Tradisjonshåndverkerne Marie Hoff Thomassen (30) og Margrethe Nygård (36) fikk stipend på 75.000 kroner hver.
Elisabeth Figenschou(Ryfylkemuseet)/Thor Erik Waage (Rogaland fylkeskommune)
Formålet med stipendet er at håndverkere i Rogaland får utvikle seg faglig innen bygnings- og fartøyvern, og stimulere til videre innsats for kulturarven.
Stipendet deles ut av Rogaland fylkeskommune og er på 75.000 kroner. Det er tredje gang stipendet blir delt ut, og utdelingen fant sted i Stavanger maritime museum sine lokaler i Stavanger sentrum.
Tradisjonsmaler Margrethe
Margrethe Nygård (36), som holder til i Egersund, er en av årets stipendmottakere. Det setter hun stor pris på.
Tradisjonshåndverker Margrethe Nygård (36) har maling som sitt fag.
Thor Erik Waage
– Det er fantastisk. Jeg er veldig glad og takknemlig for tilliten som ligger i dette. Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å støtte tradisjonshåndverkere som jobber litt «usynlig» i det små, det er de som trenger å løftes opp, sier hun.
Restaurerer vindu fra Hesby kirke på Finnøy
I verkstedet i «okka by» er Margrethe i disse dager i full sving med å restaurere et vindu fra Hesby kirke på Finnøy. Kirken er fra 1200-tallet, mens vinduet på arbeidsbenken trolig er fra rundt 1870.
Et slikt, tilsynelatende lite prosjekt kan gjerne ha 5-8 prosesser, ofte med tørketid imellom.
Nå skal vinduet få montert glass og kittes opp igjen, og til slutt males med linoljemaling. Når alt er klart, skal vinduet returneres til kirken og settes på plass – og forhåpentligvis bli stående i minst 100 år til.
– Det kan være vanskelig å si hvor lang tid det tar, med slike jobber tar det den tiden det tar, sier hun.
Margrethe Nygård i gang med restaureringen av et vindu fra Hesby kirke på Finnøy.
Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune
Maleren mener at håndverkere «før i tida» hadde et annet utgangspunkt og dermed også et annet forhold til kvalitet, varighet og yrkesstolthet.
– Å ta vare på denne arven synes jeg er utrolig viktig. Bevaringsbiten av faget er ufattelig spennende, å få ta vare på vår felles kulturarv er jo en stor ære. Som tradisjonshåndverker i malerfaget tar man et steg tilbake, senker pulsen litt og tar tilbake kunsten og materialkunnskap i faget, sier hun.
Øke kunnskapen
36-åringen er opptatt av å øke kunnskapsnivået innenfor det tradisjonelle malerfaget i fylket, og påpeker at kunnskap om lokale klimautfordringer er viktig for å forstå og arbeide med lokale verneverdige bygninger.
– Jeg tror stipendordninger er avgjørende for oss som har valgt en litt smalere sti i arbeidsmarkedet. Det er bra at det finnes slike insentiver som kan hjelpe oss å få realisert prosjekter vi ellers ikke ville hatt mulighet til, og, sier hun.
Skader, sår og slitasje
Vinduet fra Hesby kirke settes inn med linoljemaling.
Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune
Margrethe har svennebrev som maler og har studert bygningsvern ved Fagskolen Innlandet. Hun arbeider nå som maler hos H&M Malerservice, og er opptatt av å øke kunnskapsnivået innenfor det tradisjonelle malerfaget i fylket.
– Håndverket mitt handler ofte om forskjønning, men også om å redde eller bevare. Som maler kommer jeg ofte inn når den største jobben på et bygg allerede er gjort, og legger siste hånden på verket. I motsatt ende kommer også en maler inn når en overflate ser som verst ut - med skader, sår og slitasje, sier hun.
Maleren mener det er denne kontrasten som gjør faget både spennende og givende, at ingen prosjekter er like og alle trenger sitt eget hensyn og avveining.
– I mitt håndverk kan jeg både få pynte på noe som trenger litt omsorg og «redde» noe som ser fortapt ut. Bygningsvern handler ofte om å ta gode valg for byggets beste.
Hospitering hos tradisjonsbærere
Stipendet fra Rogaland fylkeskommune skal hun bruke til å dekke hospitering hos tradisjonsbærere innenfor faget.
