Fra venstre: Elias Casanovas Meland (BMX-utøver), Markus Bråten (visuell kunst), Benedicte Izabell Ekeland (musikk), Else Leirvik (visuell kunst), Ane Bjørkås Torgersen (pistolskytter), Ahmed Umarovich Shidokaev (bokser), Inghild Vanglo, (Rogaland fylkeskommune), Kari Ann Lending Kleiveland (visuell kunst), Thea Dolmen (scenekunst), Finn Øglænd (litteratur) og Gaute M. Sortland (litteratur). Tuva Oppedal, Dorothea Økland, Morten Johan Joh, Therese Markhus, Bård Bjørknes, Kirsten Vikingstad Hermansson, Liv Runesdatter og Eirik Bekkeheien var ikke tilstede da bildet ble tatt.
De fylkeskommunale kulturstipendene er arbeidsstipend som skal bidra til at idrettsutøvere og profesjonelle kunstnere i Rogaland kan videreutvikle seg innenfor sine områder. De skal stimulere og inspirere til fortsatt innsats for kulturlivet i Rogaland gjennom at det frigjøres tid til fordypning innen arbeidsfeltet. På idrettsområdet prioriteres utvikling av nye talenter.
Stipendene er fordelt på fem kategorier: Idrett, litteratur, musikk, scenekunst og visuell kunst. I år deler Rogaland fylkeskommune ut 18 stipend for til sammen 1,6 millioner kroner.
I vurderingen av søknadene er det lagt vekt på plan for stipendordningen, og i hvilken grad et stipend kan bidra til utvikling av egen karriere. Hvilke ringvirkninger et stipend vil gi er også en del av vurderingen, og det er i utgangspunktet forsøkt å få til en geografisk spredning for å stimulere til aktivitet over hele fylket.
Idrettsstipend:
Tuva Oppedal
Tuva Oppedal (17) fra Stavanger er en meget suksessfull brettseiler. Hun representerer Sola Brettseileforening, og går på skole i Sverige for å kunne kombinere utdanning og idrett. I fjor vant hun U19-klassen i EM, og hun har nok ikke tenkt å stoppe der. Stipendet kommer godt med til OL kvalifiseringen hun starter i august. Akkurat nå seiler hun i England og skal videre til VM i Italia.
Elias Casanovas Meland
Elias Casanovas Meland (17) fra Sandnes er en talentfull BMX racing utøver. Han begynte å sykle BMX da han var 3 år gammel, og bestemte seg for å satse seriøst på idretten da han var 11 år. Han sykler nå for Sviland BMX og går på idrettsfag ved Sandnes VGS. Elias sine langsiktige mål er å etablere seg i verdenstoppen og delta i OL i Los Angeles 2028. Elias er en av tre ryttere som er med i Norges Cykleforbund sitt talentprosjekt NCF Talent Team. I år deltar han på konkurranser i Europa og USA.
Ahmed Umarovich Shidokaev
Ahmed Umarovich Shidokaev (19) fra Sandnes har oppnådd gode nasjonale og internasjonale resultater i boksing. Boksing har vært en stor del av hans liv siden han var 11 år, og han trener nå 16-18 timer per uke. Ved siden av boksingen, tar han utdannelse i elektrofag ved Godalen vgs, og skal ut i lære til høsten. Han vant senior NM i boksing i mars, mot utøvere eldre enn han selv. Ahmed er tatt ut til å presentere Norge i Nordisk mesterskap, og har som mål delta på internasjonale turneringer.
Ane Bjørkås Torgersen
Ane Bjørkås Torgersen (17) fra Stavanger er pistolskytter. Hun har vunnet flere stevner, mellom annet flere NM som junior og det internasjonale stevnet Kisen Open 2023 i Oslo. Norsk Skytterforbund regner henne som et av våre største talenter i skyting uavhengig av øvelser og gren. Ane er tatt ut på skytterlandslaget UNG+ som er for unge utøvere på vei mot verdenstoppen. Ane har deltakelse i OL 2028 og 2032 som sitt langsiktige mål.
