5 Planprosess, organisering og deltakelse
Fylkestinget er regional planmyndighet etter plan- og bygningslovens kapittel 8 (regional planlegging), og det er fylkestinget som vedtar den regionale planen når den er ferdig.
Fylkesutvalget er delegert myndighet til å sende planprogram og forslag til regionalplan på høring.
Ved utarbeidelse av en regionalplan og gjennomføring av planprosessen er det behov for å etablere en prosjektorganisasjon som sikrer at kommuner, andre offentlige myndigheter, næringsinteresser og andre brukerinteresser gis gode muligheter for medvirkning i planprosessen.
5.1 Politisk organisering
Rådet for planprosessen består av politikere fra fylkeskommunen og kommunene Sandnes, Strand, Hjelmeland, Gjesdal, Stavanger og Sirdal. Statsforvalteren deltar som statens representant. Gruppens mandat vil være å gi råd og innspill til arbeidet med planen.
Rådet ledes av fylkesordfører og fylkesvaraordfører er nestleder.
5.2 Administrativ organisering
Det er etablert en prosjektgruppe med administrative representanter fra kommunene og andre aktuelle myndigheter. Gruppens mandat vil være å gi politisk rådgivende gruppe for planprosessen anbefalinger og innspill til arbeidet med planen.
5.3 Deltakelse og medvirkningsprosesser
Det er etablert en bredt sammensatt referansegruppe med deltakelse fra kommuner, næringsliv og organisasjoner som kan ha interesse av planen. Referansegruppen orienteres om arbeidet når det er hensiktsmessig og vil bli gitt mulighet til å gi innspill.
Medlemmene i referansegruppen forventes å ha verdifull kompetanse innenfor sine interesseområder, og kan ha kunnskap og innspill som er av stor betydning å få vurdert i planprosessen. Referansegruppen gir råd og innspill til arbeidet med regionalplanen.
Referansegruppen inviteres til workshops, temamøter, og hørings- og informasjonsmøter.
1. september 2022 ble det gjennomført befaring i store deler av Lysefjordområdet, her fra besøket ved Flørli. Folkevalgte, nærings- og reiselivsinteresser og representanter fra kommuner, fylkeskommunen og statsforvalteren deltok.
Øyvind Nesvåg
5.4 Framdriftsplan
Det er behov for oppdatering og sammenstilling av kunnskapsgrunnlag for planområdet, blant annet om naturverdier og kulturmiljø, og det er mange interessenter og aktører som har planer og interesser i Lysefjordområdet. Det er derfor viktig å ha tilstrekkelig tid både til å sammenstille kunnskapsgrunnlaget og til å sikre gode medvirkningsprosesser for disse gruppene.
Tabellen viser planlagt framdriftsplan med milepæler for planprosessen fra 2022 til 2024. Grønne celler viser framdrift for utarbeidelse av planprogram og blå celler viser utarbeidelse av plandokument.
Utarbeide planprogram:
- Kunnskapsgrunnlag: kvartal en til fire 2022
- Politisk oppstartssak: kvartal en 2022
- Møter - medvirkning: kvartal en til to 2022
- Vedtak fylkesutvalg (sende på høring): kvartal tre 2022
- Høringsperiode: seks uker i kvartal tre og fire 2022
- Vedtak av planprogram (fylkesutvalg): kvartal fire 2022
Utarbeide regionalplan:
- Kunnskapsgrunnlag: kvartal en 2022 til kvartal fire 2023
- Møter - medvirkning: kvartal fire 2022 til kvartal en 2024
- Skriving av plandokument: kvartal to til fire 2023
- Politisk vedtak: kvartal en 2024
- Planhøring (ti uker): kvartal en til to 2024
- Vedtak av plan (fylkesutvalg og fylkesting): kvartal fire 2024