Målrettet satsing viktig for lokal matproduksjon

Irene Tjøstheim FinnestadRogalands bioøkonomistrategi for 2018–2030 har konkrete målsetninger om å øke biomasseproduksjonen, foredlingen fra jordbruket og grønnsaksproduksjonen i fylket.

Biorådet og seks ulike ressursgrupper arbeider med å implementere målene i strategien. Biorådets ressursgruppe for jordbruk har gitt Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) i oppdrag å utarbeide rapporten «Biomasseproduksjon og foredling fra jordbruket i Rogaland» (PDF, 2 MB) som kartlegger nåsituasjonen av ulike produksjoner. Biorådets ressursgruppe for jordbruk ledes av Irene Tjøstheim Finnestad, organisasjonssjef i Rogaland Bondelag,

Stor del av landets matproduksjon

Rogaland har en vesentlig del av landets matproduksjon. For å ivareta befolkningsvekst, matsikkerhet og matberedskap er det nødvendig med en bærekraftig økning av biomasse.

– For at man skal kunne måle økningen, er det avgjørende å vite hvor mye man produserer i dag. Det finnes gode statistikker for volumproduksjonene, mens det er færre tilgjengelige tall for hvor mye som går til lokal foredling. Likevel kan man måle utviklingen ved å bruke samme statistikker på senere tidspunkt, sier Irene Tjøstheim Finnestad.

Etterspør lokal mat

Ifølge Tjøstheim Finnestad er både norsk og regional matproduksjon under sterkt press, blant annet som følge av utfasing av melkeproduksjon til Irland, ny frihandelsavtale med Storbritannia og nedbygging av matjord. Disse momentene understreker viktigheten av å ha en målrettet satsing for å øke matproduksjonen i regionen.

– At forbrukerne etterspør lokalmat i større grad, tilsier at satsingen på lokal foredling bør økes, så man produserer det markedet vil ha. Kortreist mat vil også kunne redusere klimaavtrykket, med redusert transport.

Oversikt over lokalmatprodusenter

Gladmat har på vegne av blant andre Biorådets jordbruksgruppe satt sammen en liste over lokalmatprodusenter. Det skjer mye spennende på denne fronten i fylket vårt.

Liste over lokalmatprodusenter