1 Formål
Formålet med tilskuddsordningen er å medvirke til at vernete og fredete fartøy i Rogaland kan vedlikeholdes og settes i stand etter antikvariske retningslinjer, slik at de kan brukes som ressurs i en bærekraftig samfunnsutvikling. Det er et mål å bevare et representativt utvalg kulturhistoriske fartøy med tilknytning til Rogaland.
Tilskuddsordningen skal bidra til å stimulere frivilliges kompetanse og innsats i verdiskaping lokalt og regionalt, og til å opprettholde kunnskapen om eldre håndverk og teknikker knyttet til tre- og stålfartøy og fagmiljøer med slik kunnskap.
2 Definisjoner
Med fredet fartøy menes fartøy som er fredet etter kulturminneloven § 14a.
Med vernet fartøy menes fartøy som er tildelt status som vernet etter søknad og særskilt avtale med Riksantikvaren.
3 Hva kan det gis tilskudd til
Det kan gis tilskudd til sikring, vedlikehold, istandsetting og restaurering av fredete og vernete fartøy. Eiere og forvaltere av fredete eller vernete fartøy kan få tilskudd. Det samme gjelder organisasjoner, foreninger og prosjekter som opererer innenfor tilskuddordningens formål.
Inntil 5% av tilskuddsrammen kan gis i tilskudd til forebyggende tiltak, eksempelvis luftavfukter, vintertelt og galvanisk isolator.
For tilskudd er det et vilkår at fartøyet har tilstrekkelig grunnlagsdokumentasjon til å kunne vurdere tiltakene det søkes om tilskudd til. Med grunnlagsdokumentasjon menes en oppdatert tilstandsvurdering, en teknisk-historisk dokumentasjonsrapport og en restaureringsplan. Dokumentasjonsrapporten og restaureringsplanen skal godkjennes av kulturmiljøforvaltningen.
Tilskuddsmottaker kan bruke 10-15% av tilskuddet til prosjektledelse og prosjektoppfølging forbundet med tiltak det gis tilskudd til.
Det gis ikke tilskudd til:
- Kostnader knyttet til dugnadsinnsats
- Reise og opphold
- Sertifiseringsutgifter som ikke kan defineres som antikvariske tiltak
- Administrative utgifter hos eier
- Museumsdrift eller virksomhet
- Redningsutstyr som ikke er del av fartøyets verneperiode
- Det gis normalt ikke støtte til drift
4 Krav til kompetanse
Prosjekterende og utførende foretak skal oppgi formell kompetanse og referanseprosjekter med kontaktinformasjon. Generelt skal det stilles krav til at håndverkerne har deltatt i minst to prosjekter tidligere med tilsvarende arbeidsoppgaver. Som et alternativt eller supplerende krav til erfaring, kan det stilles krav om gjennomført relevant utdanning eller kurs.
Det kan lempes på kravene om referanseprosjekter og tidligere deltakelse med tilsvarende oppgaver, under forutsetning av at utførende foretak knytter til seg den nødvendige kompetansen fra andre aktører med relevant erfaring. Det skal i slike tilfeller opplyses hvilken kompetanse som blir tilknyttet prosjektet. Også denne kompetansen må dokumenteres.
5 Krav til søknaden
Søknad om tilskudd skal sendes til Rogaland fylkeskommune. Elektronisk søknadsskjema finnes på vår hjemmeside. Det kan ikke søkes om tilskudd til tiltak som allerede er gjennomført.
Søknadsfristen er 15. november hvert år.
Søknaden skal angi:
- Søkers navn, adresse, organisasjonsnummer, kontonummer, e-postadresse, telefonnummer og kontaktperson.
- Informasjon om kulturminnet og prosjektet det søkes tilskudd til.
- Hvilke arbeider som planlegges gjennomført, hvordan de planlegges gjennomført og hvilke antikvariske hensyn som skal ivaretas.
- Plan for gjennomføringen av tiltaket eller aktiviteten med virkemidler, samarbeidspartnere og fremdriftsplan.
