Etter en uke som pensjonist ville Mona jobbe som bunadtilvirker

Det koker på bunadsverkstedene før nasjonaldagen. I bunadsbutikken på Varhaug i Hå kommune har den tidligere kommuneplanleggeren og pensjonisten blitt en uvurdelig lærling.

Foto: Veronika Mikkelborg. - Klikk for stort bildeLærling Mona Skarås skal snart ta svenneprøve som bunadtilvirker, men først må hun bli ferdig med en hektisk mai måned.

I over to år har Mona Skarås (72) jobbet som lærling på Bunadshjelpen. Til sommeren skal hun avlegge svenneprøve som bunadtilvirker, men først må hun komme gjennom en hektisk mai måned.

Før hun begynte som lærling har hun jobbet som kommuneplanlegger, og har en mastergrad i samfunnssikkerhet. Det tok bare én uke som pensjonist før hun fant ut at det var på tide med noe nytt.

– Å sy bunad er jo noe av det gjeveste du kan gjøre, sier lærling Mona Skarås med et smil.

Stor ressurs for butikken

Overgangen fra pensjonisttilværelsen til å få opplæring som bunadtilvirker har vært sømløs, takket være at hun lenge har hatt en interesse for faget.

– Min mor jobbet som syerske, og jeg har sydd både dame- og herrebunader før, forteller hun.

Mona Skarås er den første lærlingen bunadsbutikken har hatt etter de ble en godkjent lærebedrift for tre år siden. Butikkeier Veronika Mikkelborg er storfornøyd, og synes det å ha en lærling er en stor ressurs.

Foto: - Klikk for stort bildePå Varhaug stasjon ligger Bunadhjelpen. De ble godkjent som lærebedrift for tre år siden. Butikkeier Veronika Mikkelborg er svært fornøyd med å ha Mona Skarås som lærling.

– Hun var en stødig dame fra første stund, og det er veldig kjekt for oss å ha henne her. Vi følger opp lærlingen vår og er på tå hev for å gjøre alt riktig, forteller Mikkelborg.

Foto: Portrett. Mona Skarås. - Klikk for stort bildeSokndalsbunaden er inspirert av kommunen selv, og den første bunaden hun sydde gav hun til datteren sin.

Allerede før jul måtte butikken takke nei til flere oppdrag. Med 35 bunader hengende i skapet som skulle bli klar til både konfirmasjon og 17. mai var det nok arbeid for verkstedet å gripe fatt i.

Til sommeren skal lærling Mona Skarås avlegge svenneprøven som bunadtilvirker. At det koker i mai blir en god distraksjon. Svenneprøven  tar åtte til ti dager å gjennomføre, og man blir testet i ferdigheter på å montere, sy og brodere.

Med nasjonaldagen rett rundt hjørnet har Mona Skarås et viktig tips til alle som ikke har gjort klar bunaden sin enda.

– Vær tidlig ute, og stryk skjorten, konstaterer hun.

Lagte en helt ny bunad

Bunadtilvirkerfaget er et tradisjonshåndverk, og det er blant annet ved hjelp av lærlinger som Skarås at håndverket lever videre.

– Den som har lært det tidligere må gi det videre til de som kommer etter, og som har lyst til å lære seg faget. Det må gjøres fysisk fra person til person, forteller Veronika Mikkelborg.

Selv om det er vanlig å gå med bunad på merkedager nå, har festdrakten vår unge røtter.

Forfatter Hulda Garborg er også kjent som «bunadens mor», og på slutten av 1800-tallet reiste hun rundt i Norge og oppfordret til å bruke bunad.

Særlig var hun opptatt av at festdrakten skulle speile stedet man kom fra, og var ikke like opptatt av at bunader skulle ha en bestemt mal.

Det stiller lærling Mona Skarås seg bak, og har attpåtil laget et helt eget bidrag til en ny bunad i Rogaland – nemlig Sokndalsbunaden.

– Jeg har fått masse positive tilbakemeldinger fra «sokndøler» som bor der, eller har flyttet ut. Det er mange patrioter som har bestilt denne bunaden, sier Mona Skarås.

Foto: Sokndalsbunad. Veske. - Klikk for stort bildeVesken til bunaden har en helt egen spesialtilpasning. Her er det plass til både mobil og lommebok.
Foto: Mona Skarås. - Klikk for stort bildeNeste prosjekt er å sy herrebunad til mannen sin, og bunader til barnebarna sine.

Broderiene på bunaden er hentet fra rosemalinger i Sokndal kirke, og blåfargen valgte hun fordi det er en kystkommune.

Og Sokndalsbunaden er ikke det eneste nye tilskuddet til bunader i Rogaland. Det finnes en egen bunad for Egersund, Karmøy, Haugesund og Jæren i tillegg til de mer utbredte og velkjente bunadstypene.

– Det er masse flott som blir laget på denne måten, og jeg synes alt er tillatt, fortsetter hun.

Håper flere vil lage bunad

Nylig sendte fagrådet for bunad og folkedrakter fra Kulturdepartementet en søknad til UNESCO i håp om at nordmenns bruk av bunad blir anerkjent som verdensarv.

I tillegg til at bunader er en viktig del av norsk kulturarv, er det også et yrke som er avhengig av lærlinger og lærebedrifter.

Foto: Portrett. Veronika Mikkelborg. Mona Skarås. - Klikk for stort bildeButikkeier Veronika Mikkelborg er storfornøyd med sin lærling, og ser på det som en berikelse for sin egen bedrift.

At lærebedriften på Varhaug tar sin oppgave på alvor, synes konstituert fagopplæringssjef Jofrid Fludal er gledelig.

– Vi utdanner mange fagarbeidere hvert år. For å få dette til er vi avhengig av gode lærebedrifter og opplæringskontor, sier hun.

I Rogaland har fem personer bestått svenneprøve i bunadtilvirkerfaget de siste fem årene.

– Bunadtilvirkerfaget er et unikt og spennende fag. Som fagarbeider tar man vare på tradisjonene våre, samtidig som en er med på å utvikle faget videre. Fag- eller svennebrev er et håndfast bevis på at du er utdannet fagarbeider. Det er også givende å se at folk ønsker å bli fagarbeidere senere i livet. Fag- og svennebrev har ingen aldersgrense, fortsetter Fludal.

Selv håper Mona Skarås at flere vil tenke seg å bli lærling i faget.

– Hvis det er noen som liker å sy, som jo er en fordel, er det noe de burde søke seg til. Jeg anbefaler det absolutt til andre. Det er jo kjempegilt!

Hva er en bunadtilvirker?

  • En bunadtilvirker syr bunader. De kan montere og tilpasse bunader, og tilbehør til dem.
  • Som tilvirker kan man jobbe med både moderne og tradisjonelle metoder.
  • Bunadtilvirkere jobber på steder som verksted, husflidsbutikker og ved museer.
  • De spiller en viktig rolle i å ta vare på håndverkstradisjon, og har mye kunnskap om den rike historien bak bunader og hvilke materialer man bruker for å lage dem.

 

Kilde: Opplæringskontor og kompetansesenter for tradisjonshåndverk og utdanning.no.