7 Fylkeskommunens ulike roller
Fylkeskommunen har en regional plassering mellom stat og kommune og er gitt rollen som samfunnsutvikler med mål om å bidra til en helhetlig utvikling av Rogaland som ivaretar de miljømessige, sosiale, økonomiske dimensjonene. Vi har flere viktige roller for å bidra til utviklingen av fylket:
Demokratisk arena
Fylkeskommunen er et selvstendig politisk nivå der fylkestinget som øverste folkevalgte organ utøver makt og myndighet på vegne av innbyggerne.
Regional samfunnsutvikler
Fylkeskommunen har ansvar for regional samfunnsutvikling. Vi skal gi strategisk retning til samfunnsutviklingen, mobilisere privat sektor, kulturliv og lokalsamfunn, samt samordne og koordinere offentlig innsats og virkemiddelbruk.
Tjenesteyter
Fylkeskommunen har ansvar for mange tjenester som leveres til fylkets innbyggere, som opplæring, samferdsel og tannhelse. Flertallet av de ansatte er tilknyttet de tjenesteytende delene av virksomheten.
Myndighetsutøver
Fylkeskommunen har helt eller delt ansvar for å forvalte en lang rekke lover, som plan- og bygningsloven, vegtrafikkloven og kulturminneloven.
I tillegg til våre roller, gir den regionale plasseringen mellom stat og kommune oss en posisjon til å koordinere regionale interesser, fasilitere for samarbeid på tvers av kommune-grenser og jobbe for å fremme Rogaland sine interesser mot myndigheter på nasjonalt og internasjonalt nivå.
Visste du at…
- Fylkeskommunen leverte skoleplass til 16 417 elever i videregående skole i 2022?
- Det var totalt 163 223 personer under tilsyn av Tannhelse Rogaland i 2022?
- Bussveien, som er fylkeskommunens største enkeltprosjekt, blir Norges første fullverdige bussveisystem med busser som er presis, går ofte og gir en behagelig reise?
- Fylkeskommunen er en stor kunnskapsleverandør og har bred fagkompetanse innen blant annet natur- og miljøforvaltning, næring og innovasjon, folkehelse, kultur og integrering?
- Fylkeskommunen fordelte ca. 257 mill. kroner i tilskudd til kultur, frivillighet og idrett i 2023?