Arbeidet for en trygg og inkluderende russetid

Oppdraget som fylkeskommunal tiltaksgruppe er å styrke det arbeidet skoleeier gjør for at elevene i videregående skole skal ha det trygt på skolen, være trygge i klassen og ha et best mulig læringsmiljø.

Post-it-lapper på et bord. - Klikk for stort bilde

Vi jobber både nasjonalt og lokalt med russ, og russefeiring. Det er to tiltaksgrupper som begge jobber på hver sin måte.

2024

Juni

Det nasjonale arbeidet

Siden høsten 2023 har det vært etablert to arbeidsgrupper som har arbeidet på oppdrag fra fylkesdirektørene for opplæring. Disse har stor ungdomsrepresentasjon. Det er når levert en strategi og en handlingsplan i juni 2024. Disse dokumentene er også delt med Kunnskapsdepartementet og Barne- og familiedepartementet som følger arbeidet tett. I dokumentene er det beskrevet en alternativ feiring som er lagt til en periode etter siste eksamen, der elevene planlegger feiring i klasse og kull. Der er det også foreslått at lokale myndigheter, lokalt næringsliv og frivillige bidrar til en «russefestival» som et flott punktum for feiringen. Denne beskrivelsen av en ny avgangsfeiring er kommet fram gjennom arbeid med ungdommer både i den innledende fasen i en nasjonal innspillskonferanse og gjennom ungdoms deltakelse i lokalt arbeid og i den nasjonale samarbeidsgruppen.

Sentral tiltaksgruppe

Evalueringsmøte i juni hvor ungdomsrepresentantene bidro sterk til en realistisk drøfting av videre strategi med utgangspunkt i beskrivelsen av hvordan feiringen ble gjennomført i år. Oppsummering: vi fortsetter med de etablerte strukturene og samlingene. Vi jobber aktivt for å engasjere avgangselever, elevråd og tidligere russ for å skape en trygg feiring for neste kull og for en endring på sikt.

Mars

Samling med russepresidenter og elevråd

–  ­Å ta et tydelig standpunkt til rus, alkohol og inkludering før russetiden starter. Det er det viktigste jeg har lært under samlingene. Det skal jeg formidle videre til avgangskullet på skolen og neste kull, sier Anna Martens, russepresident på Vardafjell.

Over to dager har representanter fra russestyrene og elevråd i de videregående skole i Rogaland samlet seg for å dele erfaringer i arbeidet med en trygg og inkluderende russetid for alle. I tillegg til russen, var blant annet rådgivere og ledere fra Rogaland fylkeskommune, politiet, mobbeombud i Rogaland og SLT- koordinator på samlingene.

– Vi ønsker å støtte og inspirere skolene i planleggingen av en trygg og inkluderende feiring, som også bidrar til et godt skole- og læringsmiljø. Derfor er vi flere aktører som jobber sammen for å kartlegge utfordringer og bidra til at russefeiringen blir en positiv opplevelse for flest mulig, sier rådgiver i Rogaland fylkeskommune og leder for tiltaksgruppen, Hilde Blesvik.

Vedtok at de ønsker å flytte russetiden til etter eksamen

I opplæringsutvalgets møte i mars fikk politikerne en orienteringssak og en presentasjon av arbeidet som gjøres lokalt for å trygge årets russ og i tillegg en innføring i hvordan det nasjonale arbeidet for en ny og inkluderende avgangsfeiring går. Politikerne som sitter i opplæringsutvalget, vedtok i dette møte at de ønsker at russetiden flyttes til etter eksamen.

Februar

Interpellasjon fra fylkesordfører

Den 20. februar i fylkestinget 2024 ble det svart ut en interpellasjon der fylkesordfører svarte på utfordringer knyttet til utenforskap, gruppeklær og de kommersielle aktørenes press på ungdommer i forbindelse med feiringen. Etter at interpellasjonen var svart ut var det stort engasjement i saken og alle partier var på talerstolen.

2023

November

Møter for en trygg og inkluderende avgangsfeiring i 2024

Representanter fra russestyrer og elevråd fra de fylkeskommunale videregående skolene i Rogaland har to dager denne måneden vært samlet både i nord- og sørfylket for å planlegge en trygg og inkluderende russetid i 2024.

– Selv om vi bare er i november, er det helt nødvendig å starte tidlig med å sette rammene for hvordan vi kan bidra til at avgangsfeiringen blir en god opplevelse for elevene, sier fylkesopplæringssjef Eiliv Fougner Janssen.

I tillegg til russen, inviterte han både representanter fra seksjon skole, politiet, mobbeombudet i Rogaland, og SLT-koordinatorer til samlingene.

