsningsforslag til mulige tiltak. Disse skal utredes i lys av effekt, pris og kompleksitet.
- Deretter vil det gjennomføres en faglig vurdering av en ekspertgruppe i løpet av 2025. Dersom det oppstår spørsmål eller behov for klarering vil vi ta kontakt.
- Endelig leveranse vil være en kostnadsestimert tiltaksplan for innsjøinterne tiltak i Hålandsvatnet.
- Etter prosjektet vil det være Stavanger og Randaberg kommune som overtar ansvaret. De vil da ta en avgjørelse på hvordan de ønsker å benytte informasjonen og føre prosessen videre.
- Har du spørsmål og evt. andre henvendelser kan du kontakte delprosjektleder Annika Lie på epost