Kulturpris til Turi Gramstad Oliver

Den glade og fantasifulle streken og sømmen er noe av det som kjennetegner årets kulturprisvinner Turi Gramstad Oliver (86) fra Sandnes.

Fylkesordfører og kulturprisvinner. Foto - Klikk for stort bildeFylkesordfører Ole Ueland og kulturprisvinner Turi Gramstad Oliver.

Turi Gramstad Oliver (86) er tildelt Rogaland fylkeskommunes kulturpris.

– Dette er veldig kjekt. Jeg er veldig glad for å få denne prisen, smiler Turi Gramstad Oliver.

Turi Gramstad Oliver jobbet som designer ved Figgjo Fajanse fra 1960 til 1980, og hun laget en rekke populære dekorer som siden har fått klassikerstatus. «Turi-design» var i sin tid å finne i talløse kjøkkenskap i inn- og utland, og er i dag samleobjekter både i Norge og andre land. De er like mye kunstobjekter som husholdningsartikler.

– Jeg hadde ikke trodd at servisene skulle få så lang holdbarhet at de fortsatt er populære i dag, sier Turi og legger til:

– Mine fire barnebarn synes det er stas å drikke av farmors kopper.

Tekstilkunstner i fem tiår

Rogaland fylkeskommunes kulturpris deles ut til en person som har gjort en langvarig innsats for kulturlivet i fylket. Prisen består av en statuett av John Josefsen og 100 000 kroner. Kulturprisen ble delt ut av fylkesordfører Ole Ueland (H) under fylkestinget i Haugesund tirsdag 11. juni.

Oliver er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole i Oslo i keramikk 1956-1958, og deretter ved Bergen kunsthåndverksskole 1958–60. I 1976 deltok Turi Gramstad Oliver på Vestlandsutstillingen som tekstilkunstner, og etter at hun sluttet ved Figgjo Fajanse i 1980, har hun konsentrert seg fullt og helt om sin egen virksomhet som utøvende kunstner. Hun har vært på en rekke utenlandske studiereiser og kunstopphold, både i Europa, Japan og Egypt. På Shetland fant hun en bok med brev som ble skrevet av kvinner til mennene sine som var på sjøen. Det resulterte i flere innholdsrike tekstilarbeider. Vitrineskapet ved spisebordet er fylt med minner, spennende historier og sjeldne skatter som er samlet gjennom et langt kunstnerliv.

Fra keramikk til kumlokk

I fjor hadde Turi Gramstad Oliver en stor utstilling på Rogaland kunstsenter i Stavanger, hvor kunstanmelder Trond Borgen beskriver Oliver som «en sterk drivkraft for norsk tekstilkunsts utvikling fra et omdømmemessig beskjedent kunsthåndverk på 1960-tallet, via syttitallets større selvbevissthet og den tids økende interesse for applikasjonskunst, fram mot full anerkjennelse av tekstile verk som billedkunst, på lik linje med tradisjonelle teknikker og medier som maleri, skulptur og grafikk». Kunsthistoriker Torunn Larsen har laget bok om den anerkjente kunstneren som ble gitt ut i fjor, med bilder av Marie von Krogh.

– Fra slutten av 70-tallet har Turi Gramstad Oliver vært tekstilkunster i vid forstand. Rogaland Kunstsenter hadde i fjor vinter en utstilling med arbeider fra hele hennes karriere, og der kunne man se hvordan kunstnerskapet har slynget seg frem mellom materialer, metoder og uttrykk – tekstil, papir, applikasjon, keramikk med mer. Hvis du rusler gatelangs i Sandnes, og lar deg fascinere av noen ekstra flotte kumlokk, betrakter du faktisk et av hennes mange utsmykningsarbeider, sa fylkesordfører Ole Ueland i sin tale om kulturprisvinneren. 

Aktiv 86-åring

Kulturprisvinner Turi Gramstad Oliver. Foto - Klikk for stort bilde

Turi har fortsatt atelieret sitt i kunstnerfellesskapet Stasjon K i Sandnes, kort avstand fra leiligheten sin. Hjemme er arbeidsbordet fylt med både tusjer og tråder i alle farger. Symaskinen står på gulvet. Gamle duker, hardangersøm og broderier får nytt liv i Turis tekstilkunst. Men akkurat nå tegner hun fugler med svart penn på hvitt papir. Hun viser fram en av sine personlige favoritter; et langt tekstil med sort og grå tegning av planten Soldanella Pusilla.

­– Dette er jeg ekstra glad i, sier Turi og ruller ut det avlange kunstverket – som ble laget i 2002.

Servise inspirert av scenografi

Når hun ble spurt om å lage noe sjarmerende med figurer i, ble «Lotte» og hennes verden med underlige personer, blomster og fugler i blått, lilla og grønt hentet fram fra Turis fantasi. I tillegg til blomster og natur, dikt og kjærlighetsbrev finner hun også inspirasjon i andre kunstformer, som for eksempel teater og scenografi. Dekoren på det populære servicet «Arden» ble laget etter en Shakespeare-forestilling som ble vist på Rogaland Teater i 1968. Nærmere bestemt forestillingen «As You Like It», hvor Turis gode venn Helge Hoff Monsen var scenograf.  «Arden» er også designet hun selv er mest fornøyd med. Det ble bare produsert i rødt, selv om Turi helst ville ha det i blått.

Stolt møte med kongen

Turi Gramstad Oliver ble i 2019 utnevnt til ridder av 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs orden for sitt virke som industridesigner. Tildelingen innebar også audiens hos Hans Majestet Kongen.

– Jeg har vært hos kongen, smiler hun stolt.

– Det var en ære å få møte kongen. Mens jeg ventet i Fugleværelset, spurte jeg vakten hva jeg skulle si til kongen. Når dørene gikk opp, hadde jeg glemt alt sammen. Tenk at jeg sa «du» til kongen. Jeg beklaget meg for det, men kongen sa at det ikke var noe å bry seg om. Jeg ba han hilse til kona si og si at jeg synes hun er god med kunst, forteller Turi Gramstad Oliver.   

Kulturprisvinnerens store ønske er at kunstnere får samme anerkjennelse som idrettsutøvere.

– Jeg håper at det blir bedre etter hvert, sier Turi Gramstad Oliver.

Les mer om «Turi-design» på Jærmuseets nettside

Rogaland fylkeskommunes kulturpris deles ut i juni hvert år, med 1. april som frist for å nominere aktuelle kandidater. Les mer om fylkeskommunens kulturpris.