Sjekker om bussholdeplassene er tilgjengelige for alle

Hvordan opplever du bussholdeplassen der du reiser? Står du tørt? Kan du sitte? Ser du om bussen kommer? Masterstudentene Rafal Ernestowicz og Jørn Vathne har sommerjobb i Rogaland fylkeskommune med å sjekke om holdeplassene er tilgjengelige for alle.

To personer i gule jakker ved bussholdeplass. - Klikk for stort bildeBåde metermål og vater er i bruk når studentene Jørn og Rafal sjekker om bussholdeplassen ved Fiskepiren tilfredsstiller krav til universell utforming.

‒ Denne skiller seg bemerkelsesverdig ut blant de øvrige holdeplassene vi har sett på til nå. Den oppfyller de fleste kravene til universell utforming og er tilrettelagt for et bredt spekter av alle samfunnsgrupper.

Rafal Ernestowicz snakker om bussholdeplassen ved Fiskepiren i Stavanger.  

Sammen med Jørn Vathne jobber han hele sommeren med å kartlegge holdeplassene langs bussrutene 1, 4, 5 og 8. Til sammen er det 213 holdeplasser. 

For å få flere til å velge buss som transportmiddel, er det nødvendig å oppgradere flere holdeplasser. Gjennom Bymiljøpakken er det derfor satt av 23 millioner kroner til oppgradering av holdeplasser, slik at de møter dagens krav til universell utforming – altså at de er tilgjengelige for alle.

Sommerjobb

Studentene Rafal Ernestowicz og Jørn Vathne skal snart ta fatt på siste året på mastergrad i byplanlegging ved universitetet i Stavanger (UiS). I sommer jobber de for Rogaland fylkeskommune. De reiser ut på bussholdeplassene, og sjekker dem opp mot over 60 punkt på ei liste.

‒ Vi ser for eksempel på om holdeplassen har leskur, om det er mulighet for å sitte, og om det er nok plass for dem med rullestol eller barnevogn. I tillegg ser vi på mer tekniske ting, som skilt og belysning, belegning og ledelinjer til- og på plattformen, forklarer Vathne.

Studentene ser også på om det er mulig å parkere bil eller sykkel i nærheten, om det er lett å krysse veien for å komme til holdeplassen, om det er søppelbøtte på stedet, og til og med om det er planter i nærheten som kan være et problem for allergikere.

‒ Det skal være tilgjengelig for alle, både de som er svaksynte, de som hører dårlig eller de som kjører med rullestol eller som har barnevogn, allergikere og alle samfunnsgrupper, eldre og barn, forteller Ernestowicz.

Oppgraderes i løpet av 2024

Når kartleggingen er på plass, lager fylkeskommunen en oversikt over hva som må gjøres på den enkelte holdeplassen. Målet er å oppgradere holdeplassene til dagens standard for universell utforming i løpet av 2024. Noen holdeplasser må da kanskje bygges om slik at bussen lettere kommer inn og ut, mens andre får oppgraderte leskur.

Studentene har tett dialog med Kolumbus i arbeidet.

Registrerer totalopplevelsen

Selv om studentene først og fremst skal sjekke holdeplassene opp mot kravene til universell utforming, har de fått noen tilleggsoppgaver mens de likevel er ute.

‒ Ja, kolleger som jobber med å tilrettelegge for alle som går og sykler har bedt oss om å registrere vår totalopplevelse på holdeplassen, sier Vathne. Er omgivelsene rundt attraktive? Hvordan er støynivået? Er det et livlig eller øde område? Og ikke minst om det oppleves som trygt å oppholde seg der.

På sikt håper fylkeskommunen å måle effekten av tiltakene ved å se hvor mange flere som velger å ta buss etter oppgraderingen, sammenlignet med før. Og kunnskap om adkomster og snarveier til holdeplassen kan også deles med kommunene for senere utbedring.