Litteratur:
Finn Øglænd
Finn Øglænd (65 år) fra Stavanger er en av Rogalands mest markante lyrikere. Han debuterte med diktsamlingen «Det opplyste landskapet» i 1983. Senere fulgte flere diktsamlinger, men også romaner for voksne og ungdom, samt gjendiktninger. Øglænd er en svært produktiv forfatter, og har gitt ut 51 bøker. Han er medlem av Den norske Forfatterforening og mottok Rasmus Løland-stipendet i 2007. Finn har markert seg som en av de fremste lyrikerne i sin generasjon. Ungdomsromanene skildrer gjerne skikkelser som preges av utenforskap og melankoli, men også humor og livskraft.
Gaute M. Sortland
Gaute M. Sortland (43) fra Haugesund er en av fylkets mest særegne forfatterstemmer. Han debuterte i 2009 med ungdomsromanen «Johan». Boken kretser rundt sorgen og skyldfølelsen den unge hovedpersonen opplever da lillesøsteren drukner. Siden har Gaute markert seg som en habil forfatter av kortprosa og noveller med en rekke utgivelser. Han har etablert en særskilt forfatterstemme som blander det underfundige og skøyeraktige med et stille alvor som lader de korte fortellingene med spenning. Sortland er medlem av Den norske Forfatterforening og dette er andre gang han mottar fylkeskommunens litteraturstipend.
Musikk
Dorothea Økland
Dorothea Økland (28) fra Haugesund er vokalist, låtskriver og produsent. Hun er utdannet innen musikk på jazzlinja ved Universitet i Stavanger og ved Norges Musikkhøgskole. Stipendet vil Dorothea bruke til å fokusere på å utvikle sin egen musikk, blant annet gjennom å leie arbeidsrom/studio i Haugesund og Oslo, og til tid sammen med produsenter for å utvikle ferdighetene som vokalist, produsent og låtskriver.
Morten Johan Olsen Joh
Morten Johan Joh (41) fra Stavanger er musiker og komponist med utdannelse fra konservatoriet i Amsterdam. Han spiller hovedsakelig slagverk og synthesizer, og har gjort seg bemerket internasjonalt innen både støyrock, futuristisk dansemusikk og innen mer konseptuelle former for partitur- og improvisasjonsmusikk. Han vil bruke stipendet til å analysere mikrotonaliteten i folkemusikk fra Rogaland, og til å transkribere og overføre slåtter og melodier til nye instrumenter – og bruke dette som utgangspunkt for egne komposisjoner.
Benedicte Izabell Ekeland
Benedicte Izabell Ekeland (33) fra Stavanger er artist og låtskriver, og har dessuten utdannelse innen dramaturgi og teater fra Høgskolen i Oslo. Med artistnavnet Izabell har hun siden 2014 markert seg som rapper og er en av få kvinnelige aktører innen hip hop i Norge. Hun har utgitt en rekke singler, EP og album, samt vært med på flere ulike musikalske konstellasjoner og album. Hun har også drevet hiphop-festivalen Xplosif sammen med Tore Pang, og er medeier i plateselskapet STVG Kartell og musikkselskapet Driv.Huset.
Liv Runesdatter
Liv Runesdatter (43) fra Stavanger er frilans kunstner med musikkutdannelse fra Universitetet i Stavanger. Gjennom 20 år har hun skapt, produsert og framført festivaler, musikalske og sceniske produksjoner, installasjonsverk, kunstutstillinger, plateutgivelser, film og konserter, også i samarbeid med musikere fra andre land. Hun er grunnlegger, kunstnerisk leder, produsent og vokalist i kammerensemblet Song Circus. I 2023/2024 fokuserer hun på utviklingen av elleve nye produksjoner sammen med kunstnere fra flere land.
Eirik Bekkeheien
Eirik Bekkeheien (44) fra Nærbø jobber som lydtekniker og produsent, og har sin utdannelse i lydteknikk fra NISS Oslo. Han har teknisk kompetanse innen lyd, lys, scene og AV, og har over 20 års erfaring fra studio, scene, film, kunstproduksjoner, flerkanals lydinstallasjoner og turnéer – og er særlig god på akustikk, rom og lyddesign. Eirik leder og driver Bekk studio og Egersound Studio, i tillegg til å levere tjenester til livemarkedet, blant annet som fast lydleverandør for Sandnes Kulturhus. Eirik vil bruke stipendet til fordypning i Dolby Athmos-teknologien.
