Hovedavløpsledning skal legges om i Strandgata i Sandnes

I forbindelse med bygging av Bussveien i Strandgata i Sandnes skal en eksisterende hovedavløpsledning legges om.  I den forbindelse vil det bli utslipp av avløpsvann til Gandsfjorden. Utslippet starter klokken 18:00 søndag 12. januar og er beregnet å vare i fem til seks uker.

Anleggsgrøft med to større avløpledninger. Foto - Klikk for stort bildeDen eksisterende hovedavløpsledningen til IVAR ved Sandnes Havn, nord i Strandgata i Sandnes, skal legges om.

Den eksisterende avløpsledningen til IVAR som ligger i Strandgata, skal skiftes ut i forbindelse med Bussvei-prosjektet. Det skal legges en ny avløpsledning i sjøen utenfor Bussveien, som må kobles til eksisterende ledning i sør og i nord. Når ny avløpsledning skal kobles til den eksisterende, må avløpsvann slippes ut i Gandsfjorden.

– Den eksisterende IVAR-ledningen, som er rundt 50 år gammel, er samfunnskritisk. Bakgrunnen for beslutningen om å legge den ut i Gandsfjorden som sjøledning, er at vi er avhengige av å ha mest mulig kontinuerlig drift på ledningen gjennom Bussveiens anleggsperiode. Dette er en god og framtidsrettet løsning, sier Eline Nilsen Furre, fagansvarlig avløpsrensing i IVAR IKS.

Utslipp så langt nord i fjorden som mulig

Når avløpsledningen blir koblet fra, vil avløpsvann fra deler av Sandnes kommune slippes ut i Gandsfjorden. I det aller meste av arbeidsperioden vil avløpsvann slippes ut ved Sandnes havn på Somaneset, rundt to kilometer nord for Vågen i Sandnes, rett ved anleggsområdet.

I noen få dager, i starten og slutten av arbeidet, vil avløpsvann komme ut i sjøen ved Vågen pumpestasjon.

Kartutsnitt av Gandsfjroden i Sandnes. Illustrasjon - Klikk for stort bildeDen store røde pilen viser utslippspunktet nord i Gandsfjorden ved Sandnes Havn, rett ved anleggsområdet (blå rektangel). Den mindre oransje pilen viser utslippspunktet ved Vågen pumpestasjon, som får utslipp noen få dager i starten og slutten av arbeidet.

– Vi gjør flere tiltak for å begrense utslippene.  Hoveddelen av avløpsvannet ledes utenom anleggsområdet og blir ikke sluppet ut i Gandsfjorden. Ved utslippsstedene skal det legges ut lense rundt det midlertidige utløpet for å fange opp søppel. Det skal også tas vannprøver for å sjekke vannkvaliteten både før, under og etter utslippet. Vi oppfordrer også, som alltid, å ikke kaste søppel i toalettet, sier Nilsen Furre.

Arbeidet gjøres på vinterstid for å skåne omgivelsene så mye som mulig. Da er sjøen på sitt kaldeste og eventuell alge- og bakterieoppblomstring er på sitt laveste. For å begrense utslippet har også Sandnes kommune koblet om flere hovedledninger til alternative ledningsnett.

Nødvendig og komplisert jobb

Arbeidet med avløpsledningen er en komplisert operasjon som har vært planlagt over lengre tid. Utfordrende grunnforhold i området og nærhet til toglinjen gjør at vi har strenge restriksjoner til hvordan vi kan gjennomføre arbeidet. Rogaland fylkeskommune, IVAR IKS, Sandnes kommune og entreprenørene som utfører jobben har sett på ulike løsninger og vurdert hva som er den beste og mest effektive framgangsmåten for jobben.

– Vi har vurdert flere alternativer for hvordan vi kan gjøre denne jobben så effektivt som mulig. Å koble fra og legge om en så stor avløpsledning må utføres i en bestemt rekkefølge og dette tar tid. Entreprenørene skal derfor jobbe med flere skift hele døgnet for å bli ferdige så raskt som mulig. Vi regner likevel med at det vil ta fem til seks uker fra vi starter arbeidet til vi er ferdige, sier Åsne Nord-Varhaug, prosjektleder for Bussveien i Strandgata.

Samtidig som IVAR-ledningen legges om vil også Sandnes kommune og andre kabeletater benytte anledningen til å oppgradere sitt ledningsnett i området.

Grafisk framstilling av ledningsnettet under bakken i Strandgata. Illustrasjon - Klikk for stort bildeIllustrasjonen viser det kompliserte ledningsnettverk i bakken i Strandgata. Arbeidet må utføres i en bestemt rekkefølge og tar tid å gjennomføre.

Bading og fisking frarådes

Det skal settes opp skilt som forteller at det pågår utslipp av avløpsvann.

– Så lenge utslippet pågår fraråder vi både bading og fisking i indre Gandsfjorden, fra Lurahammeren og Sandvika og innover mot Vågen. Vi beklager ulempen dette medfører for de som bor og ferdes i området, sier prosjektleder Nord-Varhaug.

Statsforvalteren i Rogaland, som er forurensningsmyndighet i fylket, er orientert om arbeidet og tiltak som er gjort for å begrense utslippet. I dialogen med Statsforvalteren er det gjort en generell vurdering om at Gandsfjorden tåler dette midlertidige utslippet.

Kontaktpersoner

Rogaland fylkeskommune

Åsne Nord-Varhaug
prosjektleder for Bussveien i Strandgata
e-post: asne.nord-varhaug@rogfk.no
mobil: 95 03 89 32

IVAR IKS

Eline Nilsen Furre
fagansvarlig avløpsrensing IVAR IKS
e-post: eline.furre@ivar.no
mobil:  93 48 85 20

Spørsmål og svar