Regionalplan kompetanse

1 Innledning

Kompetanse forventes å bli en nøkkelutfordring i fremtidens arbeidsliv, og det kreves handling for å ivareta verdiskaping og sosial bærekraft fremover.

I Norge ser man et stadig økende misforhold mellom kompetansen folk tilegner seg og samfunnets behov for kompetanse (Kunnskapsdepartementet, 2023). I tillegg er det behov for mer arbeidskraft. Mangelen på riktig kompetanse og mangelen på arbeidskraft drives i hovedsak frem av digitalisering, den grønne omstillingen og demografiske endringer. Hvordan skal Rogaland sikre nødvendig kompetanse og arbeidskraft? Dette spørsmålet krever grundig kunnskap, samarbeid på tvers av samfunnsområder og veloverveide valg.

Kompetanse

Kompetanse blir ofte definert som en sammensetning av kunnskap, forståelse, ferdigheter, egenskaper, holdninger og verdier (Kompetansebehovsutvalget 2020).

Regionreformen og Nasjonal kompetansepolitisk strategi har gitt fylkeskommunen en ny rolle med ansvar som samfunnsutvikler og katalysator i regional kompetansepolitikk. Utarbeiding og oppfølging av Regionalplan kompetanse Rogaland er en sentral oppgave i utøvelsen av denne rollen i Rogaland: Planen peker på hovedtema og innsatser som skal sikre vårt fylke og våre regioner nødvendig kompetanse og arbeidskraft.

Regionalplan skal være et veikart for handling i kompetansepolitikken. Planen gjelder for hele fylket, og tar hensyn til ulike regionale behov både i tett befolkede byområder og grisgrendte distrikter. Rogaland er det tettest befolkede fylket i landet etter Oslo. Samtidig er 9 av 23 kommuner i de laveste sentralitetsklassene. Dalane, Haugalandet, Nord-Jæren, Sør-Jæren og Ryfylke er regionale områder i fylket som har særtrekk i næringer, bransjer og befolkning. Regionalplan kompetanse skal ivareta de ulike lokale behovene.

Fylkeskommunen skal legge til rette for samarbeid mellom sentrale aktører på utdanningsfeltet, næringslivet og offentlige velferdstjenester i fylket. I den sammenheng er Kompetanseforum Rogaland etablert som et partnerskap mellom aktører på kompetansefeltet, og fungerer som et møtested og en samarbeidsarena for kompetansepolitikk. De regionale områdene i fylket har i tillegg egne lokale møtearenaer. Haugalandet har vedtatt en kompetansestrategi, et regionalt kompetanseforum og et handlingsprogram for sitt område som oppdateres årlig. Ryfylke og Dalane har planer om det samme. Nord- Jæren og Sør-Jæren har også møtearenaer for kompetansepolitikk, men disse er ikke formelt organisert som kompetanseforum.

 

Foto: Samling av folk sett ovenfra. - Klikk for stort bilde EnvatoElements

1.1 Bakgrunn og innhold

Fylkeskommunene fikk et utvidet ansvar for kompetansepolitikk som følge av regionreformen (Meld. St. 6, 2018- 2019). Kompetansepolitikken ligger i skjæringspunktet mellom utdannings-, arbeidsmarkeds-, integrerings-, nærings- og regionalpolitikken (rapport fra ekspertutvalg 2018, s. 69), og skal bidra til å utvikle, mobilisere og anvende kompetanse i arbeidslivet.

Foto: Dokument. Forside. - Klikk for stort bilde

Fylkeskommunens kompetansepolitiske ansvar ble presisert i nasjonal kompetansestrategi i 2017. Alle fylkeskommuner skulle forplikte seg til å etablere en regionalplan kompetanse eller strategi, et regionalt kompetanseforum og et oppdatert kunnskapsgrunnlag på kompetansefeltet. 

I Rogaland ble det vedtatt å utarbeide en regional plan for kompetanse i 2020. Arbeidet startet høsten 2021. I juni 2022 ble planprogrammet vedtatt og Kompetanseforum Rogaland opprettet på fylkesnivå. Et forslag til regionalplan med handlingsprogram ble lagt ut på høring i februar 2024. 

I løpet av høringsperioden ble det informert i ulike medier om planen, samt arrangert høringskonferanser og dialogmøter med aktuelle høringsinstanser. Forslag til plan og handlingsprogram ble også behandlet som hovedsak i Kompetanseforum Rogaland i mars 2024. Regionalplan kompetanse ble endelig vedtatt i fylkestinget 12. juni 2024. 

løpet av arbeidet med kompetanseplanen la regjeringen frem stortingsmeldingen «Utsyn over kompetansebehovene i Norge». (Meld. St. 14, 2022–2023) Meldingen peker på landets kompetansebehov i privat og offentlig sektor. Et stadig økende kompetansegap, omstilling og overgang til nye grønne næringer, kvalifisering og rekvalifisering av befolkningen, samt behovet for å få flest mulig i arbeid er hovedtema i meldingen. 

