Den eksisterende hovedavløpsledningen til IVAR ved Sandnes Havn, nord i Strandgata i Sandnes, skal legges om.Den eksisterende avløpsledningen til IVAR som ligger i Strandgata, skal skiftes ut i forbindelse med Bussvei-prosjektet. Det skal legges en ny avløpsledning i sjøen utenfor Bussveien, som må kobles til eksisterende ledning i sør og i nord. Når ny avløpsledning skal kobles til den eksisterende, må avløpsvann slippes ut i Gandsfjorden.
– Den eksisterende IVAR-ledningen, som er rundt 50 år gammel, er samfunnskritisk. Bakgrunnen for beslutningen om å legge den ut i Gandsfjorden som sjøledning, er at vi er avhengige av å ha mest mulig kontinuerlig drift på ledningen gjennom Bussveiens anleggsperiode. Dette er en god og framtidsrettet løsning, sier Eline Nilsen Furre, fagansvarlig avløpsrensing i IVAR IKS.
Utslipp så langt nord i fjorden som mulig
Når avløpsledningen blir koblet fra, vil avløpsvann fra deler av Sandnes kommune slippes ut i Gandsfjorden. I det aller meste av arbeidsperioden vil avløpsvann slippes ut ved Sandnes havn på Somaneset, rundt to kilometer nord for Vågen i Sandnes, rett ved anleggsområdet.
I noen få dager, i starten og slutten av arbeidet, vil avløpsvann komme ut i sjøen ved Vågen pumpestasjon.
Den store røde pilen viser utslippspunktet nord i Gandsfjorden ved Sandnes Havn, rett ved anleggsområdet (blå rektangel). Den mindre oransje pilen viser utslippspunktet ved Vågen pumpestasjon, som får utslipp noen få dager i starten og slutten av arbeidet.– Vi gjør flere tiltak for å begrense utslippene. Hoveddelen av avløpsvannet ledes utenom anleggsområdet og blir ikke sluppet ut i Gandsfjorden. Ved utslippsstedene skal det legges ut lense rundt det midlertidige utløpet for å fange opp søppel. Det skal også tas vannprøver for å sjekke vannkvaliteten både før, under og etter utslippet. Vi oppfordrer også, som alltid, å ikke kaste søppel i toalettet, sier Nilsen Furre.
Arbeidet gjøres på vinterstid for å skåne omgivelsene så mye som mulig. Da er sjøen på sitt kaldeste og eventuell alge- og bakterieoppblomstring er på sitt laveste. For å begrense utslippet har også Sandnes kommune koblet om flere hovedledninger til alternative ledningsnett.
Nødvendig og komplisert jobb
Arbeidet med avløpsledningen er en komplisert operasjon som har vært planlagt over lengre tid. Utfordrende grunnforhold i området og nærhet til toglinjen gjør at vi har strenge restriksjoner til hvordan vi kan gjennomføre arbeidet. Rogaland fylkeskommune, IVAR IKS, Sandnes kommune og entreprenørene som utfører jobben har sett på ulike løsninger og vurdert hva som er den beste og mest effektive framgangsmåten for jobben.
– Vi har vurdert flere alternativer for hvordan vi kan gjøre denne jobben så effektivt som mulig. Å koble fra og legge om en så stor avløpsledning må utføres i en bestemt rekkefølge og dette tar tid. Entreprenørene skal derfor jobbe med flere skift hele døgnet for å bli ferdige så raskt som mulig. Vi regner likevel med at det vil ta fem til seks uker fra vi starter arbeidet til vi er ferdige, sier Åsne Nord-Varhaug, prosjektleder for Bussveien i Strandgata.
Samtidig som IVAR-ledningen legges om vil også Sandnes kommune og andre kabeletater benytte anledningen til å oppgradere sitt ledningsnett i området.
Illustrasjonen viser det kompliserte ledningsnettverk i bakken i Strandgata. Arbeidet må utføres i en bestemt rekkefølge og tar tid å gjennomføre.Bading og fisking frarådes
Det skal settes opp skilt som forteller at det pågår utslipp av avløpsvann.
– Så lenge utslippet pågår fraråder vi både bading og fisking i indre Gandsfjorden, fra Lurahammeren og Sandvika og innover mot Vågen. Vi beklager ulempen dette medfører for de som bor og ferdes i området, sier prosjektleder Nord-Varhaug.
Statsforvalteren i Rogaland, som er forurensningsmyndighet i fylket, er orientert om arbeidet og tiltak som er gjort for å begrense utslippet. I dialogen med Statsforvalteren er det gjort en generell vurdering om at Gandsfjorden tåler dette midlertidige utslippet.