– Det gjør at jeg kan få delta på relevante prosjekter rundt om i landet som hospitant og lære mer i ulike tradisjonelle teknikker. Blant annet vil jeg gå nærmere inn på dekorasjonsmaling. Jeg brenner veldig for å bevare den immaterielle kulturarven og håper at videre formidling av kunnskapen også blir aktuelt når jeg kommer «hjem igjen» til Rogaland, forklarer hun.
Tradisjonstømrer Marie
Marie Thomassen (30) er årets andre stipendmottaker. Som utdannet tømrer fra Sauda har hun nylig fullført lærlingperioden sin hos Ryfylkemuseet, hvor hun har tilegnet seg verdifulle ferdigheter.
Marie Thomassen er tømrer og er spesielt opptatt av bygningsarv og tradisjonshåndverk.
Elisabeth Figenschou, Ryfylkemuseet
Hun brenner for håndverksfaget, spesielt bygningsarv og tradisjonshåndverk, og mener det er avgjørende å bevare gamle håndverkstradisjoner for å opprettholde kulturarven og finne bærekraftige løsninger i dagens byggepraksis.
–Det er viktig med slike stipendordninger fordi det gir både ferske- og erfarne tradisjonshåndverkere mulighet til å utvikle seg innenfor fagfeltet sitt og eventuelt utforske andre fagfelt. Det er ikke gitt at man har mulighet til å ta seg fri fra arbeid for å kunne gjøre det. Med stipendet blir dette mulig, sier hun.
Stipendet gir Marie mulighet til å utvikle seg videre. Hun planlegger å delta på ulike arrangementer, inkludert en jenteworkshop fra Fortidsminneforeningen for å lære om kulturminnebevaring og tradisjonelle teknikker, samt Treseminaret på Hjerleid og Håndverksdagene på Røros, hvor hun kan fordype seg i trearbeid.
Flytte Haugesunds eldste hus
Hun ønsker også å bruke stipendet til å delta i demonteringen og flyttingen av Haugesunds eldste hus fra sentrum til Vibrandsøy. Dette prosjektet ser hun på som en unik mulighet til å anvende sine ferdigheter og bidra til å bevare lokalhistorien.
Gjennom stipendiet håper hun å øke bevisstheten om bærekraftig byggepraksis og kulturarv.
– Jeg ser frem til å dele erfaringer og kunnskaper med andre, og til å fortsette som forkjemper for tradisjonelt håndverk i en moderne verden, opplyser hun.
Utvalgsleder: – Går foran og viser vei
Leder av regional-, kultur- og næringsutvalget i Rogaland fylkeskommune, Unni Fuglestad (V), sammen med stipendmottaker Margrethe Nygård under utdelingen.
Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune
Unni Fuglestad, leder av regional-, kultur- og næringsutvalget i Rogaland fylkeskommune, er glad for at det finnes håndverkere i fylket med interesse og respekt for yrket og for kulturminnene i fylket vårt.
– Ivaretakelse av verneverdige hus og båter er noe hele fylket nyter godt av. Både fordi vi som bor her kan oppleve kulturminnene som omgir oss, og fordi det gir oss en følelse av tilhørighet til tiden. Det er helt avgjørende at vi har håndverkere som kan gå foran, vise vei og inspirere andre, slik både Margrethe og Marie gjør. Gode håndverkere som tar vare på tradisjoner er mangelvare, men håndverkere som Margrethe og Marie går foran og viser vei. Det er veldig bra, sier Fuglestad.
Fakta om stipendet:
- Rogaland fylkeskommune opprettet stipendordningen for tradisjonshåndverkere innenfor bygnings- og fartøyvernet i 2022. Stipendet er forankret i regionalplan for kulturmiljø i Rogaland fylkeskommune.
- Stipendet kan tildeles håndverkere i tradisjonelle håndverksfag som bor og har sitt virke i Rogaland.
- Hvert stipend er på 75.000 kroner.
- Av retningslinjene går det fram at målsetningen med stipendene er å:
- Bidra til å gi håndverkere i Rogaland en mulighet til faglig utvikling innen bygnings- og fartøyvern, og som stimulans og inspirasjon til fortsatt innsats for kulturarven.
- Skape oppmerksomhet om tradisjonshåndverkerens betydning for ivaretakelsen av våre kulturminner og håndverket som del av den immaterielle kulturarven.
Stipendet deles ut årlig av Rogaland fylkeskommune og er på 75 000 kroner. Årets utdeling ble markert med en seremoni i Stavanger maritime museum fredag.
Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune