Preikestolen og Lysefjorden: Ny plan sendes på høring

Den nye regionalplanen for Preikestolen og Lysefjord-området er etterlengtet – og nå er forslaget klart for offentlig høring.

Mann med Roglaland fylkeskommune-logo på jakken ser utover Lysefjorden fra Preikestolen.  - Klikk for stort bildeNy regionalplan for Preikestolen og Lysefjord-området er nå ute på høring. Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune

Det er over 30 år siden den gjeldende Preikestol-planen ble vedtatt, og mye har skjedd i løpet av disse årene.

Preikestolen har blant annet hatt en formidabel vekst som turistmål, og er i dag et av landets største naturbaserte reisemål med like under 400.000 besøkende i fjor. 

Hele Lysefjord-området er nå et reisemål med regional, nasjonal og internasjonal interesse. Kvalitetene i området har ført til en stadig økende turiststrøm fra inn- og utland og økt bruk av området til friluftsliv.

 Det gir betydelig potensiale for verdiskaping og markedsføring av regionen – men utviklingen fører også med seg et økende ansvar for å ta vare på naturverdiene i området for kommende generasjoner.

– Området er unikt og har nasjonale kvaliteter i form av særegne naturområder, vakre kulturminner og et spektakulært fjordlandskap. Planen gir en strategisk retning for å sikre bærekraftig utvikling av Lysefjord-området, der natur- kulturmiljø og landskapsverdiene tas vare på for fremtidige generasjoner, og danner et godt grunnlag for samarbeid mellom samfunnsaktører i området, sier Rune Thele, samfunnsdirektør i Rogaland fylkeskommune.

Flyfoto av parkeringsplassen og området ved starten av Preikesto-turen - Klikk for stort bildeUtviklingen har vært stor i løpet av de siste 30 årene. Øyvind Nesvåg, Rogaland fylkeskommune

Regionalplanen, som nå er lagt ut på offentlig høring, avløser Fylkesdelplan for Preikestolområdet fra 1992. Planområdet utvides til å gjelde hele Lysefjorden.

Besøksforvaltning

Det er naturen, kulturmiljøet og landskapsopplevelsene i et område med forholdsvis få synlige menneskeskapte inngrep, som gjør Preikestolen og Lysefjord-området attraktivt som reiselivsmål.

Prognoser for fremtidige besøkstall tilsier at interessen for Preikestolen og Lysefjorden kan øke betydelig. Økt tilstrømming av turister gir stort potensiale for turistnæringen, men samtidig fører det også med seg en økende fare for slitasje og nedbygging av natur og kulturmiljø som er selve grunnlaget for attraksjonskraften til området i utgangspunktet.

Den nye regionalplanen gjelder for et mye større område enn planen den skal erstatte.

Det er med andre ord mange avveininger som må tas i arbeidet med en overordnet plan for området.

– Gjennom regional planlegging gis det mulighet til avveining av interesser for utvikling og bevaring. Planen gir også mulighet for felles regionale prioriteringer og enighet om utviklingsretning, opplyser prosjektleder for planarbeidet, Vegard Næss i Rogaland fylkeskommune.

Mann poserer på tuppen av Preikestol-platået - Klikk for stort bildeBesøkstallene til Preikestolen nådde nesten 400 000 i fjor.

Slik ble planforslaget til

Planarbeidet har vært organisert med et råd med politiske representanter fra kommunene og fylkeskommunen og en administrativ prosjektgruppe med representanter fra kommunene. Statsforvalteren i Rogaland har deltatt med en representant både i rådet og i prosjektgruppen. Det har også vært en referansegruppe bestående av interesseorganisasjoner og andre med interesser i området. 

Portrett av Vegard Næss med Lysefjorden i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeProsjektleder for planarbeidet, Vegard Næss, i Rogaland fylkeskommune.

I løpet av planprosessen er det blant annet gjennomført workshop, flere temamøter, høring av planprogram og en rekke møter i rådet og prosjektgruppen. 

– Rådet og prosjektgruppen har både i 2022 og i 2024 vært på befaring i Lysefjorden, hvor de fleste stedene som er foreslått for destinasjonsutvikling eller som innfallsporter er befart, og flere næringsdrivende, beboere og interesseorganisasjoner har bidratt med informasjon og synspunkter, opplyser prosjektleder Vegard Næss.

