Christopher Kvæstad, Rogaland fylkeskommune
Ved arkeologiske registreringer i forbindelse med vår reguleringsplan ble det funnet to steinrøyser i eikeskogen rett sør for jernbanen. Røysene var såpass strukturerte i sin oppbygning at det ble vurdert at de sannsynligvis var gravrøyser fra før reformasjonen og er dermed freda.
Det var ikke mulig å justere veglinjen slik at man kunne unngå inngrep i røysene. Men vi fikk dispensasjon fra fredningen til å bygge vårt anlegg, men da med vilkår om arkeologisk utgravning så man kunne redde kunnskapen om forhistorien som røysene kan gi oss.
Ved arkeologiske utgravinger viste det seg at det ikke var gravrøyser, men snarere rydningsrøyser. Det var ikke interne strukturer i dem som steinkiste, steinringer eller lignende. Og man gjorde heller ikke funn av gjenstander som smykker, våpen eller verktøy. Derfor er de nok spor etter rydding av mark i forhistorien.
Til gjengjeld fant arkeologene fra Arkeologisk museum, UiS fire røyser, ikke bare to. Under alle røysene var det et lag med trekull. Det understøtter at røysene henger sammen med nybrot av dyrka mark. Ofte svei man av overflaten i forbindelse med ryddingen av ny mark.
Så selv om det ikke kom rike graver frem så har utgravningene gitt ny viten om landbrukets utvikling i forhistorien i Eigersund. Det er tatt ut C14-prøver for datering av når nybrotsarbeidet foregikk på Hellvik. Resultatet av prøvene vil det ta en stund før vi har.