– Jeg var alltid optimistisk og tenkte det skulle gå bra til slutt. Hvis man ikke prøver, vil man heller aldri få det til, sier elev hos Nettskolen Rogaland, Bård Grastveit.
Fleksibel skolehverdag
Da han ble syk med utmattelsessykdommen ME for åtte år siden, visste han ikke hvordan han skulle komme seg gjennom videregående skole. Det startet med noe han trodde var en influensa, deretter en runde med omgangssyken. Ved slutten av første semester fikk han store smerter og kroppen stivnet til.
På skolen ble det vanskelig å holde tidsfrister på innleveringer og forberede seg til prøver. Det gjorde at han falt bakpå i de fleste fag. Da en rådgiver foreslo Nettskolen Rogaland, ble Bård lettet. Han var elev på Randaberg videregående skole, men fikk studietilbud gjennom Nettskolen Rogaland.
– Nettskolen hadde fordeler, fleksibilitet rundt vurderingssituasjoner og forståelse for forskjellige problemer ungdom kan oppleve. Formen min er varierende fra dag til dag, men det var helt i orden. Da kunne jeg heller jobbe i kortere økter, sier Grastveit.
Har doblet antall nettelever Leder for Nettskolen, Nina Martinus, gjør Nettskolen Rogaland klar for ytterligere vekst.
Maren Ege Tjoflåt
Nettskolen Rogaland har vokst raskt de siste årene. Det begynte som et prosjekt, der målet var å tilby fag som ikke distriktsskolene kunne tilby. I dag har den gått fra å være en nettskole for fire distriktsskoler til alle videregående skoler i fylket og deler av voksenopplæringen. Antall ansatte og elever har økt med 10 til 43 nettlærere, 13 til 45 nettfag og cirka 300 til 700 elever siden 2016.
Elever med ulike behov
– Pandemien har vært med på å gjøre Nettskolen mer attraktiv. Mange lærere har fått erfaring med digital undervisning under nedstengningen og ser at de kan gjøre en god jobb og gi elevene det de har krav på også via nettet. Det er derfor langt flere lærere som ønsker å være nettlærer enn før pandemien, sier leder for Nettskolen, Nina Martinus, og fortsetter:
– Dessuten er digital undervisning inn i tiden. Det er behov for ulike tilbud i samfunnet, slik alle finner noe som passer.
For tidligere nettelev, Arta Sallabegolli, ga Nettskolen Rogaland henne mulighet til å ta spansk til et nytt nivå, når skolen selv ikke kunne tilby faget.
Maren Ege Tjoflåt
Nettskolen Rogaland tilbyr programfag på nett til elever på studiespesialiserende skoler, voksne elever, elever som ikke kan være i et ordinært klasserom grunnet langvarig sykdomsrelatert fravær og 4. påbygg for lærlinger.
Rigger skolen for ytterligere vekst
Akkurat nå jobber hun med å se på hvilken rolle Nettskolen skal ha i Rogaland i årene som kommer. Intensjonene i den kommende fullføringsreformen tilsier at fylkeskommunen vil få utvidet ansvar for å kvalifisere og re-kvalifisere flere unge og voksne.
– Nettskolen må rigges for ytterligere vekst. Det er ingen tvil om at behovene for nettundervisning vil øke i årene som kommer, sier Martinus.
Lærerne hos Nettskolen Rogaland møtes ofte i det digitale klasserommet for å dele erfaringer. Her fra et møte i august.
Skjermdump fra MicrosoftTeams
Nettskolen Rogaland
Etablert: 2007
Bakgrunn: Startet som et prosjekt, der målet var å tilby fag som ikke distrikskolene kunne tilby. I dag har den gått fra å være en nettskole for fire distriktskoler til alle videregående skoler i fylket og deler av voksenopplæringen.
Målgruppe: Elever på studiespesialiserende skoler, voksne elever, elever som ikke kan være i et ordinært klasserom grunnet langvarig sykdomsrelatert fravær og 4. påbygg for lærlinger.
Les mer om Nettskolen Rogaland.