Rogaland fylkeskommune har vedtatt å utarbeide sin egen reiselivsstrategi. Fylkeskommunen ønsker å bidra til bærekraftig vekst for helårsturisme i hele fylket, og denne strategien skal fortelle fylkeskommunen hvordan de skal jobbe med reiseliv i fremtiden. Hvordan vil man at det fremtidige reiselivet i fylket skal se ut? Hva blir viktig å satse på? Hvordan skal tid, ressurser og midler prioriteres og brukes?
Bakgrunn for strategien
Fylkestinget vedtok i desember 2020 den gjeldende nærings- og innovasjonsstrategien. Strategien er ikke et statisk dokument, og skal endres i takt med behov som oppstår og erfaringer som høstes underveis i arbeidet. På bakgrunn av smart spesialisering-analyser og den omfattende involveringsprosessen har strategien tre tematiske satsingsområder som skal prioriteres:
- Ren energi og maritim framtid
- Mat
- Reiseliv og opplevelser
Rogaland fylkeskommune skal bidra til næringsutvikling og innovasjon gjennom kombinasjoner av eksisterende kunnskap, ferdigheter og kompetanse. Samtidig skal vi ivareta det samfunnsansvaret vi har – overfor blant annet miljø, etikk, utdanning, arbeid samt ansvarlig forbruk og produksjon.
For å ta gode beslutninger er det avgjørende med kunnskap. Teknologioptimisme må veies opp mot arbeidsmiljø- og personvernutfordringer, natur- og jordvern opp mot utbygging av næringsarealer, kulturminner og masseturisme; fornybare opp mot ikke-fornybare ressurser.
Framdriftsplan
Etter at innspillsmøter med reiselivsnæringen ble gjennomført høsten 2023, skal arbeidet med reiselivsstrategien nå videre sjekkes av med styringsgruppe og ressursgruppe, for å kontrollere og samstemme strategiens innhold og retningen.
Neste møte vil være med styringsgruppen i januar, og videre planlegges et siste møte med ressursgruppen i løpet av våren.
Reiselivsstrategien presenteres for Regional-, kultur- og næringsutvalget etter påske, for en politisk innspillsrunde.
Den ferdige reiselivsstrategien skal etter planen legges frem på Fylkestinget i juni.
Styringsgruppe og ressursgruppe
For arbeidet med reiselivsstrategi er det opprettet en styringsgruppe og en ressursgruppe.
Styringsgruppen består av næringssjefer/næringsansvarlige i samtlige kommuner i fylket.
Videre består ressursgruppen av medlemmer fra blant annet:
- Destinasjonsselskapene i Rogaland
- Norsk Hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger
- Lysefjorden Utvikling
- Magma UNESCO Global Geopark
- Stavanger Turistforening
- Næringshagene i Rogaland
- Havnene i Rogaland
- Gladmat
- Avinor
- Haugesund Lufthavn
- Fjord Norge
- Sauda Ferie og Fritid
- Opplev Jæren