Endringer i læreforholdet
Hvis lærlingen er borte fra jobb over en lengre periode skal du alltid melde fra til oss. Vi anbefaler at læretiden forlenges ved langvarig fravær, men lærlingen må være enig i endringen.
Bruk skjemaet for disse endringene:
- Endring av faglig leder på lærekontrakten
- Bytte av medlemsbedrift på lærekontrakten
- Endring av stillingsprosent på lærekontrakten
- Avbrudd og forskyvning av læretiden
Melding om endring av lærekontrakt (PDF, 153 kB)
(NB! Send kun ett skjema per forsendelse.)
Avslutte/heve læreforholdet
Lærlinger og lærekandidater har et særskilt stillingsvern, og lærekontrakter kan kun avsluttes ved å søke til fylkeskommunen. Det står det om i opplæringsloven § 7-3.
Reglene i arbeidsmiljøloven gjelder derfor ikke for lærekontrakter, og en lærling/lærekandidat kan ikke bli sagt opp ved ordinær oppsigelse eller avskjed. De har heller ikke prøvetid.
Det er kun to unntak til denne regelen: fagbrev på jobb og “full opplæring i bedrift” (såkalt 0+4) kontrakter, som har egne regler.
Ta tidlig kontakt med oss hvis det er utfordringer i læreforholdet! Vi kan være med å se på løsninger og muligheter, eventuelt med PPT eller oppfølgingstjenesten.
Melding/Søknad om heving (PDF, 150 kB)
Hva er fremgangsmåten for å avslutte/heve en lærekontrakt?
Lærekontrakten kan avsluttes hvis begge parter er enig. Søknad sendes til oss i eDialog.
Dersom kandidaten er under 25 år og ikke har fagbrev eller generell studiekompetanse fra før, tar Oppfølgingstjenesten kontakt for å finne ut av veien videre.
Lærebedriften kan søke om å avslutte læreforholdet selv om lærlingen/lærekandidaten er uenig. I så fall må lærebedriften bevise at lærlingen/lærekandidaten har gjort seg skyld i vesentlige brudd på pliktene i arbeidsforholdet, eller at en av partene er ute av stand til å fortsette læreforholdet (eks. ved konkurs, nedbemanning, tap av fagleder).
Søknadsskjema sendes til oss i eDialog. En søknad om heving må begrunnes grundig, og alle relevante dokumenter som belyser saken må legges ved (eks. møtereferater, skriftlige advarsler, arbeidsreglement og arbeidsavtale, oversikt over fravær, m.m.) Ta gjerne kontakt med en av saksbehandlerne i Seksjon opplæring i bedrift for råd og veiledning.
Saken avgjøres av Yrkesopplæringsnemnda i Rogaland. Lære- og arbeidsforholdet består inntil Yrkesopplæringsnemnda har behandlet søknaden, og lærlingen/lærekandidaten får rett til å uttale seg muntlig for nemnda.
Som lærling/lærekandidat kan du avslutte læreforholdet ditt ved å si skriftlig ifra til fylkeskommunen at du ikke ønsker å fortsette læreforholdet. Søknad sendes til oss i eDialog.
Hvis du vurderer å slutte på grunn av utfordringer i læreforholdet, kan vi i Seksjon opplæring i bedrift bistå med råd, veiledning og å finne utav veien videre. Ta gjerne kontakt!