Daglig leder Laila Steine i Næringshagen i Ryfylke, som ble nummer to i den nasjonale kåringen (t.v.), og Anne Kristin Helgeland, daglig leder i Rogaland Ressurssenter, som gikk helt til topps.
Næringshagen i Ryfylke/Zeko Media
Det er totalt 39 næringshager i landet og fire av disse er i Rogaland. Hvert andre år gjennomføres en grundig og helhetlig evaluering av næringshagene som resulterer i en nasjonal rangering av alle næringshagene.
– Landets beste
Næringssjef Mette Fossan i Rogaland fylkeskommune
Rogaland fylkeskommune
I den ferske evalueringen kommer næringshagene i Rogaland svært godt fra det. Alle de fire hagene er rangert blant de 17 beste i landet og Rogaland har i tillegg de to øverste plassene på listen.
Det er næringssjef Mette Fossan i Rogaland fylkeskommune godt fornøyd med.
– Det er fantastisk at vi har næringshager som er landets aller beste på det de gjør. Det lover veldig godt både for de som bruker deres tjenester og for fremtidens næringsutvikling i Rogaland, sier Fossan.
Første og andre fra Rogaland
Næringshagen Rogaland Ressurssenter gikk helt til topps i den nasjonale kåringen. Denne næringshagen jobber i seks kommuner på Haugalandet: Bokn, Haugesund, Karmøy, Sveio, Tysvær og Utsira.
Daglig leder Anne Kristin Helgeland er stolt over at arbeidet de gjør rangeres høyest i Norge.
Anne Kristin Helgeland, daglig leder Rogaland Ressurssenter.
Zeko Media
– Dette er et resultat av langsiktig arbeid og en bekreftelse på at arbeidet gir viktige resultater for de mange små- og mellomstore bedriftene vi samarbeider med, sier Helgeland.
Nummer to i kåringen er også en næringshage i Rogaland, nemlig Næringshagen i Ryfylke som har base i Suldal. Næringshagen jobber i kommunene Suldal, Sauda og Hjelmeland, samt med Ryfylke som helhet .
Daglig leder Laila Steine er både stolt, glad og ydmyk.
– Dette er helt fantastisk. Det ligger hardt og dedikert arbeid bak dette gjennom mange år. I tillegg til at jeg har svært dyktige kolleger i næringshagen, får vi også tillit hver dag fra de fantastiske bedriftene vi har i Ryfylke. Vi hadde ikke kunnet vise til denne plasseringen uten dem, sier Steine.
Skryter av hverandre
De to næringshagene som topper listen samarbeider også tett på flere felt, og skryter av hverandre. De trekker også fram betydningen av samarbeid og utveksling av erfaringer.
Laila Steine, daglig leder i Næringshagen i Ryfylke.
Næringshagen i Ryfylke
– Herlig at næringshagen som topper lister er en svært viktig samarbeidspartner for oss og har vært det gjennom mange år. Dette viser verdien av å dele kunnskap og erfaringer for å skape resultater for både oss selv og for de vi er til for – nemlig bedriftene, sier Laila Steine i Ryfylke.
Det bekrefter daglig leder i hagen som topper listen.
– Det er ikke tilfeldig at våre to næringshager posisjonert seg på toppen sammen, da vi har lang tradisjon for godt samarbeid, og har utviklet en rekke kompetanseprogrammer og aktiviteter for bedrifter sammen, sier Anne Kristin Helgeland.
Fire på øvre halvdel
De to andre næringshagene i Rogaland er Medvind24 Næringshage, som har base i Vindafjord, og TEAL næringshage som har base i Stavanger kommune, nærmere bestemt i Finnøy kommunedel.
Disse næringshagene endte på henholdsvis 15. og 17. plass i den nasjonale kåringen.
Dermed er alle de fire næringhagene fra Rogaland inne på øvre halvdel av rangeringslisten av de totalt 39 næringshagene i landet.
Finansieres og evalueres
Næringshagene er et tiltak for å legge bedre til rette for næring ute i distriktene i Norge. Blant hovedmålene til næringshagene er å bidra til etablering av nye bedrifter og arbeidsplasser, og bidra til økt lønnsomhet og vekst i de bedriftene som allerede finnes i distriktene.
De ansatte i næringshagen Rogaland Ressurssenter på Karmøy. Næringshagen er den høyest rangerte i Norge.
Rogaland Ressurssenter
Næringshagenes finansiering kommer fra fylkeskommunen, og næringshagene er en viktig del av fylkets verktøykasse for å fremme næringsutvikling og skape arbeidsplasser i distriktene.
Med en visjon om å utvikle bærekraftig og fremtidsrettet næringsliv i distriktene bidrar fylkeskommunene og Siva (Selskapet for industrivekst – som er et statlig foretak som utvikler, eier og finansierer en nasjonal infrastruktur for innovasjon og næringsutvikling) med tilskudd, kompetanse, verktøy og et nasjonalt nettverk til næringshagene.
Det er også Siva som foretar evalueringen av næringshagene hvert annet år. Da gås næringshagenes aktiviteter nærmere etter i sømmene på en lang rekke kriterier, før en ender med en poengsum som næringshagene rangeres etter.