- Kostnadsoverslag og budsjett.
- Om og hvor mye støtte som er mottatt fra offentlig instans de siste to årene, og eventuelle søknader til eller tilskudd fra offentlige instanser inneværende år.
- Om søker har eller forventer å få refusjon for merverdiavgift for det omsøkte tiltaket.
6 Rett til å innhente ytterligere opplysninger. Søkers opplysningsplikt
Rogaland fylkeskommune kan som søknadsmottaker:
- Kreve at søkeren gir andre opplysninger som er nødvendig for å vurdere søknaden
- Kontrollere søknadsopplysningene mot opplysninger som andre myndigheter kan utlevere
- Foreta befaring som er nødvendig for å vurdere søknaden og kreve at søkeren medvirker når det er nødvendig.
7 Hvordan tilskuddet fastsettes
Fylkeskommunen avgjør om det skal gis tilskudd og fastsetter tilskuddsbeløpets størrelse, etter en skjønnsmessig vurdering av fartøyets kulturminneverdi og tiltakets virkning på dette, for ett år av gangen.
Tilskudd skal fordeles etter følgende prioriteringer:
- Prosjekter som er igangsatt, eller opptar slipp eller dokk, som følge av tilskudd fra kulturmiljøforvaltningen
- Fartøy som har pålegg som må gjennomføres for å beholde sertifikater
- Fartøy som er fredet
- Fartøy og prosjekter med stor frivillig innsats.
- Sikring og tiltak som stanser eller hindrer ytterligere forfall.
SAVOS-tilskudd kan maksimalt utgjøre 50% av totalkostnadene i tiltakene det gis tilskudd til. Dette betyr at 50% må dekkes med egne midler, dugnadsinnsats eller tilskudd og støtte fra andre steder. Det kan vurderes å gjøre helt eller delvis unntak fra dette kravet for særlige sikrings- og strakstiltak.
Hvordan fordeles midlene
For å skape forutsigbarhet og evne til å gjennomføre omfattende restaureringsplaner kan inntil 2/3 av tilskuddsordningens årlige ramme øremerkes til prosjekter med en varighet på inntil 3 år. Dette gjøres ved at det gis tilskudd for søknadsåret, samt tilsagn for år 2 og år 3. Tilskuddsordningens resterende ramme gis som tilskudd til tiltak som er søkt gjennomført i inneværende tilskuddsår.
Hvert år avsettes inntil 5% tilskuddsordningens ramme til sikrings- og strakstiltak som fylkesdirektøren tildeler administrativt ved behov.
8 Tilskuddsbrevet
Vedtak om tilskudd skal meddeles søkeren i et tilskuddsbrev. Tilskuddsbrevet skal opplyse om:
- Tilskuddsbeløpet.
- Hva tilskuddet skal brukes til, utbetalingsordningen, og vilkår for tilskuddet.
- Krav om rapportering og dokumentasjon etter pkt. 11.
- Tilskuddsmottakerens plikter etter pkt. 9.
- Reaksjoner dersom mottakeren ikke opptrer i samsvar med kravene i forskriften eller vilkårene for tilskuddet.
9 Tilskuddsmottakers plikter
Tilskuddsmottaker skal:
- Informere fylkeskommunen dersom tilskuddet, retningslinjene eller vilkårene i tilskuddsbrevet ikke aksepteres. Etter tre uker fra melding om vedtak er mottatt, anses vedtak om tilskudd, retningslinjer og vilkår som akseptert av tilskuddsmottaker.
- Informere fylkeskommunen om endrede forhold, som tidsramme eller omfang, som er av betydning for tiltaket.
- Underrette Rogaland fylkeskommune skriftlig dersom noen av forutsetningene for prosjektet endrer seg. Det må søkes særskilt om å omdisponere tildelte midler til andre tiltak, og søknad skal sendes til Rogaland fylkeskommune før iverksettelse av tiltaket.
