Tilskudd til verneverdige bygg og anlegg

Ordningen skal bidra til å bevare bygninger og anlegg, som i hovedregel er av særlig kultur- og/eller arkitekturhistorisk nasjonal og/eller regional interesse.  

Søknadsfrist: 1. november hvert år.

Søknadsskjema blir gjort tilgjengelig ca. en måned før søknadsfristen. 

Samlet beløp til fordeling er 1 500 000 kroner hvert år. 

Hvem kan søke?

Søkere kan være privatpersoner, stiftelser og styret i organisasjoner.

Hva kan du søke støtte til?

Det kan søkes om støtte til restaurering og istandsetting av verneverdige bygg med nasjonal, regional og lokal verdi.  

Kvalifiserte håndverkere som bruker tradisjonelle materialer og teknikker koster gjerne mer enn arbeid utført med moderne materialer og arbeidsmetoder. Som hovedregel er tilskuddsordningen ment å dekke deler av denne antikvariske merkostnaden. Som hovedregel gis det ikke tilskudd på over 30 prosent av prosjektets totalkostnad.  

Det må som hovedregel søkes om støtte før arbeidet settes i gang. Et eventuelt unntak fra hovedregelen må avklares med Rogaland fylkeskommune i god tid før arbeidet settes i gang og følge tilskuddsordningens prinsipper for utførelse. En slik forhåndsavklaring vil kun si at prosjektet er kvalifisert til å søke på tilskudd gjennom denne tilskuddsordningen.  

For å kunne få støtte må tiltaket oppfylle en eller flere av følgende kriterier, i prioritert rekkefølge:  

  1. Bygninger og anlegg som er registrert i SEFRAK-registeret, fortrinnsvis med høy verneverdi og/eller som inngår i en større helhet med andre bygninger av høy verneverdi. 
  2. Verneverdige bygninger og anlegg som er regulert til bevaring i reguleringsplan eller kommuneplan.  
  3. Verneverdige bygninger og anlegg som ligger innenfor et kulturmiljø av regional eller nasjonal interesse (jf. Regionalplan for kulturmiljø 2023-2035). 

Hva kan du ikke søke støtte til?

Det kan ikke søkes om tilskudd til freda bygninger, da disse kommer inn under egen tilskuddsordning.  

Det gis ikke tilskudd til bygningens interiør, riving og gjenoppføring/rekonstruksjon av kulturminner eller flytting av hus.  

Søknadsprosedyre 

Søknad om støtte fremmes elektronisk og må inneholde:  

• budsjett med finansieringsplan (forventede inntekter og utgifter)  

• fyldig omtale av tiltaket  

• tilstandsrapport  

• bilder av objektet  

• estimert totalkostnad skal dokumenteres gjennom vedlagt kostnadsoverslag fra bygningskyndig person  

Det gis ikke støtte til selve dugnadsarbeidet/egeninnsatsen. Det gis kun støtte til innleide håndverkere og materialer.  

Tiltak som er søknadspliktige etter plan- og bygningsloven, eller andre lovverk, skal i utgangspunktet være avklart før søknaden blir sendt.  

Søknaden skal være fullstendig ved innsendelse.  

Tilskuddet skal brukes til det formålet som det er bevilget midler til. En eventuell omdisponering av midlene må godkjennes av fylkesdirektøren.  

Tilskuddet skal brukes innen to år fra datoen på tilskuddsbrevet. Etter to år faller tilskuddet automatisk bort. Etter søknad kan det gis forlengelse i inntil ett ytterligere år. Dette må gjøres innen fristen som blir satt i tilskuddsbrevet.  

Utbetalingsprosedyre 

Tilskuddet utbetales etter at tiltaket er gjennomført og vi har mottatt regnskapsrapport og dokumentasjon på̊ utført arbeid. Utgiftene skal dokumenteres med kopier av kvitteringer/faktura. Foto som viser det ferdige arbeidet, skal vedlegges. 

Rapport og regnskap skal sendes via fylkeskommunens nettbaserte rapporteringsløsning. 

For tiltak/prosjekt der samlet bevilgning fra fylkeskommunen overstiger 400 000 kroner, skal det fremlegges revisorgodkjent regnskap. 

Annen utførelse enn omsøkt, godkjent eller som er i strid med retningslinjene kan medføre at tilskudd ikke blir utbetalt. Ta kontakt med fylkeskommunen dersom du er i tvil. 

Rogaland fylkeskommune har mulighet til å be om innsyn og kontroll av bevilgede midler, jf. regler for offentlig tilskuddsforvaltning. Tilskuddsmottaker plikter å medvirke gjennom eksempelvis å fremskaffe etterspurt og relevant dokumentasjon. 

Rapportskjema (trykk her) 

Ta kontakt med saksbehandler for mer informasjon.