Fylkenes eget ansvar for kompetanseplanlegging understrekes også. Videre er fullføringsreformen og ny opplæringslov for videregående opplæring nasjonale føringer for regional kompetansepolitikk.

Hovedtema og planens oppbygging

Kompetansebehovet i Rogaland i dag og i fremtiden har sammenheng med raske endringer i samfunnet. Teknologiutvikling og digitalisering, den grønne omstillingen og forventede demografiske endringer i befolkningen er sentrale drivere av kompetansebehovet. 

Planen starter derfor med en drøfting av disse endringene. Deretter følger en gjennomgang av planens tre hovedtema: Kompetansegap, omstilling og rekvalifisering, og mobilisering av arbeidskraftressursen. Plantemaene peker på innsatsområder som det er størst behov for å jobbe med. 

Innsatsene er samlet i et eget handlingsprogram helt til slutt i planen. Kompetanseforum Rogaland pekes på som det sentrale verktøyet for oppfølging av handlingsprogrammet og for fremtidig kompetanseplanlegging i fylket.

 

Boliger. Foto - Klikk for stort bilde Elisabeth Tønnessen

 

1.2 Målgrupper

Målgruppene for regionalplanen er kommunene, fylkeskommunen, næringslivet, statlige forvaltningsorganer, interesseorganisasjoner, utdanningsinstitusjoner, frivilligheten og innbyggerne i Rogaland.

1.3 Organisering og medvirkning

Arbeidet med planen følger Plan- og bygningslovens bestemmelser, som innebærer en åpen prosess med muligheter for folk til å bidra med innspill og medvirkning. Kunnskapsgrunnlaget bygger på statistikk, nasjonale offentlige meldinger og utredninger, forskningslitteratur og rapporter. I tillegg kommer høringsinnspill samt innspill fra konferanser og dialogmøter.

Rogaland fylkeskommune har hatt ansvar for planarbeidet.

Prosjektorganisering 

Det er etablert sekretariat og intern prosjektgruppe i Rogaland fylkeskommune. Prosjektgruppa har hatt månedlige møter for å følge opp arbeidet til sekretariatet. 

Administrativ styringsgruppe 

Består av avdelingssjefer for Opplæringsavdelingen og Kultur- og næringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune. 

Politisk styringsgruppe (Råd for regional kompetanseplan) 

Består av ledere for Opplæringsutvalget, Regional,- kultur og næringsutvalget og Yrkesopplæringsnemnda. 

Statistikkutvalg 

Et statistikkutvalg ble opprettet for å utarbeide et kvantitativt kunnskapsgrunnlag for kompetansen i Rogalands befolkning. 

Innspillsmøter 

I planprogramfasen ble det avholdt to innspillskonferanser med åpen og bred deltakelse.

Kompetanseforum Rogaland 

Kompetanseforum Rogaland har hatt fem samlinger der medlemmene har kommet med innspill til arbeidet med planen.

I arbeidet har medlemmene bestått av: 

  • KS, kommunesektorens organisasjon 
  • NAV Rogaland 
  • Landsorganisasjonen Rogaland (LO) 
  • Næringslivets Hovedorganisasjon Rogaland (NHO) 
  • Universitetet i Stavanger (UIS) 
  • Høyskolen på Vestlandet (HVL) 
  • Statsforvalteren i Rogaland 
  • Rogaland fylkeskommune (ROGFK) 

Etter behandlingen i fylkestinget ble disse aktørene med: 

  • Fagskolen Rogaland 
  • VID 
  • BI 
  • Helse Vest

Sammensetningen av kompetanseforum evalueres jevnlig.

Dialogmøter 

Sekretariatet har hatt individuelle dialogmøter med medlemmene i Kompetanseforum Rogaland, og andre relevante aktører, for å sikre forankring og innspill til regionalplanen. 

Offentlig ettersyn og høring 

Utkast til regionalplan kompetanse ble behandlet i fylkesutvalget 15. februar 2024, med vedtak om offentlig ettersyn og høring fra 19. februar til 8. april 2024. Høringsinstanser ble informert gjennom brev og bedt om å komme med innspill. I løpet av høringsperioden ble det informert om planen gjennom oppslag på fylkeskommunens hjemmesider, i tradisjonelle medier, sosiale medier, foredrag og presentasjoner, samt arrangert en åpen digital høringskonferanse.