Mange interesser å ta vare på

Forvaltning av naturbaserte reisemål er utfordrende på flere måter, blant annet med tanke på finansieringsbehovet, besøkstrykk, transport, hensyn til lokalsamfunn og ønske om verdiskapning.

– Ansvaret for å ivareta området er delt mellom mange ulike offentlige aktører. Regionalplanen blir et verktøy som skal bidra til å samle aktører, mobilisere ressurser og prioritere områder for å lykkes med en ønsket bærekraftig utvikling av området. Derfor er har prosessen fram til en bredt forankret plan vært viktig, sier samfunnsdirektør Rune Thele. 

Turgåer i terrenget ved Preikestolen. - Klikk for stort bildeRegionalplanen for Preikestolen og Lysefjord-området er nå ute på offentlig høring.

Sendt på høring – veien videre

Utkastet til regionplan er nå sendt på offentlig høring av fylkesutvalget. Regionale planer skal ligge ute på høring i minst seks uker.

Høringsfristen for denne planen er satt til 14. februar 2025, for å ta hensyn til saksbehandlingstid i kommunene.

I høringsperioden planlegges det et felles høringsmøte 9. januar for å presentere planen for kommuner, statlige myndigheter, referansegruppen, interessegrupper, og andre interesserte aktører. Invitasjon til høringsmøtet kommer.

– Vi håper på mange gode innspill og synspunkter til alle deler av planen, slik at vi til slutt får til en best mulig plan, som er godt forankret på tvers av aktører og interesser, sier prosjektleder Vegard Næss.

Veien videre for planen er at høringsinnspillene skal bearbeides og planforslaget revideres, og deretter legges fram for fylkestinget for endelig behandling til sommeren 2025.

Ole Ueland, Leif Magne Kleppa og Helge Kjellevold ved talerstolen i fylkestinget.  - Klikk for stort bildeFylkesordfører Ole Ueland, styreleder i Stiftelsen Preikestolen, Leif Magne Kleppa, og leder i Stiftelsen Preikestolen, Helge Kjellevold, i fylkestinget 10. desember, der stiftelsens 30-årsjubileum ble markert. Thor Erik Waage, Rogaland fylkeskommune

Markerte 30 år med Stiftelsen Preikestolen

Under fylkestinget i desember ble det også markert at Stiftelsen Preikestolen er 30 år i år. Stiftelsen ble etablert i 1994 på initiativ fra fylkeskommunen for å følge opp fylkesdelplanen for Preikestolen-området som ble vedtatt i 1992.  

Derfor var det på sin plass å markere stiftelsens jubileum under årets siste fylkesting.

Fylkesordfører Ole Ueland på Preikestolen.  - Klikk for stort bildeFylkesordfører Ole Ueland på Preikestolen.

– Stiftelsen har vært et viktig bindeledd mellom det offentlige, interesseorganisasjoner og grunneiere, et samarbeid vi er stolte av. Stiftelsens ble etablert for å ivareta målene i fylkesdelplanen. Arbeidet som er gjort har vært viktig for Rogaland i 30 år, og hatt en stor betydning for reiselivsutviklingen i denne regionen. Det er derfor en stor glede å få markere deres innsats her i fylkestinget, sier fylkesordfører Ole Ueland. 

Preikestol-området skal være et lokalt, regionalt og nasjonalt visningsområde for norsk natur, kultur og reiseliv. Stiftelsen har gjennom mange år jobbet for å ivareta nettopp dette.  

– Håper planen vil skape noe

Leder Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen og styreleder Leif Magne Kleppa var begge invitert til fylkestinget 10. desember og fikk blomster på podiet.

 – Dette er stas for oss som har vært med å drifte stiftelsen i 30 år, og fylket har fulgt opp stiftelsen gjennom disse 30 årene på en fantastisk måte. Nå er arbeidet med en ny regionalplan i full gang. Jeg er en håndverker og en praktiker, så i utgangspunktet liker jeg ikke planer, men den planen som ble laget for Preikestolen i 1992 den skapte noe. Nå håper jeg den nye planen også vil skape noe,  sier styreleder i stiftelsen, Leif Magne Kleppa.

Gå til høringssiden for planforslaget

Les hele høringsforslaget her (PDF, 12 MB)