Les gjerne mer om møtene i denne artikkelen.

Sommer

Nasjonal arbeidsgruppe blir etablert

På nasjonalt nivå har fylkesopplæringssjefene/direktørene i alle landets fylker tatt initiativ til å sette ned en arbeidsgruppe. Her er det gitt et mandat som skal føre til en strategi og en handlingsplan for en ny og endret avgangsmarkering.

Arbeidsgruppen bestående av alle landets fylkeskommuner inviterte til første innspillskonferanse i oktober 2023. Her ga 70 stykker, ungdom og fagfolk fra hele landet, sine håndfaste innspill til hvordan en ny og bedre avgangsfeiring skal være. Innspillene tas videre hos et arbeidsutvalg som former innspillene til en plan og en strategi. Når utkastet er ferdig får alle fylkeskommunene dokumentet til felles behandling.

Arbeidsutvalget som er valgt av arbeidsgruppen er satt sammen av representanter fra Troms, Innlandet, Buskerud, Akerhus og Østfold og ledes av rådgiver fra Rogaland.

Denne arbeidsgruppen gjennomførte 7. februar det første møte med den nasjonale samarbeidsgruppen som er satt sammen av 30 ulike direktorater, etater og organisasjoner. Denne samarbeidsgruppen skal bidra i handlingsplanen med konkret tiltak innenfor sitt felt og fagområde.

Evaluering av STG

Den sentrale tiltaksgruppen (STG) gjorde en evaluering ved bruk av prosessmodellen: gjort, lært og lurt med hensikt om å justere strategien for arbeidet neste skoleår. En ting er sikkert, de vil ha enda flere ungdommer involvert i arbeidet.

Evaluering av RRR

Rektor, russeansvarlig og russepresident (RRR) forteller om flere lokale arrangement, som blant annet russekroer, russeball og arrangementer uten alkohol på skolene. Rektor og russeansvarlig synes det har vært viktig å ha en god dialog med russestyret gjennom hele skoleåret.

Erfaringene til årets russepresidenter er at russetiden er for lang. De mener det holder med fire uker. Ellers synes de det har vært viktig å tenke inkludering fra første stund.

Evaluering av LTG-nettverket

Det lokale nettverket (LTG) som består av skolenes ansvarlige for avgangselevene, kommunens politikontakter og medlemmer av den sentrale tiltaksgruppen, møtes gjennom skoleåret og i russetiden for å dele erfaringer og tiltak knyttet til å trygge årets russekull. I etterkant av møtene ble det sendt ut en undersøkelse for å gjøre en evaluering av arbeidet som er gjort i år:

Resultatene viste at et overveiende flertall synes det har vært nyttig å være en del av dette nettverket. Den viste også at mange skoler jobber tett med andre skoler i regionen og har tett kontakt med politiet, russestyre og russepresidentene.

 

Mars

Møte med russepresidentene og bussjefene

Samtaler omkring deres planer og hvilke tiltak de gjør for å skape en trygg og inkluderende russetid. 

LTG-samling (to møter)

Skoleledelsen, politikontaktene, SLT og fylkesadministrasjonen diskuterte hvordan skolene kan være med på å sette rammer for årets dåp, slik den blir en trygg og inkluderende opplevelse for flest mulig russ.

Hvor skal russen være?

Under møte med STG (medlemmer fra fylkets opplæringsavdeling, politiet, konfliktrådenes SLT-koordinatorer, russ, rektorer, PPT, kommunikasjonsavdelingen og mobbeombudet) diskuterte vi hvordan vi skal legge til rette for et sted å være i samarbeid med kommunene og russen. Hvordan får vi til dette? Hva gjøres andre steder i landet? 

I tillegg hadde vi besøk av helsesykepleiere fra både nord og sør i fylket. De fortalte om mindre henvendelser angående utenforskap i forbindelse med russetiden.

Strykemerkeverksted - mars og april 2023

Flere av skolene i Rogaland inviterte til strykeverksted. På Skeisvang videregående skole inviterte russestyret og Haugesund Husflidlag til felles arrangement for alle skolene i nord, slik alle fikk dekorert dressene sine. 

Lansering av strykemerker og nettside

I mars lanserte vi strykemerker og egen nettside for russen. Dette ble laget i samarbeid med russepresidentene. De fikk utdelt to strykemerker. Det ene har budskap om en trygg russetid og består av en QR-kode som leder russen inn på nettsiden til Rogaland fylkeskommune. Her russen finner informasjon om hvem som kan hjelpe om de skulle havne i en vanskelig situasjon.

