Når Rogaland fylkeskommune må erverve hele eller deler av din eiendom, tar vi kontakt med deg – enten skriftlig eller muntlig.
Grunnerverv kan i prinsippet gjennomføres på tre ulike måter:
A. Grunneier og fylkeskommunen inngår en avtale om avståelsen (kjøpekontrakt)
B. Grunneier og fylkeskommunen inngår en avtale om avståelse slik at arbeidet kan begynne og at erstatningen fastsettes ved skjønn (arbeidsavtale)
C. Fylkeskommunen erverver areal og rettigheter ved ekspropriasjon, og erstatningen blir fastsatt ved skjønn
A) Kjøpekontrakt
Dersom du som grunneier blir enig med Rogaland fylkeskommune om alle forhold ved avståelsen, skjer grunnervervet etter alternativ A.
Avtalen innebærer at du godtar at Rogaland fylkeskommune kan sette i gang anleggsarbeidet til et avtalt tidspunkt, og at du har kommet til enighet med oss om hva du skal ha i erstatning. Til avtalen liggeren beskrivelse av det Rogaland fylkeskommune erverver og hvordan erstatningen skal utbetales. Andre spesielle forhold eller forutsetninger som det er enighet om, hører også med til avtalen. En slik avtale kalles som regel en kjøpekontrakt.
Avtalen skal være skriftlig
Vi vil presisere at alle avtaler mellom deg og Rogaland fylkeskommune skal være skriftlige. Skriftlige avtaler sparer partene for mange etterfølgende diskusjoner om avtalevilkår og liknende. Rogaland fylkeskommune har standardavtaler vi tar utgangspunkt i.
Avtale eller skjønn?
For deg som grunneier kan det være en fordel å inngå avtale med fylkeskommunen i stedet for at saken går til skjønn:
· Du unngår en skjønnssak som ofte tar tid. I tillegg blir erstatningsbeløpet avklart tidlig og utbetalt når begge parter har signert avtalen.
· Du oppnår normalt et godt resultat. Rogaland fylkeskommune tilstreber at erstatning som blir fastsatt gjennom avtale skal være minst like god som den erstatningen et skjønn ville ha kommet frem til i samme sak.
B) Arbeidsavtale
Dersom du blir enig med Rogaland fylkeskommune om selve avståelsen, men ikke om størrelsen på erstatningen, kan grunnervervet skje etter alternativ B. Dette alternativet innebærer at du godtar at Rogaland fylkeskommune kan sette i gang anleggsarbeidet på et avtalt tidspunkt, men at erstatningen skal fastsettes ved skjønn på samme måte som ved ekspropriasjon. En slik avtale kalles ofte for en arbeidsavtale (eller avtale om tiltredelse og avtaleskjønn). Skjønnet kalles avtaleskjønn.
C) Ekspropriasjon
Dersom du motsetter deg avståelsen, vil grunnervervet skje etter alternativ C. Rogaland fylkeskommune vil da fatte vedtak om ekspropriasjon, og erstatningen blir fastsatt med ekspropriasjonsskjønn.
Ekspropriasjon eller avtale om skjønn?
Erstatningen blir den samme ved avtaleskjønn og ekspropriasjonsskjønn. Forskjellen mellom de to alternativene er særlig hvordan Rogaland fylkeskommune forbereder skjønnet der ekspropriasjon er en mer omstendelig og formell prosess.
Dersom du mener vilkårene for ekspropriasjon ikke er til stede, vil du kunne få prøvd dette i et ekspropriasjons-skjønn.