Helene Tråsavik og Tore Meinert jobber som rådgivere i Rogaland fylkeskommune.
Michelle Folgerø
– Produksjon, distribusjon og bruk av fossile brennstoff har klare rammeverk og et tydelig regelverk. Det må vi også få på plass for fornybare energikilder, som hydrogen. Hydrogen er en viktig ressurs i Rogaland, sier Helene Tråsavik, rådgiver i seksjon næring i Rogaland fylkeskommune.
Sammen med kollega Tore Meinert, representerer hun fylkeskommunen i det europeiske samarbeidsprosjektet Hyperion der et av målene er å jobbe for å få på plass tydelige retningslinjer for hydrogen.
11 regioner i Europa
Gjennom Hyperion-prosjektet ønsker Rogaland fylkeskommune å nå ut til relevante aktører. Dette inkluderer produsenter, transportører og de som skal bruke hydrogen.
Prosjektet involverer 11 regioner i Europa, og fylkeskommunen vil delta i samarbeid med ulike nasjonale og internasjonale partnere.
Michelle Folgerø
Verdikjede for hydrogen
Det store målet med prosjektarbeidet er å redusere utslipp og fremme bruken av fornybar energi ved å sikre en effektiv og sammenhengende verdikjede for hydrogen.
– Prosjektets overordnede mål er å øke bruken av hydrogen. Vårt fokusområde i prosjektet er å sørge for at aktørene har lover og regler å forholde seg til som kjente, sier Tråsavik, som er prosjektansvarlig for Hyperion-prosjektet i Rogaland fylkeskommune.
Samfunnsmessig infrastruktur
Det finnes per i dag ikke et felles ensartet og tydelig regelverk i Norge og EU for produksjon, distribusjon og bruk av hydrogen. For å ta i bruk nye drivstoff som hydrogen i større skala er det nødvendig å få dette på plass.
– For å kutte utslipp er ren energi og maritim fremtid satsningsområder i nærings- og innovasjonsstrategien til Rogaland fylkeskommune. Det er mye som må på plass for at hydrogen skal kunne nå sitt potensial som drivstoff. Å sørge for dette er en viktig jobb som deltakelse i Hyperion-prosjektet kan være en del av, sier Meinert.
- EU-prosjektet Hyperion har som overordnet mål å fremme bruken av hydrogen som en bærekraftig energibærer, og akselerere utviklingen av hydrogenverdikjeder i Europa.
- Hyperion-prosjektet involverer 11 regioner i Europa.
- Rogaland fylkeskommune deltar aktivt i prosjektet, med et hovedfokus på å sikre et klart og tydelig regulatorisk rammeverk for hydrogen.
- Dette innebærer å etablere lover og regler som kan støtte både produksjon, distribusjon og bruk av hydrogen, på samme måte som det eksisterer et tydelig regelverk for fossile brennstoffer som bensin og diesel.
- Prosjektet er delfinansiert av Interreg Europe.