Det andre strykemerke skal bidra til inkludering, og har fått budskapet «Rogalandsrussen 2023». Målet er å styrke samholdet blant russen på skolene i Rogaland, på tvers av grupper. 

Les mer om arbeidet med strykemerkene.

Februar

Verdiplattform, spørreundersøkelse og oppstart

Fylkesopplæringssjef, Eiliv Fougner Janssen, arrangerte en digital samling med russepresidenter, rektorer og russekontakter. Der fikk vi oppdatert innsikt i hvordan skolene jobber med å trygge årets russ og hvordan de skal bruke resultatene fra spørreundersøkelsen tidligere i år. I denne undersøkelsen spurte vi om hva elevene gleder og gruer seg til med russetiden. De fleste svarte at de gleder seg mest til det sosiale i russetiden, men gruer seg til å bruke for mye penger, prestere dårligere på skolen og gjøre ting de vil angre på. 

Vi satte også i gang et arbeid med å lage en enkel verdiplattform for årets russetid. I tillegg ble oppstart av russetiden tatt opp og diskutert. 

Januar

Høringsuttalelse

Rogaland fylkeskommune leverer en høringsuttalelse til Kunnskapsdepartementet, sammen med de andre fylkeskommunene. Denne blir behandlet i fylkesutvalget i 24. januar 2023. Politikerne gir et tydelig uttrykk for at det er ønskelig med sentrale føringer for å sette rammer for en ny feiring. Høringsuttalelsen hadde som vedlegg uttalelser fra Ungdommens fylkesråd, fylkesstyre i Elevorganisasjonen i Rogaland og fylkets sentralstyre for russepresidentene.

2022

Oktober

Sentralstyret starter opp

Etablering av fylkeskommunen sitt sentralstyre, som består av åtte russepresidenter fra skoler fra nord til sør i fylket. Disse presidentene er med å veilede den sentrale tiltaksgruppen i arbeidet for en trygg og inkluderende russetid. 

Holder samling

Samling med russepresidenter, rektorer og russeansvarlige på skolene i sør og i nord. Vi startet med en workshop, der elevene skulle skrive på en post it-lapp, hva forbinder med ordet russ og ordet russefeiring. Alle lappene ble hengt på en vegg, slik alle fikk se.

Russepresidentene ønsket å sende ut en undersøkelse til alle avgangselever, slik de kunne kartlegge hva russen gruer og gleder seg til på sin skole. Dette var inspirert av ombudene i Viken. 

September

Informasjonsmateriell blir laget

Kommunikasjon i Rogaland fylkeskommune lager en «Samtaleguide for foreldre» i samarbeid med psykolog i Pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT) og en presentasjon til bruk på høstens foreldremøter. Denne bli også delt nasjonalt.

August

Arendalsuka

En ny og annerledes avgangsfeiring blir fokuset på et debattmøte under Arendalsuka i august 2022 og det bli i etterkant etablert en samarbeidsgruppe som arbeider for et større nasjonalt press overfor myndighetene. 

Juni

Evaluering og ny strategi

Den sentrale tiltaksgruppen arbeider etter to spor: Det kortsiktige arbeidet har som mål å følge opp årets russefeiring gjennom å støtte skolen, russestyrene og foreldre for en best mulig feiring det aktuelle skoleåret.

Det langsiktige arbeidet har som mål å bidra til en endring av feiringen til en avgangsmarkering som inkluderer alle elever og reduseres i omfang ev. flyttes.

 

2020 og 2021

Desember 2020

Lokalt nettverk etablert 

Samlinger for skolene, politikontakter, SLT og andre inviterte. Skolene deles i regionale grupper og nettverket har som mål å dele erfaringer og tiltak som gjør russefeiringen mer trygg og inkluderende. Nettverket møtes ofte i vårhalvåret for å kunne støtte hverandre i arbeidet rundt russen. 

Våren 2020

Arbeidet starter

Tiltaksgruppen blir opprettet og har som mandat å forme, og følge opp, en strategi for russeferieringen i Rogaland. Oppdraget som fylkeskommunal tiltaksgruppe er å styrke det arbeidet skoleeier gjør for at elevene i videregående skole skal ha det trygt på skolen, være trygge i klassen og ha et best mulig læringsmiljø.

Digitale foreldremøter og samlinger

Digitale samlinger rettet mot foreldre blir arrangert. Mobbeombud, politi, SLT og en rektor presenterer ulike erfaringer og bekymringer knyttet til en annerledes russetid.

Det blir også arrangert samlinger mellom fylkesopplæringssjef og russepresidentene.