Nærings- og innovasjonsstrategi for Rogaland
4 Strategiske satsingsområder
Fylkeskommunen ønsker at nærings- og innovasjonsstrategien for Rogaland skal bidra til en mer kunnskapsbasert omstillingspolitikk, hvor man retter innsatsen inn mot de områder fylket har best forutsetninger for å lykkes.
Rogaland er en region med tverrsektorielle muligheter. Fylket har en komplett verdikjede innenfor olje og gass, med betydelig kompetanse og ressurser.
Mye av kompetansen og ressursene i denne næringen er generisk: En betydelig del av fylkets kompetanse- og teknologioverføring mellom næringer har sin opprinnelse i nettopp olje- og gassbransjen – blant annet IKT/digitalisering, sikkerhet, vedlikeholdsteknologi, prosjektstyring, offshorekonstruksjoner, undersjøisk virksomhet (subsea) og supplyvirksomhet.
Videre har Rogaland mye kompetanse og flere internasjonalt konkurransedyktige bedrifter innen havbruk og landbruk, mineralnæring, sjøfart, bygg og anlegg.
Denne sammensatte kompetansen og erfaringen gir Rogaland et konkurransefortrinn når det gjelder å løse framtidige internasjonale samfunnsutfordringer. For å lykkes med omstilling til komplekse, beslektede næringer – samt med å hente finansiering både nasjonalt og internasjonalt – må nærings- og innovasjonsstrategien for Rogaland stimulere til ytterligere kompetanse- og teknologioverføring mellom de ulike næringene.
Fortrinn og løsninger som identifiseres gjennom Rogalandsmodellen skal prioriteres I virkemiddelbruken til Rogaland fylkeskommune, i tillegg er det identifisert tre tematiske næringsområder som skal gis spesiell prioritet regionalt.
4.1 Ren energi og maritim framtid
Det er viktig for Rogaland å utnytte den eksisterende kompetanse innenfor energisektoren og maritim sektor. Dette konkurransefortrinnet kan videreforedles og tas i bruk på nye områder og i nye næringer både til lands og til havs – ikke minst der man har gode, naturgitte forutsetninger.
Videreutvikling av kompetanse innen olje og gass er viktig, både som kunnskapsbase for annen næringsutvikling, men også for det grønne skiftet innen næringen selv.
Olje- og gassektoren er en viktig leverandør av teknologiutvikling og vil bety mye for næringsutviklingen i fylket, ikke minst for fornybarsatsingen. Grønn vekst i energisektoren er, parallelt med transformasjonen inn mot fornybare energikilder, avhengig av å bygge videre på olje- og gassnæringen. Fylket har også svært gode forutsetninger for å videreutvikle vannkraftsystemene og kraftkrevende industri, basert på den teknologiske kompetansen som sektoren besitter.
Tradisjonelt har maritim næring stått for en betydelig verdiskaping i Rogaland, og næringen er fortsatt toneangivende. En kommende satsing på eksempelvis havvind vil kunne bli svært viktig for de maritime bedriftene i fylket. Maritime bedrifter i Rogaland vil, i likhet med olje- og gassektoren, kunne levere varer og tjenester til store deler av verdikjeden innenfor havvind. En forutsetning for at dette blir en suksess er at Norge som nasjon viser vilje til å ta en sentral posisjon.
4.2 Mat
Rogaland er et matfylke. Fylkeskommunen skal stimulere til vekst innenfor landbruk og havbruk samt innen leveranser av varer og tjenester til matproduksjon. Som et av landets fremste industrifylker er det et mål at Rogaland utnytter synergier mellom landbruk og havbruk for å skape nye forretningsmuligheter.
4.3 Reiseliv og opplevelse
Vestlandsfylkene har blitt enige om et felles framtidsbilde, Kollektiv suksess for reiselivet på Vestlandet 2030. Visjonen for dette arbeidet er attraktivitet gjennom bærekraft.
Det er et felles mål at gründere og etablerere innen reiselivsbransjen skal ha best mulig forutsetninger for å lykkes. Det jobbes målrettet med individuell oppfølging og veiledning når det gjelder entreprenørskap innen reiseliv og turisme. Parallelt med dette blir det viktig å identifisere mulige samarbeidspartnere med spesielt fokus på reiseliv, kultur, opplevelser/aktiviteter, gårdsbesøk, eventbransjen, lyd, lys og scene og koble disse med matprodusenter, transportnæringen, teknologibedrifter, IT-næring og forskning. I framtidsbildet for reiselivsbransjen i vestlandsfylkene er det et mål å utvikle et helårig bærekraftig reiseliv. Dette målet skal nås gjennom å utvikle opplevelser og aktiviteter basert på lokale natur- og kulturverdier samt tilgjengelig teknologi og kompetanse. Kulturlandskapet i Rogaland er en viktig forutsetning for reiselivet. Det arbeides med å utvikle naturbasert reiseliv, det skal gjøres i tett dialog med eiere og brukere av jord- og skogsområder.