Når du er lærekandidat er du ansatt i en lærebedrift, og har lønn i opplæringstiden. Etter fullført opplæring og bestått kompetanseprøve, oppnår du grunnkompetanse og får et kompetansebevis.
Hvem kan bli lærekandidat?
Dette kan være for deg:
- som har hatt spesialundervisning med avvik fra ordinær læreplan.
- som har manglende karaktergrunnlag fra grunnskole/videregående skole.
- som har bestått Vg1 og/eller Vg2, men som av ulike årsaker har
- behov for en tilpasset læreplan i bedrift.
Det er du selv, sammen med dine foresatte, skolen og noen ganger Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT), som avgjør om du skal bli lærekandidat.
Slik er det å være lærekandidat
Som lærekandidat lærer du faget ditt samtidig som du jobber i en bedrift. Lengden på læretiden varierer ut fra lærefag og skolebakgrunn. Normalt vil tiden i bedrift være 2 år. Som lærekandidat trenger du ikke å ha gjennomført all teori eller ha karakter i alle fag.
Hva er forskjellen på en lærekandidat og en lærling?
Forskjellen på en lærling og en lærekandidat er at lærlingen skal nå alle målene i læreplanen for faget, mens lærekandidaten oppnår deler av planen. Du kan fortsatt få et fag- eller svennebrev som praksiskandidat når du oppfyller kriteriene.
Hvorfor velge lærekandidatordningen?
Som lærekandidat får du:
- en god overgang fra skole til bedrift.
- opplæring etter evner og anlegg ved hjelp av en individuell lærekandidatplan.
- midler til å mestre opplæringssituasjonen.
- kvalifisert for arbeidslivet.
Slik søker du
Søk læreplass i vigo.no
- Søk først i vigo.no
- Fyll ut eget søknadsskjema (se link under). Dette skjemaet bør du få hjelp til å fylle ut. Skolens rådgiver eller andre kan hjelpe deg med dette.
Søknadsskjemaet skal sendes til Rogaland fylkeskommune via e-dialog. - Legg gjerne med vedleggsskjema som er viktig at seksjon opplæring i bedrift trenger for å gi deg kvalifisert opplæring. Her er det viktig at kun nødvendige vedlegg sendes inn. Ta gjerne kontakt dersom du er usikker på hva som skal sendes inn.
Når søknaden er mottatt vil seksjon opplæring i bedrift ta kontakt med skolen eller instansen du søker med, for å lage en god plan for hvordan du skal få læreplass.
Vedleggsskjema søknad til lærekandidatordningen (PDF, 179 kB)
For deg som allerede er lærekandidat
Gratulerer med læreplass! Nå gjenstår det bare å opprette en opplæringskontrakt. Slik er fremgangsmåten:
1. Lag en tilpasset læreplan sammen med lærebedriften din. Ta kontakt med oss hvis det er behov for hjelp og veiledning.
2. Lærebedriften fyller ut avtale om opplæringskontrakt som sendes til oss i eDialog. Arbeidsavtalen og tilpasset læreplan legges ved.
3. Vi oppretter opplæringskontrakten i Vigo
4. Opplæringskontrakten sendes til elektronisk signering. Du vil få et varsel fra Posten. Det er viktig at du signerer innen fristen.
Avtale om opplæringskontrakt (PDF, 509 kB)
Du skal også ha en arbeidsavtale som regulerer blant annet arbeidstid og lønn. Arbeidsavtalen skal legges som vedlegg til kontrakten. Husk at du ikke skal ha prøvetid.
Eksempel på arbeidsavtale (PDF, 74 kB)
Som lærekandidat har du samme rettigheter og plikter som andre ansatte i bedriften.
Du skal få opplæring i kompetansemålene som er valgt ut i den tilpassede læreplanen. Opplæringen blir gitt av instruktør og faglig leder i bedriften din. Husk at du også har rett til å bruke PPT og oppfølgingstjenesten.
Intern opplæringsplan
Lærebedriften din skal lage en intern opplæringsplan som viser hvilke arbeidsoppgaver du skal jobbe med, når arbeidsoppgavene skal gjennomføres og hvem som er ansvarlig. Tilpasset læreplan brukes som utgangspunkt.
Halvårsamtale
Alle lærlinger og lærekandidater har rett til halvårssamtale sammen med faglig leder og/eller instruktør. Halvårssamtalen er viktig for at du skal utvikle deg videre. Samtalen gir også et godt grunnlag for å planlegge videre opplæring.
I denne samtalen kan det også være lurt å snakke om trivsel, fravær, arbeidsoppgaver og motivasjon.
Oppmelding til prøve
Lærebedriften din sender oppmelding til prøve elektronisk i Vigobedrift. Hvis det er behov for tilrettelegging, skal søknaden helst sendes i god tid før oppmeldingen.
Det er viktig at du får forbedrede deg godt før kompetanseprøven. Legg en plan sammen med lærebedriften din.
En tilpasset opplæringsplan er et viktig redskap for å kunne planlegge, gjennomføre og dokumentere lærekandidatens opplæring. Denne lages med utgangspunkt i fagets læreplan, bedriftens arbeidsoppgaver og kandidatens forutsetninger og muligheter. Planen tar utgangspunkt i læreplanen for fagområdet kandidaten skal få opplæring i. Det velges mål fra planen som kandidaten skal oppnå full kompetanse i, i løpet av læretiden. Planen kan endres underveis i samarbeid med bedrift / opplæringskontor, lærekandidat og fylkeskommunen. Endringene kan gi flere, eller færre mål, ut i fra progresjon og muligheter hos kandidaten, og kan endres helt frem til oppmelding til kompetanseprøve.
På samme måte som for ordinære lærlinger, leder kandidatens opplæring frem mot en avsluttende prøve. Denne prøven kalles en kompetanseprøve, og skal prøve lærekandidaten i de opplæringsmålene som er fastsatt i den tilpassede opplæringsplanen. Kompetanseprøven gjennomføres etter samme prinsipp som fag- eller svenneprøven, men er mindre omfattende.
Det er ikke krav til bestått teori før kompetanseprøven. Det er mulig å søke om tilrettelegging på kompetanseprøven.
Lærekandidaten får et kompetansebevis som dokumentasjon på oppnådd kompetanse. Dette har fylkeskommunen ansvar for å skrive ut. Lærebedriften skriver ut en arbeidsattest.
Ved bestått kompetanseprøve vil en få utdelt kompetansebrev på den årlige utdelingen av fag-, svenne- og kompetansebrev.
En lærekandidat har på sikt mulighet for å ta fag- eller svennebrev som praksiskandidat. Godskriving av skolegang og opplæringskontrakt blir vurdert individuelt, men kan gi godskriving på inntil 4 år.
I noen tilfeller vil det være aktuelt å gjøre om opplæringskontrakt til lærekontrakt. Blir opplæringskontrakten omgjort til en lærekontrakt, gjelder samme krav til teori som for lærlinger. Oftest vil det gjøres ved å gi full opplæring i bedrift.
Vil du vite mer om lærekandidatordningen? Les mer om lærekandidatordningen.