Tilmelding av elever til fortrinnsrett 1. oktober – en veiledning for kommunen

Kommunen har ansvar for å melde inn til fylkeskommunen elever som skal søke om inntak med fortrinnsrett. Denne veiledningen skal være til hjelp i kommunens arbeid. Fylkeskommunen vurderer om eleven oppfyller kravene til fortrinnsrett.  

Dokumentasjonen som legges ved må være av nyere dato. For alle meldinger til 1.oktober må kommunen innhente skriftlig samtykke fra elev/foresatte til overføring av informasjon til Rogaland fylkeskommune.

Frist for melding om elever med fortrinnsrett er 1. oktober. Vi benytter digitalt skjema, lenke til skjemaet finner du nederst på siden.

Hvilke elever skal kommunen sende melding om innen 1. oktober?  

Kommunen skal sende melding om elever som skal søke etter fortrinnsrett, med søknadsfrist 1. februar:

  • § 4-21 Fortrinnsrett til et særskilt utdanningsprogram, vg1
  • § 4-22 Fortrinnsrett til en skole som er særskilt tilrettelagt, vg1
  • § 4-23 Fortrinnsrett for søkere med rett til opplæring i og på norsk tegnspråk
 

§ 4-21 Fortrinnsrett til et særskilt utdanningsprogram, vg1

§ 4-21 viderefører innholdet i § 6-15 i den tidligere forskriften. I utgangspunktet har alle søkere til videregående skole rett til ett av tre søkte programområder. § 4-21 åpner for at noen søkere kan ha rett på fortrinnsrett til et særskilt utdanningsprogram. 

Viktige momenter som vil bli lagt vekt på:

  • Søkeren må ha vedtak om individuelt tilrettelagt opplæring, og ha vansker som krever stor tilrettelegging
  • Diagnoser utløser ikke fortrinnsrett i seg selv
  • Valg av utdanningsprogram har svært mye å si for muligheten til å fullføre videregående opplæring
  • Søkeren vil ha mindre behov for særskilt tilrettelegging innenfor et utdanningsprogram
  • Søkere som sannsynligvis kan fullføre tre utdanningsprogram, har ikke fortrinnsrett etter denne paragrafen


For søkere til § 4-21 skal PPT for fylkeskommunen skrive en sakkyndig vurdering som skal være klar før 1.februar. Inntakskontoret vil umiddelbart etter 1.oktober gi PPT tilgang til innsendt dokumentasjon, for at PPT skal kunne gjøre sitt arbeid.

Følgende dokumentasjon må foreligge 1.oktober:

  • et eget samtykkeskjema der eleven samtykker til at PPT for fylkeskommunen kan få tilgang til saken for å skrive sakkyndig vurdering. Samtykkeskjema laster dere ned fra www.rogfk.no.
  • det siste vedtaket om individuelt tilrettelagd opplæring i grunnskolen
  • sakkyndig vurdering fra grunnskolen 
  • kommunen beskrivelse må gjøre rede for: vanskene som ligger til grunn for vedtaket om individuelt tilrettelagd opplæring, tiltakene som er satt inn i grunnskolen, hva vanskene vil ha å si for videregående opplæring, og hvorfor kommunen mener at søkeren oppfyller vilkårene for inntak til ett særskilt utdanningsprogram

 

§ 4-22 Fortrinnsrett til en skole som er særskilt tilrettelagt, vg1

§ 4-22 i ny forskrift viderefører innholdet i §6-17 i den tidligere forskriften. Søkeren må ha et enkeltvedtak om individuelt tilrettelagt opplæring etter opplæringsloven kapittel 11, og ha sterkt nedsatt funksjonsevne – fysisk og/eller psykisk.  Det må være sammenheng mellom den sterkt nedsatte funksjonsevnen og behovet for inntak til en skole som er særskilt tilrettelagt. Den særskilte tilretteleggingen kan bestå i fysisk tilrettelegging og tilgang på hjelpemidler, særskilt kompetanse i undervisnings-personalet, ekstra lærertetthet og så videre.

Utdrag fra merknader til forskriften:

«Det må foreligge dokumentasjon som underbygger det særlige behovet til søkeren. Denne dokumentasjonen kan være søkerens enkeltvedtak om individuelt tilrettelagt opplæring med sakkyndig vurdering eller utredninger fra helsesektoren, Statped eller lignende. Den kommunale PP-tjenesten kan også skrive en egen vurdering av søkerens behov, men det er ikke krav til dette.»

 På skjemaet som sendes inn må det krysses av for ønsket organisering av opplæringen:

  • vg1 ordinær klasse
  • arbeidstrening
  • hverdagslivstrening


Dokumentasjon som legges ved skjemaet:

  • det siste vedtaket om individuelt tilrettelagd opplæring i grunnskolen
  • sakkyndig vurdering fra grunnskolen
  • pedagogisk rapport 
  • karakterutskrift fra 9. trinn
  • beskrivelse av eventuelt behov for medisinsk behandling/pleie i skoletiden, tekniske hjelpemidler etc.

 

§ 4-23 Fortrinnsrett for søkere med rett til opplæring i og på norsk tegnspråk

Rogaland fylkeskommune ønsker at elever som skal søke § 4-23 meldes innen 1. oktober det året de fullfører grunnskolen. 

Søkere med rett til opplæring i og på norsk tegnspråk etter opplæringsloven § 6-3, har fortrinnsrett ved inntaket til videregående trinn 1, dersom de søker inntak til opplæring ved hjelp av tegnspråktolk, eller inntak til videregående skoler som har opplæring i og på norsk tegnspråk.
 

Digitalt skjema for tilmelding (innlogging via ID-porten)

Skjema for tilmelding av elever til fortrinnsrett med frist 1. oktober finner dere på www.rogfk.no/skjemaskole. Skjemaet sendes inn elektronisk, kommunen må derfor ha tilgang til alle vedlegg elektronisk før de starter innsendingsprosessen.
 

Når kommer svarbrev på meldingen? 

Kommunen kan forvente svar fra fylkeskommunen innen 2. desember. Svaret fra fylkeskommunen vil være en anbefaling om hvilken paragraf eleven bør søke på.

Når kommunen melder eleven til fylkeskommunen innen 1.oktober, er dette informasjon til oss om en mulig søknad om fortrinnsrett til neste skoleår. Alle søkere til fortrinnsrett må også søke på www.vigo.no innen 1. februar. All relevant dokumentasjon må også legges ved som vedlegg til søknaden. Vigo åpnes for søking i begynnelsen av januar.
 

Ettersending av dokumentasjon

Vi anbefaler sterkt at all dokumentasjon lastes opp samtidig med at det digitale skjemaet fylles ut og sendes inn. Eventuell ettersending må avtaler med inntakskontoret.
 

Nærmere om bestemmelsene i loven 

Du kan lese mer om de ulike bestemmelsene i opplæringsloven med forskrift:

opplæringsloven § 5-1

opplæringsloven kapittel 11

forskrift til opplæringsloven § 4-21

forskrift til opplæringsloven § 4-22 

forskrift til opplæringsloven § 4-23