Integreringsstrategi

2 Begrepsavklaring

Som fylkeskommune har vi lovpålagt ansvar for det regionale integreringsarbeidet, og i denne strategien har vi valgt å inkludere alle personer med innvandrerbakgrunn i Rogaland.

Arbeidsinnvandrer

En arbeidsinnvandrer er en person som har lovlig opphold i Norge for å jobbe. Statsborgere fra EU/EØS/EFTA-land kan bo i Norge og arbeide uten å søke om oppholdstillatelse, men må registrere seg hos politiet for opphold på over tre måneder. Personer fra de andre nordiske landene behøver verken oppholdstillatelse eller å registrere seg hos politiet. Arbeidsinnvandring skjer også fra land utenfor EØS-området, blant annet for en del typer av korte arbeidsforhold/oppdrag (IMDi). 

Asyl  

Asyl er en status som gis til flyktninger som med rette frykter forfølgelse på grunn av rase, religion, nasjonalitet, politisk oppfatning eller tilhørighet til en spesiell gruppe. Asylstatus gis av staten ved UDI, enten etter behandling av en asylsøknad eller ved at en person hentes til Norge, for eksempel fra en flyktningleir. Asylstatusen innebærer blant annet beskyttelse mot å bli sendt tilbake til området der asylanten har grunn til å frykte forfølgelse (IMDi).

Asylsøker  

En asylsøker er en person som søker om asylstatus og beskyttelse som flyktning. Personen er kun asylsøker inntil søknaden deres er avgjort av UDI (IMDi).

Familieinnvandring  

Familieinnvandring er en fellesbetegnelse på utenlandske personer som får opphold i Norge fordi de enten har familie som bor lovlig i Norge, eller de er gift med en norsk statsborger. Familieinnvandring blir først og fremst gitt til nære familiemedlemmer som ektefeller, registrerte partnere, samboere i minimum to år og barn under 18 år. For å få innvilget familieinnvandring stilles det som hovedregel krav om at den som allerede bor i Norge skal kunne forsørge de som kommer (IMDi). 

Flyktning  

En flyktning er en person som har fått asylstatus eller annen som har fått opphold etter FNs flyktningkonvensjon. I Norge gis begge disse gruppene flyktningstatus, med de rettighetene som følger med (IMDi). 

Innvandrer  

Innvandrere er definert som personer som selv har innvandret til Norge, og som er født i utlandet av utenlandsfødte foreldre og fire utenlandsfødte besteforeldre (SSB). 

Norskfødte med innvandrerforeldre  

Norskfødte med innvandrerforeldre er personer som er født i Norge av to utenlandsfødte foreldre og som har fire utenlandsfødte besteforeldre (SSB). 

Personer med flyktningbakgrunn 

Personer som har kommet til Norge som flyktninger og familieinnvandrede til disse, utgjør til sammen personer med flyktningbakgrunn. Barn som personer med flyktningbakgrunn har fått etter at de kom til Norge, er ikke regnet med (IMDi). 

Personer med innvandrerbakgrunn 

Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør til sammen personer med innvandrerbakgrunn (IMDi).