Innvandrere trives i Ryfylke, men hva skal til for at de blir?

Fersk rapport viser at det er stort potensial for å beholde nyankomne innvandrere som flytter til Ryfylke.

Kvinne i blå kjole på scene med svart bakgrunn. Foto - Klikk for stort bildeSabine Otto-Rød presenterte resultatene på Ryfylkekonferansen MOR høsten 2024.

– Krigen i Ukraina har ført til rekordhøy innvandring. Som følge av innvandringen er folketallsveksten i Norges minst sentrale kommuner den høyeste som noensinne er registrert, ifølge SSB. For distriktsregionen Ryfylke, er innvandring en mulighet til å bremse befolkningsnedgangen, aldringen av befolkningen og få tilgang til arbeidskraft, forklarer spesialrådgiver i Rogaland fylkeskommune, Espen Geelmuyden Rød.

På vegne av Rogaland fylkeskommune og Ryfylke IKS har han, og Sabine Otto-Rød i Ryfylke Prana, kartlagt utfordringer, muligheter og behov i innvandrerbefolkningen, samt deres tanker om fremtidsutsiktene i Ryfylke. 

– Innvandrerne trives godt i Ryfylke, men dersom de skal bli i regionen bør de helst ha jobb og venner i lokalsamfunnet. Dessverre opplever en del at jobbmarkedet er smalt og utilgjengelig, samt at det er vanskelig å bli kjent med lokalbefolkningen. Store avstander og mangel på kollektivtransport blir også trukket frem, sier Geelmuyden Rød.

Dette er funnene

  • 8 av 10 innvandrere er fornøyd med livet i sin Ryfylkekommune. 
  • Barnehage, skole, språkopplæring og introduksjonsprogram får gode skussmål. 
  • Helsetilbudet og hjelp til å finne jobb får klart dårligere vurdering. 
  • 6 av 10 planlegger å bli i sin kommune på lang sikt, 3 av 10 er usikre. Bare 1 av 10 vil flytte.
  • 6 av 10 innvandrere bor i Ryfylke fem år etter at de bosatte seg der. I Hjelmeland, Suldal og Sauda flytter omtrent halvparten innen fem år. 

Slik ble undersøkelsen gjennomført

Mann i lilla hettegenser. Portrett - Klikk for stort bildeEspen Geelmuyden Rød, spesialrådgiver i Rogaland fylkeskommune.

 – Vi startet med å kartlegge tidligere undersøkelser på temaet, fordi det var usikkerhet rundt hva som var kjent om innvandrergruppen i Ryfylke. Kilder fra både Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) ved OsloMet var særlig relevante for oss. Vi konkluderte med at vår undersøkelse ville tilføre ny kunnskap om innvandrere i en distriktsregion, med fokus på deres liv i Ryfylke, sier Geelmuyden Rød om forberedelsene til rapporten. 

Spørreskjemaer ble utformet på norsk, engelsk, ukrainsk, arabisk og tigrinja. Fokus var på å dekke kunnskapshull på tema som trivsel i hjemkommunen, vurdering av lokale tjenester, arbeidserfaringer, jobbmarked og fremtidsutsikter. 

– I tillegg til å samle ny kunnskap om innvandrere i Ryfylke, var et av målene med undersøkelsen å samle erfaringer for en større kartlegging i hele Rogaland. Spørreskjema og fremgangsmetode er utformet på en måte som kan overføres direkte til hele fylket, sier Geelmuyden Rød. 

Dette er anbefalingene

Kvinne med briller. Portrett - Klikk for stort bildeSabine Ottorød, Ryfylke Prana

I sluttrapporten kan du lese utfyllende om hvilke tiltak som blir anbefalt for å bedre integrering, gi økt samfunnsdeltakelse og et styrket fellesskap i regionen. 

Et av tiltakene som blir anbefalt er mer kunnskap om hvordan innvandrere opplever livet sitt i distriktet. Det kan bidra til å skape flere inkluderende tiltak og styrke tilhørigheten. 

–  Trivsel og «bli-lyst» er avgjørende for at flere skal ønske å bosette seg permanent og bidra til den lokale utviklingen, forklarer Geelmuyden Rød. 

Vurdering av lokale tjenester, jobb og tanker om fremtiden blir også undersøkt nærmere i rapporten.

Sluttrapport: Innvandrerliv i Ryfylke, erfaringer og perspektiver