Kontaktpersoner
Rogaland fylkeskommune
Åsne Nord-Varhaug
prosjektleder for Bussveien i Strandgata
e-post: asne.nord-varhaug@rogfk.no
mobil: 95 03 89 32
IVAR IKS
Eline Nilsen Furre
fagansvarlig avløpsrensing IVAR IKS
e-post: eline.furre@ivar.no
mobil: 93 48 85 20
Spørsmål og svar
I forbindelse med at Rogaland fylkeskommune skal bygge bussvei gjennom Strandgata, skal IVAR sin pumpeledning legges om til en sjøledning. Det ville vært anleggsteknisk utfordrende å holde IVAR sin pumpeledning i drift i Strandgata under anleggsarbeidene i forbindelse med etablering av Bussveien, dersom IVAR-ledningen skulle bli liggende i Strandgata. Når IVAR-ledningen ikke er i drift, betyr dette utslipp til Gandsfjorden av avløpsvann. IVAR-ledningen er samfunnskritisk, og man er avhengig av å kunne ha mest mulig kontinuerlig drift på ledningen gjennom Bussveiens anleggsperiode. Dette er også bakgrunnen for beslutningen om å legge den ut i Gandsfjorden som sjøledning. Det er i tillegg vurdert som samfunnsøkonomisk gunstig at ledningen omlegges til sjø både med tanke på fremtidig vedlikehold og utskiftning, ivaretakelse av eksisterende infrastruktur og mulighet for etablering av ny infrastruktur fra flere aktører.
Når ny IVAR-ledning skal krysse jernbaneundergang, må eksisterende ledning på denne strekning legges om og ny ledning vil tilkobles eksisterende. Det er mens dette arbeidet pågår det vil være stans i driften på IVAR-ledningen i Strandgata og vi vil få utslipp av avløpsvann i Gandsfjorden.
Det er forventet at dette arbeidet vil vare i inntil seks uker. Arbeidet med å legge om hovedavløpsledningen er en komplisert jobb som må gjøres i en bestemt rekkefølge. Vi jobber døgnkontinuerlig for å utføre jobben så effektivt så mulig.
At arbeidet tar såpass lang tid skyldes utfordrende grunnforhold og krevende arbeidsforhold i og ved jernbaneundergangen. Det er strenge krav fra BaneNor og fra våre geotekniske fagfolk for å unngå skade på infrastruktur eller at vi hindrer togtrafikken. Entreprenøren får bare lov å grave ut små seksjoner om gangen og må fylle igjen før de går videre med å grave ut neste seksjon. Sammen med trange og vanskelige forhold, gjør dette at arbeidet tar såpass lang tid.
Avløpsvann er vannet som slippes ut fra husstander og består hovedsakelig av vann fra spring, dusj, oppvaskmaskin og vaskemaskin.. Bare en liten del av avløpsvannet kommer fra toalettet.
Ut fra vannforbruk renner det rundt 4 000 kubikkmeter med avløpsvann per døgn gjennom hovedavløpsledningen som nå legges om (uten nedbør).
På grunn av mengden avløpsvann som går gjennom ledningen og andre tekniske forhold er det ikke mulig å koble til en midlertidig ledning med pumper oppå bakken. For å minimere utslippet har Sandnes kommune koblet om flere hovedledninger til alternative ledningsnett der det er mulig.
I det aller meste av arbeidsperioden vil avløpsvann slippes ut ved Sandnes havn på Somaneset, rundt to kilometer nord for Vågen i Sandnes, rett ved anleggsområdet. I noen få dager, i starten og slutten av arbeidet, vil avløpsvann komme ut i sjøen ved Vågen pumpestasjon.
Det blir lagt ut lenser rundt utløpet til spillvannsledningen for å begrense eventuelt søppel som flyter på, eller like under, vannoverflaten. Søppel som samles opp vil bli fjernet fra lensene i perioden arbeidet pågår. I tillegg skal IVARs pumpestasjon i Vågen driftes slik at deler av søppelet holdes tilbake. Husk at søppel ikke skal kastes i do!
Det blir tatt vannprøver både før, under og etter utslippet. All bading og fisking i området frarådes så lenge utslippet pågår.
Statsforvalter er forurensningsmyndighet for utslipp av denne størrelsen, og er orientert om det midlertidige utslippet. I dialogen med Statsforvalteren er det gjort en generell vurdering om at Gandsfjorden tåler dette midlertidige utslippet. Det er allikevel viktig å begrense omfang og varighet for utslippet så langt det lar seg gjøre. Og utslippet vil pågå i en periode av året som skal gi minst mulig påvirkning på fisk og annet sjøliv.