Danser Ingrid Røthing Steinsnes under en forestilling i Festiviteten.
Grethe Nygaard
Fylkesutvalget vedtok 4. juni 2024 å sende forslag til regionalplan for kultur og idrett ut på høring. Høringsfrist er 15. september.
Les planforslaget til regionalplan for kultur og idrett 2024-2036 (PDF, 12 MB)
Les saksprotokoll fra fylkesutvalgets behandling 4. juni (sak 99)
I forbindelse med høringen arrangeres et digitalt høringsmøte på Teams, 13. juni, fra klokka 12.00 til 14.30 for alle interesserte. På møtet presenteres planens hovedtrekk, mål og prioriteringer.
Påmelding og program til høringsmøte
Kort fortalt om planen
Planen skal peke ut retningen for kultur- og idrettsfylket Rogaland fram mot 2036, og avløser gjeldende regionalplan for kultur 2015–2025. Den skal gi grunnlag for samarbeid mellom fylkeskommunen, kommunene og staten, og de regionale aktørene innenfor kultur- og idrettslivet i fylket.
Følgende felt har fått egne kapitler: bibliotek, museum, idrett og fysisk aktivitet, frivillighet, kultur for barn og unge samt kunst med underkapitler for musikk, scenekunst, visuell kunst, litteratur og film.
Planen består av tre hoveddeler:
Felles overordnede føringer, perspektiver og mål for kultur- og idrettsfeltet i fylket.
Prioriteringer innenfor fagfeltene som planen favner om.
Handlingsprogrammet for årene 2025 til 2028, med prioriteringer av tiltak som skal rulleres årlig. Dette skal detaljeres ytterligere etter til høsten, i forbindelse med økonomiplanarbeidet.
Tidslinje for planarbeidet
Framdriftsplan, aktueltsaker og milepæler i arbeidet med ny regional kulturplan kan du lese mer om i vår tidslinje for planarbeidet
Formål
Formålet med planarbeidet er å peke ut den langsiktige retningen for kulturfylket Rogaland i et tolvårsperspektiv fra 2024 til 2036. Det skal formuleres en regional kulturpolitikk i tråd med Rogaland fylkeskommunes visjon Bærekraftig utvikling og sterke fellesskap i hele Rogaland. Fylkestinget skal vedta den endelige planen høsten 2024.
Planen skal peke på målsetninger, strategier og handlingsplan for fylkeskommunens egen forvaltning og tjenesteproduksjon innenfor kulturfeltet. Den skal i tillegg løfte fram felles mål og satsingsområder i samarbeid med kommunene, staten og profesjonelle og frivillige kulturaktører i Rogaland.
Hvem skal planen gjelde for?
Den endelige planen skal være et styringsdokument for administrasjon og folkevalgte i Rogaland fylkeskommune og avklare forventninger til fylkeskommunens ansvar og oppgaver på kulturfeltet samtidig som den skal formulere mål og satsningsområder på tvers av forvaltningsnivåene i fylket.
Medvirkning
Utformingen av planen skjer gjennom bred medvirkning fra kulturaktører i hele Rogaland.
Planen har tre hovedmålgrupper som er involvert i planarbeidet:
- Regionale institusjoner, organisasjoner og andre regionale kulturaktører.
- Kommunene i Rogaland, som samarbeider med Rogaland fylkeskommune på en rekke arbeidsområder innen kulturfeltet.
- Nasjonale og statlige aktører som har betydning for Rogaland fylkeskommunes kulturvirksomhet.
Innhold i regional kulturplan
Kulturplanen skal dekke hele det kulturpolitiske feltet med unntak av det som hører hjemme i arbeidet med Regionalplan for kulturmiljø
Innenfor disse feltene har Rogaland fylkeskommune en tjenesteproduksjon:
- museum
- bibliotek
- idrett og fysisk aktivitet
- frivillighet
- kulturtilbud barn og unge
- kulturtilbud eldre
- det institusjonelle og det frie kunstfeltet:
- musikk
- dans, teater og andre sceniske uttrykk
- visuell kunst
- litteratur
- film
I tillegg blir det flere plantema som går på tvers av fagområdene. Disse vil bli definert i den videre planprosessen.
Organisering av planarbeidet
Arbeidet med regionalplan for kultur ledes av avdelingssjef for kultur- og næring, Rune Thele. Det politiske ansvaret ligger i fylkesutvalget. Fylkestinget skal behandle den endelige planen.
Det er etablert et politisk utnevnt kulturplanråd med representanter fra Rogaland fylkeskommune og regionene, en faglig prosjektgruppe med representanter fra kulturlivet i Rogaland og en intern plangruppe.
Politisk kulturplanråd
Kulturplanrådet er et rådgivende organ som blant annet skal bidra til prioriteringer og gi retning for prosjektet underveis i planarbeidet. Rådet er en regional politisk arena for arbeidet med planen.
Prosjektgruppe
Prosjektgruppen er faglig og administrativt sammensatt med deltakere fra kommuner,
regionale kulturinstitusjoner og organisasjoner. Gruppas medlemmer skal være rådgivere og bidra til faglige innspill i det løpende planarbeidet.
Intern plangruppe
Den interne plangruppa består av fylkeskommunens egne fagfolk innenfor det felt som planen skal dekke. Gruppen er tverrfaglig sammensatt med representanter fra avdelingene for kultur, opplæring og plan-, miljø og samfunn.
Kunnskapsgrunnlag, tidligere og gjeldende planer
Les mer om kunnskapsgrunnlaget, og tidligere og gjeldende planer