Til venstre: konstituert rektor, Margrethe Stokka-Aas og konsulent og tidligere elev, Siri Giske Borgersen. Til høyre er et eldre bilde av ansatte foran samme trapp.
– Med denne feiringen ønsker vi å gi noe tilbake til byen. Programmet er relevant for mange, og ser ikke bare tilbake på skolens historie, men peker fremover og viser hvordan skolens utdanning og verdier er relevante i dagens samfunn, sier Margrethe Stokka-Aas, konstituert rektor ved katedralskolen.
Gjennom to århundrer har skolen formet generasjoner av elever som har satt sitt preg på samfunn, kultur og politikk. Blant skolens tidligere elever finner vi navn som Alexander Kielland, Sigbjørn Obstfelder, Tore Renberg, Hilde Sandvik, Christian Ihle Hadland og Jan Egeland – der de sistnevnte, sammen med mange flere, skal bidra i jubileumsfeiringen.
En feiring for hele byen
Planleggingen av 200-årsjubileet begynte allerede for fem år siden, og har resultert i et allsidig program som kombinerer både faglig og kulturelt innhold. Programmet er todelt, med et internt program for elever og lærere, samt et program der byen inviteres inn til skolen. Nåværende og tidligere elever bidrar, og gjennom foredrag, paneldebatter og workshops, vil de vise hvordan utdanningen ved skolen har påvirket deres karrierer og samfunnsengasjement.
– Vi har alltid ønsket at våre elever skal engasjere seg i både fag og samfunnsspørsmål, og jubileet gjenspeiler dette. Flere av arrangementene tar opp dagsaktuelle temaer, og vi håper at elever, ansatte og regionens befolkning for øvrig får faglig påfyll og blir inspirert. Begge programmene rommer skolens verdier, som er tradisjon, faglig begeistring og mangfold, sier Stokka-Aas.
Høydepunkter i programmet
Et av høydepunktene er festforestillingen i Stavanger konserthus 2. oktober, hvor 180 av skolens elever er involvert. Torsdag og fredag samme uke blir det paneldebatter om sentrale temaer som det grønne skiftet og kampen for en bedre verden, med blant andre Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen. Lørdag åpner skolen dørene for omvisning, foredrag og flere arrangementer som gir publikum et innblikk i skolens lange og stolte historie. Feiringen avsluttes med en høytidelig jubileumsgudstjeneste i Stavanger domkirke.
Se hele programmet
Eget program for elevene
Programmet for elevene inneholder foredrag og workshops med tidligere elever, og de vil også få oppleve en skoledag anno 1824, der skoledagen får et historisk tilsnitt med linjegymnastikk og innslag av eldre skikker. Dette skal gi dem et innblikk i fortidens skoleliv.
– Vi håper feiringen gjør at elever og ansatte føler en sterkere tilknytning til skolen og at de får en større bevissthet rundt det å være en del av denne historiske institusjonen. Skolens tradisjoner og samfunnsengasjement er noe vi ønsker at de skal ta med seg videre, sier Siri Giske Borgersen, konsulent ved skolen, og tidligere elev.