Mette Fossan, avdelingssjef næring, miljø og kompetanse, og seksjonssjef for næring, May Endresen, i Rogaland fylkeskommune. De var begge med i Rogaland fylkeskommunes delegasjon til verdens største matmesse, Grüne Woche i Berlin.
Thomas Birkeland, Rogaland fylkeskommune
Den oppdaterte, nye utgaven av nærings- og innovasjonsstrategien ble vedtatt i fylkestinget før jul, og innebærer en del endringer.
– Vi har strammet inn strategien, og gjort den mer konkret både i utforming av målsettinger og i beskrivelser av tiltak. Det er gjort mange grep i denne revideringen som til sammen gjør den bedre, sier avdelingssjef Mette Fossan som leder næring-, miljø- og kompetanse-avdelingen i Rogaland fylkeskommune.
Gir retning for utviklingen
Nærings- og innovasjonsstrategien gir retning for fylkeskommunens prioriteringer innen næringsutvikling. Det er ikke et statisk dokument som nødvendigvis ligger med samme formuleringer, mål og tiltak gjennom en hel planperiode.
Det er en såkalt dynamisk strategi og skal endres i takt med behov som oppstår og erfaringer som høstes underveis i arbeidet.
Les og last ned strategidokumentet her (PDF, 18 MB)
Samler flere strategier

Et av de mest merkbare grepene som ble tatt i denne siste rulleringen er at både fylkeskommunens matstrategi og reiselivsstrategien nå er innlemmet i nærings- og innovasjonsstrategien som egne kapitler.
Mat og reiseliv og opplevelser er to av de tre strategiske satsingsområdene i Nærings- og innovasjonsstrategien.
Satsingsområdene innenfor disse næringsområdene har tidligere vært identifisert gjennom egne strategier. Gjennom denne revideringen er de ikke lenger egne, selvstendige strategier, men kapitler i selve Nærings- og innovsjonsstrategien.
– Disse innstrammingene er også gjort på oppfordring fra politisk nivå, som ønsker seg færre og tydeligere planer, sier May Endresen, seksjonssjef for næring.
På Grüne Woche
En direkte konsekvens av den nye strategien kunne sees i Grüne Woche i Berlin januar, som nylig ble avsluttet.
Fylkeskommunen deltok med en stor delegasjon fra næringsseksjonen, samtidig som man hadde invitert med seg lokale mat- og drikkeprodusenter.
Rogaland fylkeskommune inviterte med flere produsenter av lokal mat og drikke til Grüne Woche i Berlin i januar.Tanken bak det var å fremme fylkeskommunen sine to satsingsområder, mat og reiseliv, og har slått to fluer i en smekk, med både studietur og pressearrangement.
– 15 dyktige mat- og drikkeprodusenter på studietur til Grüne Woche, for inspirasjon, kompetanseheving og nettverksbygging. Det ble en lærerik tur for alle involverte, og vi tok med oss hjem en sammensveiset gjeng som brenner for å satse videre for å styrke lokal produksjon og mat- og reiselivsopplevelser, sier May Endresen.
Da representantene for fylkeskommunen først var i Berlin, ble det tatt initiativ til å invitere tysk presse til å komme på besøk på den norske standen, for å se at Rogaland og Fjord Norge-regionen har mer å by på enn bare vakker natur.
Avdelingssjef Mette Fossan i aksjon på den norske standen under Grüne Woche.Flere mål i strategien
19 representanter fra tv, regionale dagsaviser, magasiner, nettsider, frilansere og influenser kom på besøk, og fikk smake delikatesser fra vår region.
– Her så vi muligheten til å nå flere mål i strategien samtidig. Både for reiseliv og mat. Og vi fikk veldig mye ut av oppholdet, det var vellykket. Nå venter vi på spennende oppslag i tyske medier, sier Endresen.
Representanter for de mest relevante mediene vil også bli invitert til en pressetur rundt i Rogaland i løpet av våren. Da vil de kunne treffe igjen noen av lokalmatprodusentene som var med til Berlin.
Ren energi og maritim framtid
Nærings- og innovasjonsstrategien har identifisert tre strategiske næringsområder. Ren energi og maritim framtid er det tredje strategiske området, i tillegg til mat og reiseliv.
Dette kapittelet vil bli utarbeidet på samme måte som mat og reiseling, fram til neste revidering av strategien.
– Dette arbeidet er vi i gang med nå, og det vil da legges opp med konkrete forslag til innsatsområder og prioriterte aktiviteter, på samme måte som for områdene «mat» og «reiseliv og opplevelser», sier Endresen og legger til:
– Nærings- og innovasjonsstrategien er i kontinuerlig utvikling for å være i tråd med næringsutviklingen i fylket
Les mer om Nærings- og innovasjonsstrategien her
Næringsseksjonen på bedriftsbesøk hos Worley Rosenberg