Mål for IA-arbeidet i Rogaland fylkeskommune
Det inkluderende arbeidsmiljøarbeidet skal støtte ledere, verneombud, tillitsvalgte og ansatte i deres felles mål for å fremme et godt arbeidsmiljø og forebygge sykefravær og frafall i den enkelte virksomhet.
- Samlet sykefravær skal ikke overstige 5,2 prosent (dette tilsvarer nasjonalt måltall).
- Antall ansatte som går over på arbeidsavklaringspenger skal reduseres.
IA-handlingsplanens hovedelementer
Den nasjonale IA-avtalen setter arbeidsplassen i sentrum. Partene er enige om å målrette innsatsen der det er størst potensial for å redusere sykefravær og frafall, samtidig som det gjøres en offensiv innsats for å bedre forebyggende arbeidsmiljøarbeid. Det skal etableres aktuelle nøkkeltall som følges opp gjennom avtaleperioden. Kunnskapsbaserte virkemidler og tiltak skal gjøres tilgjengelige og evalueres og justeres underveis. Ambisjonen er at tydelige, tidlige tiltak på aktuelle områder skal bidra til å nå målsetningene om å redusere fravær, hindre forfall og skape et arbeidsliv med plass til flest mulig, lengst mulig.
Vår IA-plan er bygget opp rundt samme struktur som den nasjonale. Hos oss skal IAhandlingsplanens aktiviteter støtte opp under og fungere som «smøring i maskineriet» for det arbeidet som utføres på den enkelte arbeidsplass. Det tas sikte på å i mest mulig grad presentere opplegg og tiltak slik at de oppleves som en integrert del av et godt og forebyggende HMS-arbeid.
- Klargjøre rammer
- Forebygge og inkludere
- Evaluere effekt
- Følge opp individ og grupper
Klargjøre rammer for IA-arbeidet
- Nøkkeltall og kunnskapsgrunnlag
- Systemstøtte for sykefraværsoppfølging
- Spilleregler for sykefraværsoppfølging
- Kompetanseheving - trekløver
Aktivitetene under dette temaet vil sikre et utgangspunkt for å følge utvikling og rapportere på definerte måltall. Hensiktsmessige verktøy skal klargjøres og kompetanse skal bygges om avklarte spilleregler for et godt samarbeid om IA.
Satsingsområder for forebygging og inkludering
- Vold og trusler
- Psykisk helse
- Muskel- og skjelett
- Inkludering
- Identifisere målgrupper
- Tilby forskningsbaserte virkemidler
- Iverksette tiltak
For å drive et hensiktsmessig arbeid med inkludering og mangfold, må vi ha oversikt over risikoforholdene og følge opp disse.
De ulike arbeidsplassene vil ha ulike utfordringer og jobben her blir å klargjøre relevante, kunnskapsbaserte verktøy som arbeidsplassen kan ta i bruk.
Følge opp individ og grupper
- Frafall (over 52 uker)
- Langvarig fravær (4-52 uker)
- Hyppig/gjentakende kortidsfravær
- Grupper >7%x 2kv/>10%
- Sikre planer for hver enkelt
- Tilby forskningsbaserte virkemidler
- Iverksette tiltak
Det faktiske arbeidet med å følge opp den enkelte med sykefravær, utføres på arbeidsplassen i dialog mellom leder og ansatt.
Aktivitetene under dette punktet skal tilrettelegge for å synliggjøre hvem som trenger oppfølging og hvilken bistand som er tilgjengelig ut fra utfordringene i den enkelte sak.
Evaluere effekt – justere kurs
- Rapportere utvikling
- Evaluere effekt av tiltak
- Vurdere samarbeid med utdanningsinstitusjoner
- Samarbeid KS/Stami/Nav
Nasjonal IA-avtale vektlegger at virkemidler og tiltak skal være kunnskapsbaserte og gjenstand for følgeforskning og effektevaluering underveis i perioden.
Aktivitetene under dette temaet skal bidra til å sikre at vi drar nytte av den kunnskap som bygges, lytter til tilbakemeldinger fra arbeidsplassene og endrer kurs, hvis det blir nødvendig.
Arbeidsplassen i sentrum
Det er her resultatene skapes i samarbeid mellom leder, verneombud, tillitsvalgte og ansatte. Medarbeiderundersøkelser, vernerunder og fraværsstatistikker danner basis for identifisering av relevante og målrettende IA-aktiviterer. Disse inngår som en integrert del av arbeidsplassens HMS-plan.
Handlingsplanen ble opprinnelig laget for 20212023, men gjelder også ut 2024. Planen ble forlenget ut 2024 i tråd med nasjonal IA-handlingsplan i sak 2/2023, 09.02.23.