3.1 Rekkefølge i inntaket
Ungdomsrett
Begrepet «ungdomsrett» blir fremdeles brukt i vigo. Retten varer ut det skoleåret som tar til det året ungdommen fyller 24 år. Ungdom som har oppnådd studie- eller yrkeskompetanse har ikke ungdomsrett.
Søkere uten rett, «Ikke rett»
Søkere uten rett blir tatt ut av søkerlistene før inntaket. Begrepet «fullføringsrett» blir ikke lenger brukt.
Fortrinn for søkere til vg3 studieforberedende
Elever som inneværende skoleår går vg2 på studieforberedende programområder, har fortrinnsrett ved inntak til vg3 på samme programområde og samme skole det påfølgende skoleåret. Dette gjelder dersom de har søkt dette som første ønske, og de er kvalifiserte etter lokal inntaksforskrift.
Utvekslingselever som søker seg inn til vg3
Søkere med opplæringsrett som er utvekslingselev ved en skole i utlandet, prioriteres ved inntak til vg3 etter søkere som har fullført og bestått vg2 som fulltidselev ved den prioriterte skolen. Utvekslingselever prioriteres før søkere som ønsker å bytte skole, og før søkere som har tatt ut et friår (se lokal inntaksforskrift § 16).
3.2 Omvalg eller mer opplæring
Omvalg til nytt vg1 eller vg2 (16-24 år)
Elever og de som har læretid i bedrift har rett til så mange omvalg de ønsker, innen søknadsfristen for inntak det kalenderåret de fyller 19 år. De som ikke har brukt retten til omvalg før denne fristen, har rett til ett omvalg seinere.
En ungdom som begynner på videregående skole det året hen blir 16 år, kan gjøre omvalg tre ganger før hen blir 19 år.
Elever som ikke har gjort et omvalg før fylte 19 år, har rett til ett omvalg mellom 19 og 24 år.
Elever som er 19 år og har brukt retten til omvalg, kan ha ungdomsrett, men må søke neste trinn.
Elever som har oppnådd yrkeskompetanse eller studiekompetanse, har ikke ungdomsrett, og kan ikke søke omvalg i videregående skole.
Skoleår over to år
Søknader om å ta vg1, vg2 eller vg3 over to år, behandles av skolen der eleven går. Skolen sender oversikt over vedtakene som er gjort, til inntakskontoret innen 20.februar via vigofilutlasting. Eleven registrerer sin søknad i vigo innen 1. mars, og svarer på tilbudet i juli i det ordinære inntaket. Skolene har mottatt eget rutineskriv med flere detaljer.
Skolene skal ikke gjøre vedtak om dette for elever med rett til ITO.
Elever kan ikke ta fag på nytt for å forbedre karakterene
Elever kan søke plass på samme programområde som de har gått tidligere. De kan bare være elev i fag som de har karakter 1 eller IV (ikke vurdering) i fra tidligere, og må søke fritak for beståtte fag. Elever kan ikke gå om igjen fag som de allerede har bestått for å forbedre karakteren. Elever som ønsker å forbedre karakterer må melde seg opp som privatist.
Mer opplæring
I ny forskrift § 4-3 heter det at elever som ikke har bestått et fag, og har rett til mer opplæring i faget etter § 5-2, må melde fra til fylkeskommunen dersom de ønsker mer opplæring i faget. Dette blir tilbudt fra sommeren 2025, retningslinjene blir utarbeidet våren 2025.
3.3 Yrkesfaglig rekvalifisering
Videregående opplæring for voksne (VOV) tilbyr yrkesfaglig rekvalifisering, det tilbys ikke yrkesfaglig rekvalifisering i ordinær videregående skole. I søknad om yrkesfaglig rekvalifisering må søker sette opp tre sluttkompetanser som VOV tilbyr. Se hvilke sluttkompetanser som tilbys til yrkesfaglig rekvalifisering på våre internettsider. Link: Hva kan du bli - sluttkompetanser - Rogaland fylkeskommune
· De som har fullført både studiekompetanse og et yrkesfag, har ikke rett til rekvalifisering hos VOV.
· Søkere med fagbrev har rett til påbygg i videregående skole eller VOV.
· Søkere med fagbrev som ønsker ett fagbrev til, søker VOV om yrkesfaglig rekvalifisering.
· Søkere med studiekompetanse, kan søke yrkesfaglig rekvalifisering via VOV.