3 Videregående opplæring
Rogaland ligger tre prosent under landsgjennomsnitt for netto driftsutgifter til videregående opplæring per innbygger 16–18 år (mot seks prosent i 2019). Objektivt utgiftsbehov for videregående opplæring (delkostnadsindeksen) var i overkant av 106 prosent av landsgjennomsnittet, målt per innbygger i hele fylket.
Netto driftsutgifter, per innbygger 16–18 år (kroner)
* 2019 kun Hordaland fylkeskommune, ** 2019 kun Akershus fylkeskommune
Ungdom 16–18 år i videregående opplæring (prosent)
Andel av 16–18-åringer i videregående opplæring er høyere i Rogaland enn landsgjennomsnittet – 94,9 prosent i 2020 mot landsgjennomsnittet på 94,3 prosent.
* 2019 kun Hordaland fylkeskommune, ** 2019 kun Akershus fylkeskommune
3.1 Særskilt om videregående opplæring
Tall fra KOSTRA-statistikken i 2020 viser at en elevplass i Rogaland er noe mindre kostnadskrevende enn landsgjennomsnitt når vi ser på hele spekteret av kostra-funksjoner. Med lavere frie inntekter enn landsgjennomsnitt, når den særskilte fordelingen, regionalpolitiske tilskudd (skjønnsmidler) og Nord-Norgetilskudd med videre tas i betraktning, er dette også helt naturlig. Fylkesrådmannen vil i større grad bruke relevante enkeltfylker som sammenligningsgrunnlag.
*ref: kap. 2, Variasjon i frie inntekter for fylkeskommunene
Rogaland bruker mindre per elev enn Trøndelag, Vestland og Viken på oppfølgingstjenesten (OT) og Pedagogisk psykologisk tjeneste (PPT), og mer på spesialundervisning. Det finnes ikke tall på kostnad per elev som mottar spesialundervisning, derfor er kostnaden delt på alle elever.
Prioriteringer etter KOSTRA-funksjon
Tabellen under viser en oversikt over innbyrdes prioriteringer i opplæringssektoren i Rogaland fylkeskommune, sammenlignet med hele landet. Her er det mer aktuelt å sammenligne med hele landet, selv om fylkene kan ha forskjellige forutsetninger for sine prioriteringer. Tabellen viser at en noe større andel av budsjettet går til spesialundervisning enn gjennomsnittet for landet.
Rogaland er det fylket i landet med flest lærlinger ut ifra gammel fylkeskommunestruktur. Dette bidrar til å forklare en høy andel av ressursinnsatsen på fagopplæring og at den har økt det siste året. Andelen som brukes på studieforberedende utdanningsprogram er lik sammenlignet med i fjor og ligger på landsgjennomsnittet.
Prioriteringer KOSTRA 2020
Det er kun fylkeskommunal finansiering til Fagskolen Rogaland som er synlig i tabellen over. Fagskolen finansieres i hovedsak av statlige midler.
Utvikling KOSTRA 2016–2020
Tabell under viser ressursinnsatsen i egen fylkeskommune over tid (tall i hele 1000 kroner).
* (fra og med høst 2016), ** (fra og med høst 2020)