Veileder til prøvenemnd
Utskrivbar kort veileder til prøvenemnder som gjennomfører fagprøver.
Veileder for prøvenemnder (PDF, 521 kB)
Innkalling til fagprøve
Mal for innkalling til fagprøve, og et vedlegg med viktig informasjon til kandidaten som må sendes med innkallingen.
Innkalling til fag-, svenne- og kompetanseprøve (DOCX, 7 MB)
Vedlegg innkalling til fagprøve - Viktig informasjon til deg som skal ha fagprøve (PDF, 166 kB)
Planlegge prøven
Prøven gjennomføres vanligvis i bedriften hvor kandidaten har hatt opplæringen sin. Hvis det ikke lar seg gjøre må kandidaten gjennomføre prøven i en prøvestasjon. Dette er et verksted som er utstyrt med alt kandidaten trenger for å gjennomføre prøven.
Praksiskandidater må selv finne prøvested. Vanligvis er dette arbeidsplassen hvor kandidaten jobber.
Prøver skal som hovedregel gjennomføres før læretiden er ferdig, men tidligst tre måneder før læretiden utløper. Praksiskandidater har ikke læretid og kan derfor gjennomføre prøven etter avtale med prøvenemnda. Lærlinger og lærekandidater skal alltid prioriteres foran praksiskandidater.
Når du mottar en oppmelding til prøve avtales tidspunkt med lærebedriften eller praksiskandidaten. Det er viktig at kandidaten får skriftlig beskjed senest 14 dager før prøven starter.
Prøven skal ikke gjennomføres før prøvenemnda har mottatt en godkjent oppmelding.
De fleste kandidater kan testes i alle kompetansemålene i læreplanen. Unntaket er lærekandidater og praksisbrevkandidater som følger egen opplæringsplan.
Prøven består av fire deler:
- Planlegging
- Gjennomføring
- Egenvurdering
- Dokumentasjon
Det er prøvenemnda som bestemmer innholdet i prøven, men lærebedriften eller praksiskandidaten kan komme med forslag.
Nasjonale læreplaner
I læreplanen er det fastsatt en tidsramme. Du må vurdere hvor lang tid prøven bør ta innenfor denne tidsrammen.
Gjennomføre prøven
Prøveleder og prøvemedlem skal være tilstede når prøven starter. Det skal fylles ut en egenerklæring (PDF, 425 kB)før oppgavetekst og vurderingskriterier deles ut. Det er viktig at du er sikker på at kandidaten har forstått oppgaven. Kandidaten må få mulighet til å stille oppklarende spørsmål.
Prøven er en praktisk prøve og derfor er det viktig at du observerer kandidaten i arbeid for å få et godt vurderingsgrunnlag. Du har kun anledning til å stille spørsmål om oppgaven.
Kandidatens besvarelse, dine egne observasjoner og vurderinger samles i en prøveprotokoll. Dokumentasjonen må være så utfyllende at den gir et godt bilde av prøven. Hvis kandidaten klager på en gjennomført prøve, blir dokumentasjon viktig.
Vurdere prøven
Alle prøver skal vurderes objektivt og rettferdig. Det er derfor viktig at du bruker vurderingskriteriene i faget ditt.
Vurderingskriterier
Kommunisere resultatet
Både prøveleder og prøvemedlem skal være tilstede når kandidaten får resultatet. Kandidaten kan få karakteren:
- Bestått meget godt
- Bestått
- Ikke-bestått
Det er viktig å begrunne resultatet. Hvis kandidaten får ikke-bestått bør du forklare hva kandidaten kan forbedre til neste gang.
Prøveprotokoll
Det er viktig at du sender inn prøveprotokollen så raskt som mulig etter prøven. Prøveprotokollen skal signeres av både prøveleder og prøvemedlem.
Husk at kandidaten ikke får dokumentasjon fra oss før vi har mottatt prøveprotokollen. Reiseregningen din kan heller ikke behandles før vi får prøveprotokollen.
Last ned vedleggspakke som inkluderer Erklæring ved fag-, svenne-, kompetanse eller praksisbrevprøve og tilleggsprotokoll. (PDF, 475 kB)