Kulturpris til Siri Dybwik

Professor og dansekunstner Siri Dybwik er tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2022 - Klikk for stort bildeProfessor og dansekunstner Siri Dybwik er tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris 2022

Siri Dybwik har hatt en rolle i det aller meste innen dansefeltet i Rogaland siste 30 år. Hun underviser i utøvende samtidsdans og har et brennende engasjement for de aller, aller yngste publikummerne. 

Siri Dybwik er opprinnelig fra Bodø. Hun startet sitt kunstneriske virke i Stavanger i 1990, og var på sin første turné i fylket kort tid etter. Mye har skjedd siden den gang.

– Det var ingen andre profesjonelle dansere eller koreografer her på den tiden. Det var egentlig bare å brette opp ermene og sette i gang, smiler Siri.

Hun dro i gang et dansetilbud på Nord-Jæren og i Egersund, både som utøver og koreograf. Dans i kulturskoler, dans på videregående skole og etableringen av samtidsdans som fag ved Universitetet i Stavanger er noe av det Siri Dybwik har bidratt til å etablere.  

I 1999 startet hun sitt eget kompani, dybwikdans, og i fjor etablerte hun Elefantteateret i Stavanger sammen med ektemannen Nils Christian Fossdal som har vært – og er – en uvurderlig støttespiller for Siri som medeier, daglig leder, komponist og utøver.

Honnør for langvarig innsats

Tirsdag 14. juni ble Siri Dybwik tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris til stående applaus fra fylkestinget i Haugesund. 

– Å få denne prisen er jo helt fantastisk. Jeg tenker at det er like mye en pris til Nils Christian som jeg har jobbet kunstnerisk med i 32 år, og ikke minst alle de danserne som har besøkt hver en kommune i fylket mange ganger, og som turnerer rundt om kring, både i Norge,  Europa og Asia, sier kulturprisvinneren.

 

Nils Christian Fossdal tok i mot Kulturprisen på vegne av Siri Dybwik i fylkestinget 14. juni  - Klikk for stort bildeNils Christian Fossdal tok i mot Kulturprisen på vegne av Siri Dybwik i fylkestinget 14. juni

Kulturprisen gis blant annet som en honnør for langvarig innsats for kulturlivet i Rogaland. Det legges vekt på at innsatsen har hatt betydning for hele eller større deler av fylket. Prisen består av en statuett av John Th. Josefsen og 100 000 kroner.

 

  

– Rogaland er utpekt som et foregangsfylke når det gjelder teater for barn. I 1989 fikk Elsa Nordvang sin velfortjente kulturpris for sitt engasjement for Barneteateret ved Rogaland Teater. Nå ønsker Rogaland fylkeskommune å takke og hedre Siri for hennes bidrag, spesielt for de yngste innen dans og teater gjennom tre tiår. Siri er en stor ressurs for Rogaland innen scenekunstfeltet, sier fylkesordfører Marianne Chesak begeistret.

Sitt eget univers

Formidling og relevans står sentralt i Siri Dybwiks filosofi. Det er få som tar publikum, både barn og voksne på alvor, i like stor grad som henne.

– Vi er veldig opptatt av publikum og det samspillet som skjer når vi er sammen. Mange beskriver scenekunsten vår som et univers og jeg er opptatt av å skape rom som kan tas ut av hverdagen, forteller Siri.

De siste årene har hun vært spesielt dedikert til kunstnerisk arbeid for barn. Målsetningen er å skape kunstneriske hendelser av ypperste kvalitet for de minste. Og opplevelsen skal ikke være mindre i en gymsal i ei lita bygd enn på statsteateret i Ankara.

– Alle barn har rett til å delta i kunst og kulturliv, uavhengig av hva dine foreldre tjener eller hvor du kommer fra. Jeg synes det er vanskelig å snakke om kunstens kraft og samtidig tenke på at kunsten bare er for noen få, sier Siri.

(artikkelen fortsetter under filmen)

Gjennom Den kulturelle skolesekken (DKS) har frigruppen dybwikdans besøkt- og møtt et bredt utvalg av publikum i alle kommunene i Rogaland flere ganger.

– Jeg er veldig glad i DKS som henvender seg til alle samfunnslag. I et klasserom er det et mangfold av bakgrunner og barn med forskjellige levekår.  Jeg håper at vi kan få tilsvarende ordningen for aldersgruppen under fem år, sier hun.

Japan, Suldal, Madeira og USA

Elefantteateret er et scenehus for barn under fem år og alt som skapes og formidles her er for de aller minste. I de sanseligelige omgivelsene forbereder dybwikdans nå sin nye babyproduksjon «Fuge fantasi for bass, baryton og 15 babyer» som utforsker det musikalske samspillet mellom utøverne og de aller yngste. Forestillingen har førpremiere 25. juni.

Videre venter en måneds turné i Japan med forestillingen «Prinsessen på erten», og i høst skal «Bakom stjernene» på ny turné i Rogaland og i Danmark. dybwikdans skal også delta i et toårig prosjekt på Madeira, med ny versjon av forestillingen «Den stygge andungen», hvor de samarbeider med Dançando com a Diferença som også består av dansere med funksjonsnedsettelser.

Kompaniet håper at turen til Carnegie Hall i New York vil skje i nærmeste fremtid, etter at fjorårets USA-turne med forestillingen «Lulla» ble utsatt på grunn av pandemien.

– Det er godt å være i gang med internasjonale aktiviteter igjen. Og det er utrolig fint at vi har fått vår egen scene her hjemme i Stavanger, hvor publikum spiller en kjempestor rolle og vi kan gi gode arbeidsforhold for våre dansere. Det gir en verdiskapning for regionen, mener hun.

Kollegialt samhold

Som professor i samtidsdans ved UiS Faktultet for utøvende kunstfag i Bjergsted viser Siri stor omsorg for sine studenter, samtidig som hun er opptatt av å oppdra dem for realitetene som møter dem når utdanningen er gjennomført.

– Det betyr mye at vi i dag har tre videregående skoler med danselinje i fylket, og at vi utdanner scenekunstnere her i Stavanger. Mange av dem blir værende i regionen og det er kjempespennende. Det betyr også mye at kommune og fylkeskommune satser på unge kunstnere. Vi har blitt mange flere dansekunstnere her nå, det er et større mangfold, det er mer aktivitet og vi har et godt kollegialt samhold her. Vi kommer til å fortsette dette arbeidet, og vi er like motiverte som alltid, sier kulturprisvinner Siri Dybwik.

 

Siri Dybwik og Thomas Cabaniss - Klikk for stort bildeSiri Dybwik og Thomas Cabaniss

  – I verdensklasse

Kunstnerisk er kvaliteten til dybwikdans på linje med La Scala operahus i Milano og The Metropolitan Opera i New York. Det mener amerikanske Thomas Cabaniss fra Juliard School og Carnegie Hall i New York. Han var på sitt tredje Stavangerbesøk i begynnelsen av juni.

– Internasjonalt er det ikke mange som driver med det Siri gjør. Hun kobler kognitiv nevrovitenskap med kunstneriske opplevelser og nonverbal interaksjon, spesielt tilrettelagt små barn under fem år. Mine to læremestere er Siri og Nils. Mye av deres arbeid har vært en åpenbaring for meg. Jeg vet ikke om noe annet sted i verden tilsvarende det de har fått til med Elefantteateret. Det er helt fantastisk, og jeg finner mye inspirasjon her, sier Cabaniss.

Les mer om dybwikdans

Informasjon om Rogaland fylkeskommunes kulturpris