- Gjøre eventuelle samarbeidspartnere kjent med vilkårene for tilskuddet.
- Oppbevare regnskap med bilag i 3 år etter siste utbetaling.
Tilskuddsmottakere skal bare bruke tilskuddet til aktiviteter tildelingsvedtaket omfatter. Tilskuddsmottakere som driver økonomisk aktivitet, skal føre separat regnskap for de aktivitetene det ytes tilskudd til.
10 Utbetaling av tilskudd
Tilskudd betales som hovedregel ut etterskuddsvis for dokumenterte utgifter på anmodning fra søker.
Som hovedregel skal tilskudd disponeres i løpet av det året det ble tildelt for, men midlene står disponible ut det påfølgende året. Dersom midlene ikke anmodes utbetalt innen denne perioden (dvs. i løpet av to kalenderår), vil tilskuddet automatisk falle bort. Dersom det foreligger særlige grunner, kan tilskuddsmottaker søke om å overføre tilskudd utover kalenderår to.
11 Rapporteringsplikter
Etter at tiltaket er gjennomført, skal tilskuddsmottaker levere en sluttrapport til fylkeskommunen som tilskuddsgiver, som påser at arbeidene er utført i samsvar med vilkårene for tilskuddet. Sluttrapporten skal foreligge senest tre måneder etter at tiltaket er gjennomført, og skal inneholde:
- Regnskapsoversikt over kostnader og finansiering, oppsatt i henhold til omsøkt budsjett, og hvor avvik er forklart. SAVOS-tilskudd skal ikke utgjøre mer enn 50% av totalkostnadene i utførte tiltak.
- Verdien av dugnadsarbeid kan settes til kr. 350,- per time og tas med i regnskapsoversikten. Dugnadsarbeid må dokumenteres med signerte timelister.
- Orientering om tiltaket er gjennomført i henhold til vilkår for tilskuddet
- Redegjøre for hele prosjektet og rapport for utført arbeid • Dokumentasjon av tiltaket fra før, under og etter arbeidet.
Det kan gjøres unntak fra kravet om frist for sluttrapport dersom særlige grunner taler for det.
12 Kontroll med betingelser og vilkår – rett til opplysninger
Fylkeskommunen eller Sametinget kan som tilskuddsgiver kontrollere at betingelsene og vilkårene for tilskuddet er oppfylt gjennom å
- Kreve ytterligere opplysninger og dokumentasjon som er nødvendig for kontrollen
- Innhente opplysninger fra andre myndigheter som har adgang til å utlevere opplysninger
- Gjennomføre stedlig tilsyn underveis eller etter ferdigstillelse.
13 Kontroll med fylkeskommunen som tilskuddsforvalter
Ved kontroll med fylkeskommunens forvaltning av tilskuddsordningen kan Riksantikvaren og Riksrevisjonen foreta stedlig kontroll og innhente nødvendig dokumentasjon.
14 Stans og tilbakebetaling
Har en tilskuddsmottaker ikke oppfylt kravene i forskriften og tilskuddsbrevet for å få utbetalt tilskuddet, kan fylkeskommunen eller Sametinget som tilskuddsgiver, stoppe videre utbetalinger.
Er tilskuddet ikke brukt i samsvar med kravene i forskriften og tilskuddsbrevet, kan tilskuddet kreves delvis eller helt tilbakebetalt. Der tilskuddet overstiger de faktiske kostnadene ved tiltaket, kan det overskytende kreves tilbakebetalt.
Ved krav om tilbakebetaling skal mottaker av utbetalt tilskudd skriftlig underrettes om dette med fastsatt frist for tilbakebetaling. Tilbakebetalingskrav er enkeltvedtak, som kan påklages.
15 Klage
Etter Forvaltningsloven er vedtak fattet under denne tilskuddsordningen å anse som enkeltvedtak. Søker har derfor rett til å klage på vedtaket. Klagefristen er tre uker fra melding om vedtak er mottatt, og en eventuell klage sendes til Rogaland fylkeskommune.