Scenekunst
Therese Markhus
Therese Markhus (45) fra Stavanger er danser og koreograf, utdannet fra London Contemporary Dance School og School for New Dance Development i Amsterdam. Hun har jobbet internasjonalt som danser i flere år, blant annet for Hooman Sharifi, Diego Gil og Pere Faura. Som koreograf, har Markhus presentert sitt arbeid på kjente dansescener som Dansens hus, BIT Teatergarasjen, Melkweg med mer. Therese vil bruke stipendet til å frigjøre tid og kapasitet til skapende arbeid som koreograf og danser.
Bård Bjørknes
Bård Bjørknes (33) fra Stavanger er utdannet regissør med mastergrad fra teaterhøgskolen i Tsjekkia, DAMU. Siden har han jobbet både som skuespiller og regissør med hovedvekt på figurteater. Stipendet vil han bruke til å videreutvikle seg som kunstner innenfor scenekunstfeltet. Han vil oppsøke og lære om andre teaterformer, sjangre og annen type scenekunst for å utvikle og inspirere sitt eget kunstnerskap.
Thea Dolmen
Thea Dolmen (24) fra Stavanger er utdannet dansekunstner ved Universitetet i Stavanger. Etter endt utdanning har hun vært med å etablere Driv Dansekollektiv og har blant annet medvirket i produksjoner for barn sammen med Elefantteateret og Dybwikdans. Hun er med i mentorprogrammet Spire i regi av RAS og Tou Scene. Etter å ha arbeidet med og for andre kunstnere i noen år, vil Thea bruke stipendperioden til å utvikle seg selv og sin dans.
Visuell kunst
Kirsten Vikingstad Hermansson
Kirsten Vikingstad Hermansson (35) fra Karmøy er utdannet glassblåser fra Riksglasskolan Orrefors, og har en bachelor i glassdesign fra Det Kongelige Danske Kunstakademi, Designskolen Bornholm. Hun ønsker å bruke stipendet til å fordype seg i nye teknikker hvor hun skal støpe og bygge skulpturer med varmt og kaldt glass. Disse kombinasjonene ønsker hun å utforske nærmere for å utvikle nye innovative kunstverk.
Markus Bråten
Markus Bråten (32) er billedkunstner, bor i Stavanger, har mastergrad fra Kunsthøgskolen i Malmø og Maumaus Escola de Artes Viuais i Lisboa, og har deltatt på flere utstillinger i inn- og utland. Han jobber med skulptur, videoinstallasjoner, maleri og tegning, og vektlegger bærekraft, fellesskap, lokalsamfunn og lokalsamfunnets historie i utviklingen av arbeidene sine. I tillegg til egen praksis er han involvert i kunstprosjektet Skaus sammen med kunstnerne Mari Kolbeinson og Håvard Sagen.
Else Leirvik
Else Leirvik (50) bor og arbeider i Stavanger, og er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen. Hun har siden 2008 hatt en internasjonal utstillingsaktivitet, og blant annet stilt ut på Berlin, Roma, New York og Oslo. Uttrykket hennes er skulptur i vid forstand, i form av installasjoner som enkeltstående objekter, for gallerirom og for landskap. Hun bruker ofte leire, bronse, voks, stein, tre og tekstil i arbeidene sine. Else sitt kunstneriske prosjekt er en pågående utforskning av skulpturens grenser og potensiale.
Kari Ann Kleiveland
Kari Ann Kleiveland (29) bor på Klepp og er en engasjert og multidisiplinær kunstner med bakgrunn innen dans, koreografi og visuell kunst. Hun har utdannelse blant annet fra kunstakademiet i Bergen, og har nå grunnlagt Studio K, et prosjektrom og visningssted for samtidskunst. Studioet har en eksperimentell profil og oppmuntrer til tverrfaglig samarbeid. Galleriet presenterer lokale, nasjonale og internasjonale utøvere. Kari Ann har selv presentert sine arbeider ved anerkjente visningssteder i Stavanger, Oslo, Reykjavik og Helsinki. I tillegg har hun flere verv som innbefatter utsmykningsutvalg, kunstkonsulent og styreverv.
Les mer om fylkeskommunens kultur- og idrettsstipend